mac51 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Stary ,wypróbowany rodzinny przepis,jest na każde świeta. Ciasto: *50dkg mąki *15dkg cukru pudru *1 żółtko *25dkg margaryny *2-4 łyżki gęstej śmietany Krem: *25dkg cukru *25dkg masła *starta skórka z 1 pomarańczy i cytryny *2 jajka Oprócz tego 2 galaretki pomarańczowe,migdały,orzechy Zarobić ciasto,upiec na blasze na jasnozłoty kolor. Robimy krem-jajka ubic na parze z cukrem.Dodac startą skórkę z cytryny i pomarańczy(przedtem wyszorowac i wyparzyć)Ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta Odstawić i dalej ubijać aż do ostygnięcia masy Jak ostygnie dodawac po trochu do masła dobrze ucierając,na koniec wycisnąć sok z cytryny. Rozpuścić galaretki w 0,75 gorącej wody(nie za dużo!) Na zimne ciasto nalożyć krem,udekorować plasterkami pomarańczy,orzechów,migdałów i zalać gęstniejącą galaretką-gotowe,pycha :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Uwielbiam mazurek pomarańczowy ale sobie uprościłam:słoiczek dżemu pomarańczowego podgrzewam i wsypuję galaretkę pomarańczową i wykładam na upieczony kruchy blat. Szybko i prosto a smakuje super :grin: Tak można kombinować i mieć np.wiśniowy czy inny owocowy smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ty to masz pomysły Basiu super smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Tak wyglądał mój mazurek wielkanocno-pomarańczowy :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Mac ale Ty masz talent, niejedna osoba Tobie pozazdrości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolka Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Mac mazurek wygląda rewelacyjnie , a smakuje pewnie jeszcze lepiej . Zazdroszczę talentu . Pozdrawiam. :oops: :oops: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Halinko,nie zawstydzaj mnie :oops: :razz: :oops: Ale jest mi bardzo miło to przeczytać,dzięki :oops: Wiolu również dzięki :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Ja nie zawstydzam, to jest szczera prawda a zdjęcia są na Twoje kulinaria dowodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 To ciasto można upiec kilka dni wcześniej, ale trzeba dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Dzięki Halinko za podpowiedź ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.