Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czy Udko Kurczaka Można Piec Razem Z Ziemniakami I Innymi Warzywami?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kliwia

Kliwia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 02.09.2010 - 11:37

Witam, dzisiaj na obiad chcę zrobić pieczone udko kurczaka. Zrobiłam taką marynatę z czosnku, oliwy i mieszanki przypraw do drobiu. Teraz się zastanawiam jak tego kurczaka przyrządzić. Chcę go upiec razem z różnymi warzywami w naczyniu żaroodpornym. Tymi warzywami będą - ziemniaki, marchew i pietruszka. Tylko się zastanawiam czy w ogóle coś z tego wyjdzie. W ilu stopniach powinnam je piec i jak długo? Czy da się to jakoś wszystko zgrać ze sobą? I co zrobić żeby kurczak nie wyszedł zbyt suchy? I jaki sos do tego pasuje?

r e k l a m a

#2 asienka19873

asienka19873

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 677 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Niemcy

Napisano 02.09.2010 - 12:08

Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka.
as1cEUU0g410012MTAwODkyNGxzfDAwMDk3c3xqZ

as1cJTm-O4x0012MDAwMTA1NHN8MDAwNjQyMmx8b

3-Asienka-8454.gif

http://wyklikajzywnosc.pl/ - pomozmy potrzebujacym! Raz dziennie klikaj w produkt zywnosciowy podany na stronie glownej.


" Pod moim sercem, inne bije serce,
Nieznane a jakże bliskie i jakie kochane.
Pod moim sercem małe rączki dziecka,
cichutko pukają do mojego serca .
Myślę sobie wtedy: może być wspanialej ?
Noszę w sobie życie , które Bóg mi daje ! "

#3 Kliwia

Kliwia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 02.09.2010 - 14:03

Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka.


Dziękuję za poradę. Czy i jak mi wyszło napiszę później. Pozdrawiam!

#4 Kliwia

Kliwia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 02.09.2010 - 21:05

Udko piekłam przez ok. 20 min w 190 potem jednak zwiększyłam do 250 i dalej ok. 20 min. Do naczynia, jak planowałam dorzuciłam pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Całość oblałam niewielką ilością oleju (tak by warzywa Muszę jednak obmyślić/ znaleźć jakiś konkretny przepis na marynatę. Był czosnek, oliwa i przyprawa do kurczaka. Może więcej tej marynaty muszę dodać. Ogólnie obiad mi wyszedł. Było to moje pierwsze pieczone mięso i wyszło całkiem nieźle. Dziękuję za poradę i pozdrawiam.

#5 mart

mart

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 523 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:BE

Napisano 02.09.2010 - 21:22

polecam takie pieczone warzywa, tez pieklam je z kurczakami, pychota http://www.smaczny.p...ic/8660-briami/
Dołączona grafika

#6 asienka19873

asienka19873

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 677 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Niemcy

Napisano 03.09.2010 - 10:30

Kliwio ciesze sie ze obiad ci sie udal :mrgreen: ja marynate do kurczaka robie bez czosnku, a robie w bardzo prosty sposob : posypuje kurczaka przyprawa do kurczaka (przyprawy swiata) + przyprawa do mies (knorr-taka czerwona) + pieprz,polewam olejem i odrobinka wody,kilka lyzek i zostawiam na godzinke.Pozniej do piekarnika :mrgreen: pozdrawiam
as1cEUU0g410012MTAwODkyNGxzfDAwMDk3c3xqZ

as1cJTm-O4x0012MDAwMTA1NHN8MDAwNjQyMmx8b

3-Asienka-8454.gif

http://wyklikajzywnosc.pl/ - pomozmy potrzebujacym! Raz dziennie klikaj w produkt zywnosciowy podany na stronie glownej.


" Pod moim sercem, inne bije serce,
Nieznane a jakże bliskie i jakie kochane.
Pod moim sercem małe rączki dziecka,
cichutko pukają do mojego serca .
Myślę sobie wtedy: może być wspanialej ?
Noszę w sobie życie , które Bóg mi daje ! "





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)