Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kliwia

Czy Udko Kurczaka Można Piec Razem Z Ziemniakami I Innymi Warzywami?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj na obiad chcę zrobić pieczone udko kurczaka. Zrobiłam taką marynatę z czosnku, oliwy i mieszanki przypraw do drobiu. Teraz się zastanawiam jak tego kurczaka przyrządzić. Chcę go upiec razem z różnymi warzywami w naczyniu żaroodpornym. Tymi warzywami będą - ziemniaki, marchew i pietruszka. Tylko się zastanawiam czy w ogóle coś z tego wyjdzie. W ilu stopniach powinnam je piec i jak długo? Czy da się to jakoś wszystko zgrać ze sobą? I co zrobić żeby kurczak nie wyszedł zbyt suchy? I jaki sos do tego pasuje?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj kliwia, ja wczoraj robilam takiego pieczonego kurczaka :mrgreen: zamarynowalam w przyprawach i wlozylam pozniej do naczynia zaroodpornego, i tez wkroilam warzywa,dalam kolorowa papryke i cebule( te potrzebuja krotko-dlatego mozna wrzucic je w polowie czasu przygotowania). Zeby kurczak byl soczysty to nakryj najpierw forme przykrywka(u mnie byla taka forma z pokrywa) a pozniej przed koncem pieczenia zdejmij jesli chcesz by skorka byla chrupiaca. Mysle ze te warzywka by pasowaly,dlaczego nie. Ja pieke zawsze 1 godzinke w 190-200 °C kurczaka i zawsze jest upieczony,mysle ze i te warzywa powinny byc miekkie po tym czasie. A sos sam sie zrobi :mrgreen: podczas pieczenia. Mozesz tez wyjac miesko po upieczeniu i sosik zagescic maka i smietanka.

Dziękuję za poradę. Czy i jak mi wyszło napiszę później. Pozdrawiam!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Udko piekłam przez ok. 20 min w 190 potem jednak zwiększyłam do 250 i dalej ok. 20 min. Do naczynia, jak planowałam dorzuciłam pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Całość oblałam niewielką ilością oleju (tak by warzywa Muszę jednak obmyślić/ znaleźć jakiś konkretny przepis na marynatę. Był czosnek, oliwa i przyprawa do kurczaka. Może więcej tej marynaty muszę dodać. Ogólnie obiad mi wyszedł. Było to moje pierwsze pieczone mięso i wyszło całkiem nieźle. Dziękuję za poradę i pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kliwio ciesze sie ze obiad ci sie udal :mrgreen: ja marynate do kurczaka robie bez czosnku, a robie w bardzo prosty sposob : posypuje kurczaka przyprawa do kurczaka (przyprawy swiata) + przyprawa do mies (knorr-taka czerwona) + pieprz,polewam olejem i odrobinka wody,kilka lyzek i zostawiam na godzinke.Pozniej do piekarnika :mrgreen: pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.



×