Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Cebulaki

Rekomendowane odpowiedzi

2 szklanki mąki jajko, sól, łyżeczka cukru 3 dag drożdży 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju lub margaryny 3 - 4 średniej wielkości cebule 1 łyżka cukru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki żółtego startego sera, sół pieprz tłuszcz do blaszki Zrobić rozczyn, drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać makę ( ująć mąkę z przepisu) i tyle mleka żeby była konsystencja mniej więcej gęstej smietany, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, olej lub stopioną margarynę, jajko, resztę mleka, szczyptę soli. Wyrobić ciasto, podzielić na 12 - 16 równej wielkości kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć. Placki ułożyć w dość dużej odległości od siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić w krążki, i podsmażyć krótko na tłuszczu, dodać odrobinę wody i poddusić. Po odparowaniu wody dodać łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować. przyprawić solą i pieprzem. Placki spłaszczyć w środku wciskając w nie dno szklanki. W powstałym wgłębieniu rozłożyć cebulę, posypać startym serem. Piec w średnio gorącym piekarniku do zrumienienia. Najsmaczniejsze są ciepłe.

post-2-1258571251_thumb.jpg

post-2-1258571266_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ino! Piekłam już cebulaki. Ogólnie były pyszne, tylko za bardzo wysuszyły mi się bułeczki. :evil: :razz: :shock: Czy masz jakiś patent na to, by nie były wysuszone i by były miękkie po upieczeniu ? Może na dno piekarnika dawać pojemnik z wodą, by ona parowała ? Co myślisz o smarowaniu ich od razu po upieczeniu wodą ? Pozdrawiam. Renata :grin: :grin: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Reniu, w jakiej temp. pieczesz?, średnia temp. to 150*C - 160*C w takiej powinnaś piec, bo to jest mały wyrób. Wiem dokładnie że po upieczeniu smaruje się wodą dlatego żeby wierzch był świecący, natomiast przed pieczeniem smaruje się wodą jeżeli ciasto jest obmączone, mam na myśli chleb i tak samo w tym przypadku. Przypuszczam ze pieczesz w zbyt wysokiej temp. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście, temperatura, w której piekę może jest trochę za wysoka- 180*. Następnym razem obniżę do 160* i zobaczę, jak wyjdą. Dziękuję za odpowiedź i radę. Pa. Renata :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Reniu ciasto wyrobione nie jest obmączone i nie trzeba niczym smarować. Wiem że jesteś osobą tak doświadczoną że nie potrzebnie to piszę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

INO-czy zamiast cebulowych bułeczek można zrobić jeden placek z cebulowym wierzchem,tak jak się robi pizzę? W moich rodzinnych stronach takie placuszki nazywają CEBULARZE i są w każdym sklepie z pieczywem, tylko jeszcze chyba posypane są makiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis na placek cebulowy. Świetnie się zapowiada, ale jeszcze go nie robiłam. Jak go upiekę, wkleję przepis i zdjęcie. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po powrocie z długiego weekendu nie miałam nic na obiadokolację i jak zwykle wpadłam na forum szukając jakiegoś fajnego przepisu :] Zainteresowały mnie te cebulaki, bo miałam resztę drożdży z przygotowywania przysmaków na wyjazd. Wyszły świetnie! Jedynym problemem okazała się zła w moim wykonaniu proporcja składników. Mąż czytał przepis a ja wykonywałam go w kuchni i przypadkowo cała mąka wylądowała od razu z drożdżami, cukrem i mlekiem. Dodatkowo dodałam jeszcze mleka, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany :-( Dobrze, że sklep pod domem był jeszcze czynny i po dokupieniu mąki ciasto wyszło fantastycznie :) było go jedynie sporo więcej. Z przepisu wyszły mi cztery duże blachy cebulaków. Kiedy skończył mi się farsz cebulowy (wiadomo, ciasta w końcu wyszło sporo więcej...) drobno pokroiłam młodą białą kapustę, podsmażyłam do miękkości z odrobiną cebuli i wymieszałam z ketchupem. Część bułek była z tym innym farszem - też wyszły bardzo dobrze. Jak zwykle Ino przepis prosty i praktycznie nie do zepsucia. Dzięki Ci :]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Novinho dziękuję Tobie bardzo za wypróbowanie cebulaków. Niesamowicie ucieszyłam się z podania innego farszu przez Ciebie, dokładny opis i za pozytywną opinię. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Ineczko, Przepis zapowiada się wspaniale, jak wszystkie przysmaki od Ciebie, szkoda, że jestem na diecie, ale zaraz go sobie skopiuję do swojej elektronicznej książki i jak tylko będę mogła takie rzeczy jeść to sobie ( i rodzince, oczywiście) upiekę. Pozdrawiam Cię serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino - przeniosłem tutaj zdjęcia, które dodałaś w innym miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marcinie dziękuję bardzo, szkoda że nie mogłam zrobić zdjęć na blasze przed upieczeniem. Przyczyna, akumulatorki były nie naładowane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis jest tu już od dawna ,a ja dopiero zauważyłam go przy okazji "przeprowadzki" zdjęć .Halinko dzisiaj zrobiłam cebulaki dla mojego gościa :D -....część była z cebulą ,a część z pieczarkami /dla jednej osoby/ . Są mniej przypieczone ,bo takie było zamówienie :) . P=R=Z=E=P=Y=S=Z=N=E -nic więcej nie mogę dodac .Dziękuję za przepis!!!! wystawiam ocenę i zachęcam do spróbowania .

post-6888-1259444373_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.