Skocz do zawartości


Zdjęcie

Co Z Kapusty Po Gołąbkach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 kk

kk

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 09.03.2011 - 16:11

Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty. Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić? Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko) Coś ciekawego jeszcze proponujecie?
--
Pozdrawiam - Krzysiek (KK)
http://www.auta-prl.pl

r e k l a m a

#2 dwukropek

dwukropek

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 106 postów
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 09.03.2011 - 16:35

Poszatkuj trochę kapusty i dorzuć do kapuśniaka albo zalewajki :razz: Chociaż pomysł z tą zapiekanką baaaardzo mi się podoba!
http://gotowanie.manifo.com/ - moje ulubione przepisy.

#3 DeLarge

DeLarge

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 737 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Polska Centralna

Napisano 09.03.2011 - 17:26

Gołąbki zrobione i dawno zjedzone. Pozostała mi obrana z zewnętrznych liści, sparzona główka kapusty.
Macie jakieś sugestie co z tym można zrobić?
Mi do głowy przychodzi albo jakaś sałatka albo zapiekanka kapuściana (poszatkowana kapusta, pieczarki, zmielone mięsko)
Coś ciekawego jeszcze proponujecie?

łazanki

#4 Dorunia

Dorunia

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5242 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Pomorskie

Napisano 09.03.2011 - 22:00

Ja najczęściej robię z takiej pozostałości surówkę,zazwyczaj to jest za mało dla wszystkich,ale dorabiam jeszcze jakąś surówkę inną a do tej dodaję trochę marchewki,trochę oliwy,octu,cukru i mam dodatek do drugiego dania :razz:
POZDRAWIAM!!!

#5 kk

kk

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 18.03.2011 - 22:36

No i główka bez kilku zewnętrznych liści została zagospodarowana :razz: Z części, tak jak pisałem, zrobiłem zapiekankę, a resztę również poszatkowałem i zakisiłem na surówkę Jeśli chodzi o zapiekankę, to w skrócie wyglądało to tak: - poszatkowana i podsmażona kapusta - pokrojone i podsmażone pieczarki - podsmażone mielone mięsko - słoiczek koncentratu pomidorowego - trochę ziół i przypraw - starty żółty ser do posypania Wszystko poza serem wymieszałem, włożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem żółtym serem i włożyłem do piekarnika. Powiem, że smakowało i to bardzo. To co zostało, nie wyrzuciłem lecz na drugi dzień wyjąłem z lodówki i podgrzałem w mikrofalówce. Też było OK, choć jak wiadomo już nie tak.
--
Pozdrawiam - Krzysiek (KK)
http://www.auta-prl.pl

#6 ala291

ala291

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 228 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie

Napisano 20.03.2011 - 22:51

popieram DeLarge...łazanki...zawsze tak robię :razz:

#7 aida

aida

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 85 postów

Napisano 21.03.2011 - 10:54

Ja przygotowuję danie jednogarnkowe. Puszka mielonki, po jej otwarciu często jest trochę zestalonego tłuszczu, na nim podsmażam poszatkowaną cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaję pociętą na kwadraty kapustę i mieszając chwilę przesmażam. Następnie zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę na małym ogniu. Po ok 1/2 godziny dorzucam mięsko z puszki pokrojone w kostkę i odsączoną puszkę białej fasoli. Całość zagotowuję i przyprawiam do smaku np. kminkiem i pietruszką. Do tego bagietka i jest super danie gotowe w ok 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie z przyprawianiem bo mielonka z czasem uwolni sól i inne smaki.

#8 kk

kk

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 21.03.2011 - 11:01

popieram DeLarge...łazanki...zawsze tak robię :razz:


Łazanki już kilka razy robiłem, jeszcze w czasach gdy mieszkałem z rodzicami, ale czasem ma się ochotę na coś innego, albo jakiś eksperyment :)
--
Pozdrawiam - Krzysiek (KK)
http://www.auta-prl.pl

#9 mamusia

mamusia

    Nowy forumowicz

  • Smakowicze
  • Pip
  • 11 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:lubuskie
  • Zainteresowania:wszystko co zwiazane z kuchnia, zbierac dobre sprawdzone przepisy

Napisano 07.09.2011 - 10:41

z tej kapusty mozna zrobic pyszna zupe kawalki zeberek ugotowac dodac marchew ,pietruszke.,seler,ziemniaki pokroic w kostke ,troche pogotowac,dodac te kapustke poszatkowana ,dodajemy z 2 pomidorki swieze,obrane ze skorki,doprawic do smaku zaprawic smietanka i posypac natka pietruszki troche koperku poprostu pycha pozdrawiam

#10 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 07.09.2011 - 12:50

No i wyjdzie pyszna zupka - super :D Moja mama robi takie kapuśniaki na rosole właśnie z dodatkiem pomidora - on dodaje takiego innego smaku - uwielbiam taką zupkę :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...


#11 AnnaK

AnnaK

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 528 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Mazowsze
  • Zainteresowania:fotografia, awifauna, literatura, rękodzieło

Napisano 08.09.2011 - 20:11

Ja pozostałą kapustę duszę razem z gołąbkami i potem miksuję ją robiąc sos. Doprawiam i sos do gołąbków gotowy. Nie dodaję zasmażki, ani śmietany z mąką. :biggrin:

#12 Dorota

Dorota

    Przyjaciel Smacznego

  • Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5695 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląsk ;)
  • Zainteresowania:Kuchnia i nie tylko ;)

Napisano 08.09.2011 - 20:20

Też ciekawy pomysł i sposób na sos :)

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl

Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 5640). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1470). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...

Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...






Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!