Skocz do zawartości

basia_set

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

basia_set's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. basia_set

    kopytka

    cześć!!! kopytka 1 kg ziemniaków 1.5 szklanki mąki 1 jajko sól ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej zgnieść w prasce wszystko razem wyrobić uformować plaski wałeczek pokroić niestety nie pamiętam ile gotować bo ja robie wszystko na oko chyba 2-3min od wypłynięcia podawać na rózne sposoby z sosem na słodko z tłuszczem :D
  2. cześć!!! najlepszy krem wychodzi gdy utrzemy masło (nie margaryna musi być masło) z cukrem zwykłym ucieramy tak długo aż cukier sie rozpusci (ilość cukru zależy od gustu :D ) do utartej masy damy pare żółtek 3-4 a potem do tego sok z cytryny masa cytrynowa albo kwaśna smietana masa śmietankow albo kakao masa kakaowa albo kawę rozpuszczalną masa kawowa itd :D
  3. 2 puszki fasoli czerwonej 2 puszki kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 6 jajek 3 jabłka szczypiorek majonez wszyskie składniki pokroić wymieszać z majonezem ps.ja robię tą sałatkę z połowy składników bo wychodzi jej dość dużo smacznego :D
  4. to ciasto jest wyśmienite niestety trzeba poświęcić na nie trochę czasu i pracy I ciasto 10 dag masła pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia masło utrzeć z cukrem na pulchną masę dodać żółtka mąkę z proszkiem i na końcu ubitą pianę z białek II ciasto tak samo jak ciasto I tylko dodać kakao a mniej mąki III ciasto tak samo jak ciasto I tylko dodać zmielone orzechy włoskie (5-7 dag) a mniej mąki upiec te 3 ciasta oddzielnie masa 30 dag cukru pół szklanki mleka 4 łyżki kakao 35 dag masła cukier mleko kakao zagotować i ciągle mieszając gotować na lekkim ogniu 15 min następnie utrzeć masło i dodać przestudzoną masę pozostałe składniki 1 galaretka zielona 1 galaretka czerwona przekładanie ciasto jasne-masa-galaretka zielona-ciasto ciemne-masa-galaretka czerwona-ciasto orzechowe-polewa uff i to już koniec smacznego :D
  5. 50-60 dag śledzi solonych 1 większa cebula 2 większe marchewki 3 ziemniaki jajko troche sera żółtego majonez śmietana (18%) śledzie wymoczyć i zalać zalewaną 12 godz.(woda ocet liść laurowy ziele angielskie cebula cukier) śledzie odcedzić pokroić wyłożyć na posmarowany majonezem półmisek posypać pokrojoną cebulą polać śmietaną i majonezem na to zetrzeć ugotowane wcześniej marchewke ziemniaki jajko i trochę żółtego sera smacznego :D
  6. czytałam już różne przepisy na ciasto na pierogi powiem wam jak ja robie może będziecie trochę zdziwieni tym przepisem ale pierogi są naprawdę miękkie i rozpływają się w ustach ten przepis to tak :D mąka gorąca prawie wrząca woda i sól i tyle spróbujcie
  7. ten przepis na ajerkoniak jest naprawde niezawodny ajerkoniak 6 żółtek 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 szklanka spirytusu 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilowym na pulchną masę dodać mleko i spirytus gdyby dla kogoś ajerkoniak wyszedł za gęsty lub za mocny można dodać więcej mleka karmel 1 szklanka wody 1 szklanka spirytusu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego mleko w puszce gotować 2-3 godzin przestudzić wymieszać ze spirytusem i wodą na zdrowie :D
  8. WITAM.Zgadzam sie z tym iż fasole gotuje się w tej samej wodzie co sie moczyła a majeranek dodaje się na końcu ja osobiście kupuje średnią fasole nie tą dużą jest dużo tańsza a smakuje tak samo i sole dopiero kiedy fasola jest dochodzi
  9. 2-3 woreczki ryżu mały sloiczek papryki konserwowej czerwonej 3 ogórki kiszone 2 cebule 4jajka keczup majonez wegeta ugotowany ryż wymieszać z wegetą podzielić na 2 części do 1 części dodać pokrojoną paprykę położyć warstwę w półmisku (spód posmarować majonezem) na tą warstwę dać pokrojone ogórki posmarować majonezem i keczupem położyć 2 warstwę ryżu na to pokrojone jajka i cebulę posmarować keczupem i majonezem smacznego acha należy uważać żeby nie przedobrzyć z tym keczupem i majonezem bo wtedy sałatka wychodzi za rzadka
  10. kochani podam wam przepis na ciasto drożdżowe które zawsze się udaje można z niego robić zwykły placek rogaliki popularne zawijanki z makiem lub bez dodatku cukru paszteciki do barszczu 0.5kg mąki kostka margaryny 2 jajka pół paczki drożdży(5dag) 3-4łyżki cukru pół szklanki ciepłego mleka(może być woda) drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z odrobiną cukru margarynę posiekać z mąką dodać jajka cukier wlać drożdże wszystko wyrobić ręką tak aby składniki się połączyły włożyć na 2 godziny do lodówki (ciasto nie wyrośnie tak jak tradycyjne drożdżowe i nie jest takie pulchne ale takie powinno być) rogaliki ciasto podzielić na 6 części z każdej zrobić kulke rozwałkować na koło koło podzielić na 8 części na szerszą szęść trójkąta położyć pół łyżeczki twardej marmolady zwijać rogaliki piec 15min w temp 190stopni upieczone posypać cukrem pudrem jak łatwo policzyć z porcji wychodzi 48szt rogalików a koszt to 7-8zł prosze mi wierzyć piekę te rogaliki bardzo często od 2 lat i jeszcze się nie znudziły moim domownikom i znajomym jeżeli się spodoba komuś ten przepis podam jeszcze na zawijanki makowe a właściwie to na mak bo ciasto już jest pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.