Skocz do zawartości

aida

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    80
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    4

Ostatnia wygrana aida w dniu 18 Czerwca 2018

Użytkownicy przyznają aida punkty reputacji!

Reputacja

1 Neutralny

O aida

  • Tytuł
    Stały bywalec
  1. Ja przygotowuję danie jednogarnkowe. Puszka mielonki, po jej otwarciu często jest trochę zestalonego tłuszczu, na nim podsmażam poszatkowaną cebulkę, kiedy się zeszkli, dodaję pociętą na kwadraty kapustę i mieszając chwilę przesmażam. Następnie zalewam ok 3/4 szklanki wody i duszę na małym ogniu. Po ok 1/2 godziny dorzucam mięsko z puszki pokrojone w kostkę i odsączoną puszkę białej fasoli. Całość zagotowuję i przyprawiam do smaku np. kminkiem i pietruszką. Do tego bagietka i jest super danie gotowe w ok 1/2 godziny. Bardzo ostrożnie z przyprawianiem bo mielonka z czasem uwolni sól i inne smak
  2. aida

    Moja Dieta Przepisy

    Dziękuje ala ja nie potrzebuję wyjaśnień jestem tylko "kurą domową"o małym rozumku, która liznęła trochę angielskiego, chciałam tylko pomóc i wyjaśnić na "chłopski rozum" ale znów sprawdziło sie powiedzenie o nadgorliwości... Zasadniczo wydaje mi się że jak ktoś pyta to nie wie ... Wyluuzuj kobieto (z akcentem na "u")
  3. aida

    Moja Dieta Przepisy

    To żart słowny po angielsku "beach" w zależności od postawionego akcentu może oznaczać "plaża" lub słowo wulgarne czasami coś więcej niż suka. Natomiast dieta w oryginale nosi tytuł dieta plaż południa.
  4. Ja ubijam kremówkę nie tak na całkiem sztywno i nakładam łyżką.
  5. aida

    Frytkownica

    Ja też mam od jakiegoś czasu Tefala i jestem zadowolona taka nieduża z pojemnikiem na olej można myć w zmywarce. Kosztowała ok 200 zł.
  6. Ja osobiście preferują Bonduelle i to najlepiej w "brykietach" szybko się rozmrażają. Bardzo dobrym dodatkiej jest starty ser pleśniowy dodaje smaczku. Nie zwróciłam uwagi czy dziewczyny podrzucuły Ci pomysł na naleśniki z białym serem i szpinakiem jak dla kogoś takiego jak Ty co dopiero rozpoczyna przygodę ze szpinakiem to zdecydowanie polecam do tego sos czosnkowy. Można je przygotować wcześniej a potem zapiec w naczyniu żaroodpornym.
  7. aida

    Adwokatka

    W jednym i drugim przepisie czegoś nie rozumiem. Jeżeli dzielimy biszkopt na pół i rozkruszamy, to skąd potem ta druga warstwa biszkoptu?
  8. Najlepiej zamrożone owoce wrzucic wprost to gorącej galaretki mamy podwójną korzyść natychmiastowe schłodzenie galaretki no i owoce się tak nie rozpaciają. Zawsze tak robię.
  9. To akurat proste zalać w połówkach a połówki potem pokrpić.
  10. A jesteś pewna, że ta forma jest do pieczenia mnie się zdaje że tylko do zalewania i dekorowania. Myślę podobnie jak basqa wyciąć z większego biszkoptu a obręcz wykorzystać do dekoracji. Miałam formę serce ale dno też było.
  11. Nie wiem, czy to zadziała na następny dzień, ale jak smażę i nie chcę aby ostygły wkładam talerz do łaźni wodnej tzn do większego garnka nalewam wody, wkładam na jakimś podwyższeniu talerz z naleśnikami i przykrywam barnek pokrywką. Para z gotującej się wody ogrzewa i nawilża naleśniki.
  12. Jak moje dzieci były małe to miałam dwa równe kubeczki, powiedzmy 0,25 ml. Gotowałam 0,5 litra mleka. Połowę odlewałam do jednego kubeczka do ostudzenia a do drugiej gorącej połowy wlewałam zawartość drugiego kubeczka, zsiadłym juz mlekiem, zostawiając odrobinę do zakszanenia mleka w kubku po ostudzeniu mleka. Po wlaniu kwaśnego zimnego mleka do gorącego i zamieszaniu robi się skrzep, który trzeba na sicie lub gazie odcedzić i gotowe pozostanie zółtawa serwatka. Jest tylko pytanie jak pozyskać pierwsze kwaśne mleko, bo to było w czasach jak nie było UHT. UHT jak wiemy naturalnie sie nie skwas
  13. Mam dużą żaroodporną kwadratową miskę układam złożona na świartki naleśniki przełożone musem jakbłowym lub serkiem na słodko z rodzynkami namoczonymi w maladze, Układam ja dachówkowo i podpalam w kuchni i wnoszę płonące
  14. Pali się nie alkohol ale tak na prawdę jego pary a więc musi byc podgrzany jeżeli będzie w nim dużo wody a lało % to pozostanie mokry smak a nie będzie efektu. Ja używam spirytusu lub whiski. Poleca się nalać trunku do nabierki podgrzewać nad palnikiem potem lekko przechylić aby zawartość sie zapaliła i wylać palącą cię zawartość na naleśniki. no oczywiście najlepiej przy zgaszonym świetle.
  15. aida

    Likier toffi

    Ostatnim rzutem na taśmę kupiłam już ugotowane w Intermarche.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.