A może to takie ciasto :D
Orzechowiec ( w mojej wersji z powidlem zamiast masy)
Ciasto
pół kilo mąki,
jedno żółtko,
20 dag cukru,
20 dag masła,
2 jaja,
2 łyżki miodu,
2 łyżki słodkiego mleka,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
Sodę rozpuścić w mleku, połączyć z resztą składników, zagnieść ciasto i podzielić na dwie lub trzy części, jedną część upiec na blaszce na jasnozłoty kolor.
Wszystkie składniki polewy przysmażyć na patelni.
Rozwałkować drugą część ciasta i umieścić na blaszce, wylać na ciasto polewę i piec .
Kawę rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować budyń z cukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło dodając na przemian ostudzoną kawę i budyń, na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem.
Krem
12,5 dag masła,
budyń waniliowy,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
15 dag cukru pudru.
Polewa
30dkg pokrojonych orzechów włoskich,
10dkg cukru,
11 dag masła,
2 łyżki miodu.
Jak juz dodalam na poczatku ja zwykle ....chyba lenistwa :roll: nie robie kremu tylko przekladam powidlem........dla mnie rewela...ze tak powieem niebo w ....
Pozdrawiam i zycze smacznego :)