Znalezione na www.kwestiasmaku.com.
Wypróbowane.
Pyszne :happy:
Składniki, 2 porcje:
Kurczak: ? 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka ? sól ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marynata: ? 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki ? 2 łyżeczki świeżo startego imbiru ? 1 ząbek czosnku, drobno starty ? 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy ? 1/3 łyżeczki białego pieprzu ? 1 łyżka miodu lub syropu klonowego ? 2 łyżki octu ryżowego lub winnego ? szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) ? 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć) Do podania: ? ryż do sushi, ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu ? limonka do skropienia ? kolendra (bardzo polecam) ? szczypiorek ? opcjonalnie - papryczka chili drobno posiekana Przygotowanie:
- W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z
pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę,
dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym
ogniu. Ostudzić.
- Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do
małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli
odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć mięso w
marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do
lodówki).
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z
kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25
minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia. Ugotować ryż
zgodnie z instrukcją na opakowaniu, doprawić solą i jeśli mamy zaprawą -
przyprawą do ryżu w sushi (lub łyżeczką octu ryżowego i szczyptą
cukru).
- Wyjąć kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut.
-Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej
uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po
pokrojonym mięsie, skropić limonką, posypać posiekaną chili i kolendrą
lub szczypiorkiem.