
Niedzwiadu
Smakowicze-
Postów
40 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Ostatnia wygrana Niedzwiadu w dniu 30 Sierpnia 2010
Użytkownicy przyznają Niedzwiadu punkty reputacji!
O Niedzwiadu
- Urodziny 13.12.1991
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Mężczyzna
-
Lokalizacja
Wejherowo/Sopot
Osiągnięcia Niedzwiadu
-
surówki to już oklepany temat, chyba że w staropolskich restauracjach, co do niektórych poszczególnych dań mas\z surówkę ;)
-
zamów sobie katalog stalglastu ( podstawowe wyposażenia kuchni) i tam masz ceny nowych produktów , a tak to najlepiej jest się załapać na sprzęt jak jakaś restauracja albo hotel się zamyka
-
ja pracuję takim nożem http://www.swissknife.pl/produkt/157,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-20cm-.html odrazu przypasował mi się do dłoni , idealnie wyważony, łatwy w ostrzeniu
-
oliwa i olej z pestek winogron : mniejsza zawartość cholesterolu i dobry smak
-
serek homogenizowany z żelatyną :razz:
-
no to tak podniesiesz smak potrawy jak: czosnek pokroisz w cienkie plasterki a cebule nie zsiekasz tylko pokroisz drobno w kosteczke jak pomidory pokroisz to je odcedź, a najlepiej jak wyjmiesz gniazda nasienne, albo zastąpisz pomidorami suszonymi a z tego co widać jak dajesz pomidory na patelnię to muszą być odsączone bo jak nie odsączysz to będziesz miał wodę i krewetki z sosem słabo się połączą i dopraw to co masz na patelnie majerankiem i oregano, byle nie za dużo i będzie ok
-
pączka :razz:
-
bo z owocami i warzywami to jest tak że w sklepie jak już przyjeżdżają "świeże" to są one z drugiej - trzeciej ręki producent>dostawca>sklep, i nie wiadomo co ile spędziło i w jakich warunkach leżały.
-
sól pieprz musztarda sarepska/dijon czosnek tymianek
-
im świeższa pieczarka tym mniej ciemnieje :razz: i blanszowanie pomaga zachować kolor
-
do "tradycyjnego risotta" potrzebujesz: jedna obrana cebula oliwę/olej ryż arborio jedna szklanka(250ml = 200g)( proporcja 1szklanka ryżu dwie szklanki wody) bulion 1l 50 ml białego wytrawne/pół wytrawnego wina sól pieprz do smaku garnek minimum 2l z przykrywką podsmażasz na oliwie lub oleju cebulę pokrojoną w kostkę, dorzucasz szklankę ryżu, prażysz go i mieszasz przez 10 min poczym dolewasz 1/4 bulionu, przykrywasz ryż i odstawiasz na mały ogień mieszając go co jakiś czas, jak bulion odparuje dodajesz znów 1/4 bulionu i odparowujesz na małym ogniu, czynność powtarzasz dwu krotnie, pod koniec wlewasz wino i je odparowujesz. smacznego
-
taki ten prosty to w śmietanie rozpuścić gorgonzole :)
-
Cześć :) najpierw usmaż pierś potem dorzuć cebule i pod koniec czosnek :)
-
hmmm mnie sie wydaje ze obierając w wodzie zrobiłbym to szybciej :)
-
naturalnym czarnym barwnikiem jest atrament z ośmiornicy :smile: