Skocz do zawartości

Bahus

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    211
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    Poznań
  • Zainteresowania
    kulinaria

Osiągnięcia Bahus

Kompetentny

Kompetentny (10/14)

  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Bahus

    Kluski śląskie

    Po dodaniu jajek i ewentualnie masła kluski są bardziej puszyste i mniej "gumowate" Bahus
  2. Jedliśmy je na Słowacji - ciasto było zielone ( chyba ze szpinakiem), farsz mięsny i do tego całość była chyba panierowana i smażona. Proszę o pomoc Bahus
  3. Ciasteczka pomarańczowe 20 dag cukru 35 dag mąki 1 kostka masła (25 dag) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu 1 pomarańcza Owoc umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Cukier, cukier waniliowy, masło, jogurt i proszek do pieczenia wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Z ciasta uformować małe kulki. Każdą spłaszczyć na krążek o średnicy ok. 5 cm. Ukłożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowy odstęp. Piec około 15 -20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do momentu aż przybiorą złoty kolor). Ciasteczka można udekorować czekoladą.
  4. Bahus

    Sałatka makaronowa Marii

    Dopiero teraz zerknąłem na forum, już za późno coś polecić. Za dwie godziny udaję się na bal (prywatka ze znajomymi) Bahus Cieszę się , że smakowało. :wink:
  5. Popieram Twój wniosek. Szczególnie gdy dotyczy on internetu. Myślę że podawanie przepisów ze starych gazet (gdy nie ma zastrzeżenia), nie jest zbrodnią, zwłaszcza gdy ma się tylko powklejane w zeszyt wycinki. Zawsze zresztą można przepis napisać swoimi słowami i wszystko będzie zgodne z prawem. Przepis nie jest objęty prawami autorskimi, tylko forma jego "podania" Bahus
  6. Bahus

    Sałatka makaronowa Marii

    Już po świętach...ciekawe jak wyszły Bahus
  7. Nalewka czekoladowa 100 g mielonej kawy, 100 g czekolady w proszku, 2 szklanki miodu, 1 l spirytusu, 1 l przegotowanej wody. Do gąsiorka wsypać kawę i czekoladę, zalać spirytusem, szczelnie przykryć, zostawić na 2-3 tygodnie, codziennie mocno potrząsając gąsiorkiem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zdjąć z ognia. Do gorącego syropu powoli wlewać przefiltrowany spirytus. wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, wynieść v chłodne, ciemne miejsce na co najmniej -6 miesięcy. Nalewka orzechowa I 300 g zielonych świeżych orzechów włoskich, kawałek cynamonu ok. 10 g, po 5 g goździków i gałki muszkatołowej, 3 szklanki spirytusu, 2 szklanki wódki, 1 kg miodu, szklanka wody. Osuszone orzechy drobno pokroić razem z korzeniami wrzucić do słoja, zalać wódką i spirytusem, zostawić na 10-12 dni szczelnie przykryte. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Zagotować wodę z miodem, odszumować, zestawić z ognia, ostrożnie wlewać przefiltrowany nalew orzechowy, wymieszać, wlać do słoja i zostawić na 2-3 dni, po czym ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, zostawić na kilka miesięcy. Nakewka orzechowa II 250 g młodych zielonych orzechów włoskich, 2 szklanki spirytusu, 1 szklanka koniaku, 1 szklanka miodu, 1 szklanka przegotowanej wody, 50 g orzechów laskowych, kawałek kory cynamonu, 6-8 goździków. Umyte i osuszone orzechy włoskie drobniutko pokroić i razem z goździkami i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić na 2 tygodnie, codziennie potrząsając słojem. Zagotować miód z wodą, odszumować, zestawić z ognia. Do gorącego syropu ostrożnie wlewać przecedzony nalew orzechowy, wymieszać, ponownie wlać do słoja, dodać koniak, wymieszać, szczelnie zamknąć, zostawić na 2-3 dni. Po czym ponownie przefiltrować. Do każdej butelki wrzucić po kilka orzechów laskowych, wlać przefiltrowany likier, szczelnie zamknąć, wynieść w chłodne miejsce na kilka miesięcy. Bahus
  8. Udka z kurczaka w sosie pieprzowym 8 udek z kurczaka 1 łyżka siekanej natki 2 marchewki 2 cukinie 20 ziarenek pieprzu zielonego kilka ziarenek pieprzu czarnego sól 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego sok z 1 cytryny plasterki cytryny Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca włożyć warzywa. Posmarować olejem, posolić. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze, piec 30 min w temp. 200 stopni C. Wyjąć, ostudzić. Odrobinę oleju wymieszać z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem, lekko posolić. Udka wyjąć z folii. pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym, ozdobić cytryną.
  9. Udka kurczaka z cytryną i rozmarynem 2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz 8 udek kurczaka (po 25 dag) 1 łyżeczka rozmarynu 15 dag zielonych oliwek bez pestek 5 ząbków czosnku 100 ml białego wytrawnego wina Cytryny wyszorować, cieniutko obrać ze skórki, z miąższu wycisnąć sok. Skórkę pokroić w paseczki. Udka umyć, osuszyć, poprzekrawać. Oprószyć solą i pieprzem. Łyżkę oleju wymieszać z 6 łyżkami soku z cytryny i połową rozmarynu. Udka zalać marynatą, przykryć, odstawić na 30 min. Mięso osączyć z marynaty. Pozostały olej rozgrzać, smażyć udka po 5 min z każdej strony. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Pozostałym rozmarynem oprószyć udka. Wstawić do piekarnika, piec 30 min w temp. 250°C. Oliwki pokroić. Oliwki, skórkę z cytryny i wino dodać do mięsa po 20 min pieczenia. Udka podawać z pieczywem.
  10. Udka z kurczaka po piemoncku 4 udka z kurczaka, 40 g pszennej mąki z pełnego ziarna, 40 g masła, 80 g cebuli, 400 g marchewki, 400 g bulw kopru włoskiego, 800 g ziemniaków, 120 g wytrawnego białego wina, 400 ml bulionu, 60 g kwaśnej śmietany, tymianek, 160 g zielonej sałaty, 120 g rzodkiewek, 20 g oleju, sól, pieprz, trochę octu, papryka w proszku. Zmieszać paprykę, sól i mąkę. Mięso wymyć pod gorącą wodą, nieco osuszyć, obtoczyć w mące i dusić na maśle. Cebulę, marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Bulwy kopru umyć, wyczyścić i pokroić w paseczki. Po dziesięciu minutach od momentu wrzucenia mięsa dodać do niego jarzyny i dusić dalej razem. Dolać wina, bulionu i dusić jeszcze przez około 40 minut Następnie dolać śmietanę, doprawić pieprzem, papryką i tymiankiem. Sałatę umyć, rzodkiewkę umyć, wyczyścić i pokroić w plasterki. Zrobić zaprawę z oleju, octu, soli oraz pieprzu i połączyć ją z sałatą oraz rzodkiewkami.
  11. Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką 6-8 łyżek oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka (ewentualnie anchois), 500 g maccheroni. Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardeli, które „rozpuszczą się" podczas gotowania. W dawnych czasach przyrządzano ten sos używając surowego oleju i surowego, posiekanego czosnku (według innego prastarego przepisu trzeba było makaron najpierw posmarować miodem, a następnie cukrem i cynamonem). Na sos wrzucamy 500 g ugotowanych, al dente maccheroni
  12. Nereczki cielęce w białym winie 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w posolonym wrzątku. Wyjąć, osączyć, natrzeć sokiem z cytryny i czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem. Margarynę rozgrzać na patelni, zrumienić nerki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 45 min, podlewając winem. Miękkie nerki pokroić na plastry. świeży bób opłukać, wyłuskać, ugotować w lekko posolonej wodzie. Natkę umyć, oberwać listki. Nereczki podawać na gorąco, z bobem i sosem z pieczenia, udekorowane listkami natki.
  13. Bahus

