Skocz do zawartości

Niedzwiadu

Smakowicze
  • Postów

    40
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Niedzwiadu w dniu 30 Sierpnia 2010

Użytkownicy przyznają Niedzwiadu punkty reputacji!

O Niedzwiadu

  • Urodziny 13.12.1991

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Wejherowo/Sopot

Osiągnięcia Niedzwiadu

Odkrywca

Odkrywca (4/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca

Najnowsze odznaki

2

Reputacja

  1. Niedzwiadu

    Surówki

    surówki to już oklepany temat, chyba że w staropolskich restauracjach, co do niektórych poszczególnych dań mas\z surówkę ;)
  2. zamów sobie katalog stalglastu ( podstawowe wyposażenia kuchni) i tam masz ceny nowych produktów , a tak to najlepiej jest się załapać na sprzęt jak jakaś restauracja albo hotel się zamyka
  3. ja pracuję takim nożem http://www.swissknife.pl/produkt/157,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-20cm-.html odrazu przypasował mi się do dłoni , idealnie wyważony, łatwy w ostrzeniu
  4. oliwa i olej z pestek winogron : mniejsza zawartość cholesterolu i dobry smak
  5. serek homogenizowany z żelatyną :razz:
  6. no to tak podniesiesz smak potrawy jak: czosnek pokroisz w cienkie plasterki a cebule nie zsiekasz tylko pokroisz drobno w kosteczke jak pomidory pokroisz to je odcedź, a najlepiej jak wyjmiesz gniazda nasienne, albo zastąpisz pomidorami suszonymi a z tego co widać jak dajesz pomidory na patelnię to muszą być odsączone bo jak nie odsączysz to będziesz miał wodę i krewetki z sosem słabo się połączą i dopraw to co masz na patelnie majerankiem i oregano, byle nie za dużo i będzie ok
  7. bo z owocami i warzywami to jest tak że w sklepie jak już przyjeżdżają "świeże" to są one z drugiej - trzeciej ręki producent>dostawca>sklep, i nie wiadomo co ile spędziło i w jakich warunkach leżały.
  8. sól pieprz musztarda sarepska/dijon czosnek tymianek
  9. im świeższa pieczarka tym mniej ciemnieje :razz: i blanszowanie pomaga zachować kolor
  10. do "tradycyjnego risotta" potrzebujesz: jedna obrana cebula oliwę/olej ryż arborio jedna szklanka(250ml = 200g)( proporcja 1szklanka ryżu dwie szklanki wody) bulion 1l 50 ml białego wytrawne/pół wytrawnego wina sól pieprz do smaku garnek minimum 2l z przykrywką podsmażasz na oliwie lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucasz szklankę ryżu, prażysz go i mieszasz przez 10 min poczym dolewasz 1/4 bulionu, przykrywasz ryż i odstawiasz na mały ogień mieszając go co jakiś czas, jak bulion odparuje dodajesz znów 1/4 bulionu i odparowujesz na małym ogniu, czynność powtarzasz dwu krotnie, pod koniec wlewasz wino i je odparowujesz. smacznego
  11. Niedzwiadu

    Sos Gorgonzola

    taki ten prosty to w śmietanie rozpuścić gorgonzole :)
  12. Cześć :) najpierw usmaż pierś potem dorzuć cebule i pod koniec czosnek :)
  13. hmmm mnie sie wydaje ze obierając w wodzie zrobiłbym to szybciej :)
  14. Niedzwiadu

    Czarny Barwnik

    naturalnym czarnym barwnikiem jest atrament z ośmiornicy :smile:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.