Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wcześniejsza
  2. A pamięta ktoś grylażowe cukierki zwane "poduszeczkami"???
  3. Witam. Krótka historia, szybkie pytani. Kolega podarował mi kraba mrożonego wcześniej nie gotowanego którego sam złapał na północy Norwegii. Czy nadaje się do przyrządzenie? Dziękuje za każda informacje.
  4. Proszę doradźcie jak mrozić paszteciki mięsne z ciasta francuskiego? Najlepiej upieczone czy surowe? Czy potem odmrażać przed pieczeniem czy nie? Chciałabym przygotować sobie wcześniej takie paszteciki,ale nie wiem dokładnie jak postąpić?
  5. Cześć, mimo mojego wieku dopiero teraz zacząłem bawić się z rybami 😋 Kupiłem karpia pakowanego w płatach ale smierdzial mulem aż mnie kobita zwyzywala. Więc włożyłem karpia na przemian z cytryna ale podczas jedzenia smak mułu byl odczuwalny, co mógłbym zrobić inaczej? Pozdrawiam Lukas
  6. Negreska

    Śledzie w cytrynie

    Nigdy się nie spotkałam z tym, żeby łączyć śledzia z cytryną, ale może faktycznie całość daje fajny smak... Z pewnością wygląd jest piękny i to już mówi samo za siebie :)
  7. Negreska

    Babka Orzechowa

    Mega prosty przepis a babka może być bardzo smaczna i wilgotna dzięki orzechom :) Przepis nie wydaje się skomplikowany, a składniki można dostać od ręki. Z przyjemnością kiedyś wypróbuję, tylko muszę znaleźć jakieś zastępstwo dla rodzynek, bo one mnie nie przekonują w żadnych wypiekach :)
  8. Negreska

    Focaccia

    Nigdy nie robiłam tego rodzaju pieczywa, a to kolejny prosty i całkiem przyjemny przepis. W dodatku uwielbiam focaccię, więc chyba czas spróbować zastąpić sklepową, taką domową. Może to będzie całkiem udany eksperyment. A te ze zdjęcia - piękna, aż chce się jeść! 😄
  9. U mnie też leczo nigdy nie jest takie samo, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Ale taka mocno wędzona kiełbasa, papryka i cukinia to podstawa. Lubię też dodać kilka ząbków czosnku i wędzoną paprykę, a sos robię z ketchupu z cukinii i przecieru pomidorowego. Całość jem z pieczywem albo ewentualnie z ryżem - ostatnio tak mi jakoś najbardziej smakuje :)
  10. Hejeczka! Jestem Monika - pasjonatka gotowania. Bardzo lubię proste przepisy i składniki, z których wbrew pozorom można wyczarować naprawdę pyszne dania :) Staram się też wprowadzać coraz więcej przepisów wege, żeby powoli ograniczać mięso. Myślę, że to forum to skarbnica dobrych przepisów i inspiracji, dlatego lecę czytać dalej :) Pozdrawiam.
  11. Negreska

    Zupa Dyniowa

    Ja zupę dyniową robię z domowym bulionem mięsno-warzywnym i z pieczoną dynią. Wtedy całość robi się bardzo szybko i ma dobry, bardziej wyrazisty smak. Poza tym dodaję do niej sporo papryki wędzonej i czosnek. A podaję to z grzankami, słonecznikiem i dużą ilością pietruszki :)
  12. Niezła opcja na święta. A że ja już powoli szukam inspiracji właśnie na śledzie, to może skorzystam z przepisu. Do tej pory robiłam niby podobną sałatkę, ale nie dodawałam jabłka ani chrzanu ani szczypiorku. Szkoda, bo w sumie to może być smaczne i ciekawe, ostrzejsze danie. I smak ryby nie powinien być aż tak bardzo wyczuwalny, więc może posmakuje też tym, którzy za śledziami nie przepadają :)
  13. marta_monte

    Jaką kawę lubisz?

    Rano- musi być z mlekiem , tak pół na pół. Popołudniu wolę za to podwójne espresso lub równie czarną americanę 🙂 Najlepiej jakby była kolumbijska ( mają taki wyrazisty smak <3)
  14. Cześć, jestem Marta:) interesuję się zdrową kuchnią wegetariańską 🙂 Uwielbiam gotować chociaż wciąż nie znalazłam złotego środka na dobre kotlety ziemniaczane 🙂 liczę na dobre rady. Pozdrawiam 🙂
  15. w związku z sezonem dyniowym, pokusiłam się o sprawdzenie tego przepisu. meeeeeega ❤️
  16. Wygląda przepysznie:) to mój dzisiejszy pomysł na kolację <3
  17. asienka19873

    drugie śniadanie

    Cześć, moje dziecko jest tez bardzo specjalne jeśli chodzi o jedzenie , więcej nie lubi jak lubi ... jest bardzo problematyczna pod tym względem od maluszka , a dopiero 5 ,5 roku. na drugie śniadanie daje jej tez mus owocowy plus sucharki lub kilka krakersów , bądź jogurt ( naturalny + miód + płatki kukurydziane ), lub danonka + sucharki , czasem ma ochotę na kanapkę z serem , poza tym ewentualnie z serkiem naturalnym lub ten owy serek z paluszkami grissini do maczania ich ... czasem maliny do tego lub truskawki i jak już się upre to jabłko 🙂 więcej owoców nie lubi .... W przedszkolu jest nasze „śniadanie „ tolerowane 🙂 ale nie zbyt miłe widziane ... niestety żeby cokolwiek zjadała muszę dać to co lubi ... pozdrawiam 🙂 a co to będzie w szkole na drugi rok,,, aż się boje myśleć 😅
  18. pytanie do bardziej doświadczonych w temacie, co pakujecie swoim dzieciom na drugie śniadanie do szkoły? Mój nie kanapkowy i już nie mam totlanie pomysłu co dawać, na razie wpadłam na pomysł owoców, pokrojonych i tych tubek z musem owocowym kubuś bo je lubi, myślicie że jakieś chrupki, wafle ryżowe będą ok?
  19. Cześć. Jaką kawę lubisz? Lubię na przykład cappuccino) A Ty?
  20. Dzięki ! 🙂 znów kilka wypieków sie uzbierało 😋 dużo imprez rodzinnych byla malinowa chmurka, 3 bit i ptysie z cytrynowym budyniem i truskawkami 😋
  21. Dobry wieczór, dietetyk zalecił mi spożywanie chleba żytniego razowego na zakwasie z mąki typu 2000. Przetrząsnąłem w sieci masę przepisów, ale ludzie strasznie kombinują. Mieszają różne typy mąki, stosują różne dodatki, tj. drożdże, melasa, słód jęczmienny itp. Ja potrzebuję natomiast SPRAWDZONEGO przepisu na zakwas i chleb, który będzie składał się tylko i wyłącznie z 4 składników: mąki razowej żytniej typu 2000, zakwasu, wody i soli. Bez żadnych innych dodatków. Podzieli się ktoś swoim przepisem, który stosuje od lat i z którego chlebek zawsze mu wychodzi? Będę zobowiązany i dźwięczny! 😉 Pozdrawiam!
  22. ☺️ WoW! Ależ smakowitości Asieńko 😍 😍 😍 Aż ślinka leci 😋
  23. Dzis zrobiłam pyszne pączki z dziurką czyli Donaty 😋
  24. Na święta robiłam jeszcze torcik z malinowo - jeżynowym musem ze śmietaną i mascarpone . Na to galaretka malinowa i świeże maliny
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.