    Ossobuco

    Ossobuco 4 plastry (po 30 dag każdy) cielęciny z udźca (z kostką) 1 szklanka (20 dag) ryżu długoziarnistego 15 dag marchewek 15 dag selera naciowego 1 puszka (425 ml) obranych pomidorów 4 szklanki rosołu (instant) 1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 cebule 1 cytryna 2-3 łyżki oleju 2 kości szpikowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki tartego parmezanu 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki szafran, sól, biały pieprz Marchewki i seler dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć (zalewę pozostawić) i pokroić w kostkę. Porcje cielęciny natrzeć solą i pieprzem, każdą obwiązać na krzyż bawełnianą nitką tak, żeby powstały zgrabne kotleciki. Mięso podsmażyć na oleju. Wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklić połowę cebuli, dodać warzywa, zalewę pomidorową i przecier. Wlać 2 szklanki rosołu i 1/2 szklanki wina. Do jarzyn włożyć mięso. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec 90 minut w temperaturze 200°C. Kości sparzyć, wyjąć szpik. Na maśle podsmażyć resztę cebuli, dodać szpik, ryż i szczyptę szafranu. Zalać resztą rosołu i wina, gotować 20 minut. Posypać serem. Czosnek i natkę posiekać. Cytrynę obrać, skórkę pokroić w paseczki. Wymieszać z czosnkiem i natką, doprawić solą i pieprzem, posypać danie. Podawać z ryżem
  14. Ozorek w sosie chrzanowym 3 ozorki cielęce (800 g) 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 średni por sól 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Sos: po 2 łyżki masła i mąki 1 szklanka bulionu 4-5 łyżek startego chrzanu sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki śmietany sól, cukier Ozorki wyszorować, wykroić twarde części, zalać wodą na 15 min. Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do 2 l zimnej wody, zagotować. Dodać ozorki, przyprawy, posolić, gotować do miękkości (2-3 godz.). Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić bulionem. Dodać chrzan, śmietanę, sok z cytryny, sól, cukier, wymieszać. Gotować 10 min na małym ogniu. Z ozorków zdjąć skórę. Mięso i włoszczyznę pokroić, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z młodymi ziemniakami.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.