Witam, chciałem się poradzić was drodzy urzytkownicy, a w szczególności osób pracujących w zawodzie kucharza. Chcę zostać kucharzem, niekoniecznie jakimś wybitnym szefem ale chciałbym mieć pracę, która sprawiała by mi przyjemność. Od małego interesowałem się gotowaniem, jednak po skończeniu gimnazjum popełniłem największy błąd w życiu i wybrałem technikum o profilu ekonomicznym zamiast gastronomicznym. Niestety teraz nie wrócę czasu, jedyną szansą dla mnie jest jakaś szkoła policealna. Bo studiów gastronomicznych w naszym kraju jako takich nie ma, oprócz szkoły w Poznaniu, ale ona odpada ponieważ jest za daleko i trzeba za nią płacić.Tylko, że policealne są tylko 2 -letnie, dostanę po niej papier i zatrudni mnie ktoś? Po drugie czy taka osobą jak ja, która nie uczyła się w technikum gastronomicznym 4 -letnim, gdzie uczy się wszystkiego od podstaw, ma się praktyki w zakładach, poradziła, by sobie w takiej szkole, wiadomo że chodzi mi o braki w nauce. Czy tam też się uczy od podstaw? Proszę o wasze szczere opnie i przepraszam że tak chaotycznie. Pozdrawiam.
Extra Przepisy
Kucharz, Proszę O Porady!
Rozpoczęty przez Stach, 10.01.2012 16:46
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10.01.2012 - 16:46
Napisano 11.01.2012 - 12:39
Nie odpowiem na wszystkie pytania,mimo że mam młodego kucharza (syna) w domu,jednak on od razu po gimnazjum podjął naukę w tym kierunku.
Skończył szkołę,ma certyfikat,w dodatku honorowany w całej Unii europejskiej...
Gorzej jest z pracą w zawodzie...Syn ma ambicje pracowac w "lepszych" restauracjach niż fast foody (zresztą praktyki też miał w dwóch renomowanych lokalach) i jest problem właśnie z zatrudnieniem.Niby praca jest,ale raczej dorywcza,na umowę zlecenie,za niskie stawki.
Pracuje tak,bo podobnie jak Ty,kocha to i przynajmniej nabierze trochę szlifów,jednak potem może byc problem np. z latami pracy przy kompletowaniu dokumentów do emerytury,czy przy jakichś kłopotach zdrowotnych (nie wszyscy chcą zatrudniac na umowę).
Dobrze,że masz już jakieś inne wykształcenie.
Życzę Ci powodzenia
Skończył szkołę,ma certyfikat,w dodatku honorowany w całej Unii europejskiej...
Gorzej jest z pracą w zawodzie...Syn ma ambicje pracowac w "lepszych" restauracjach niż fast foody (zresztą praktyki też miał w dwóch renomowanych lokalach) i jest problem właśnie z zatrudnieniem.Niby praca jest,ale raczej dorywcza,na umowę zlecenie,za niskie stawki.
Pracuje tak,bo podobnie jak Ty,kocha to i przynajmniej nabierze trochę szlifów,jednak potem może byc problem np. z latami pracy przy kompletowaniu dokumentów do emerytury,czy przy jakichś kłopotach zdrowotnych (nie wszyscy chcą zatrudniac na umowę).
Dobrze,że masz już jakieś inne wykształcenie.
Życzę Ci powodzenia
Napisano 15.03.2012 - 15:38
Teraz rynek pracy jest dosyc skomplikowany,więc z tymi umowami to właśnie różnie bywa. Zawód kucharza należy do przyjemnych,jeżeli gotowanie to Twoja pasja,a z pewnością tak właśnie jest. Pomyśl o kursie gastronomicznym,często są nabory w szkołach policealnych,dowiedz się tam szczegółów.
Napisano 18.04.2012 - 20:14
Witaj. Ja jestem zawodowym kucharzem. Od 6 lat w zawodzie. Pracowałem w kilku restauracjach. I powiem Ci ze bardzo wiele osob z ktorymi sie spotykalem nie mialo ukonczonej szkoly sredniej w zawodzie kucharz. Jeżeli masz możliwosc zacznij nauke w szkole policealnej w zawodzie kucharz. A oprocz tego radze Ci poszukac narazie darmowych dodatkowych praktyk. Nie musi to byc od razu ekskluzywna restauracja ale chodzi o poznanie podstaw gastronomii. W razie pytan pisz.