Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wczoraj
  2. kroliczek

    Zupa Czosnkowa

    żadna mecyja. myślę, że wystarczy gotować czosnek na tyle długo żeby był mięciutki i wtedy nie wydziela juz tak intensywnego zapachu
  3. Ostatni tydzień
  4. oleju lnianego nie używa się do gotowania na ciepło i dlatego się szybko pali. z tego co pamiętam to może być nawet trochę trujący wtedy. ogolnie powinno sie go przechowywac w ciemnym miejscu i dość szybko trzeba zużyć aby nie stracił wartości
  5. jeśli chodzi o leczo, to w moim domu rodzinnym zawsze gotowało się go na wieprzowinie - łopatce albo boczku i smakował dzięki temu o wiele inaczej, smak był bogatszy
  6. Wcześniejsza
  7. Cześć. Jaką kawę lubisz? Lubię na przykład cappuccino) A Ty?
  8. Dzięki ! 🙂 znów kilka wypieków sie uzbierało 😋 dużo imprez rodzinnych byla malinowa chmurka, 3 bit i ptysie z cytrynowym budyniem i truskawkami 😋
  9. Dobry wieczór, dietetyk zalecił mi spożywanie chleba żytniego razowego na zakwasie z mąki typu 2000. Przetrząsnąłem w sieci masę przepisów, ale ludzie strasznie kombinują. Mieszają różne typy mąki, stosują różne dodatki, tj. drożdże, melasa, słód jęczmienny itp. Ja potrzebuję natomiast SPRAWDZONEGO przepisu na zakwas i chleb, który będzie składał się tylko i wyłącznie z 4 składników: mąki razowej żytniej typu 2000, zakwasu, wody i soli. Bez żadnych innych dodatków. Podzieli się ktoś swoim przepisem, który stosuje od lat i z którego chlebek zawsze mu wychodzi? Będę zobowiązany i dźwięczny! 😉 Pozdrawiam!
  10. ☺️ WoW! Ależ smakowitości Asieńko 😍 😍 😍 Aż ślinka leci 😋
  11. Dzis zrobiłam pyszne pączki z dziurką czyli Donaty 😋
  12. Na święta robiłam jeszcze torcik z malinowo - jeżynowym musem ze śmietaną i mascarpone . Na to galaretka malinowa i świeże maliny
  13. Dzięki za komplement Dorotko 😉 mogłabym piec codziennie ... ale któż to by wszystko zjadł 😋😆 smakowity torcik zrobiłaś !
  14. Bardzo dobre leczo , muszę przyznać ze nie robiłam w dwóch garnkach tylko dodawałam kolejno składniki, najpierw kurczak, pozniej cebula , cukinia , papryka , kiełbaska , wszystko podsmażyłam i dodałam pomidory z puszki + przetarte . Dusiłam do miękkości . Było szybko i smacznie 😉 ciekawy pomysł zagęszczenia potrawy kaszą !
  15. Witajcie, moi drodzy, jestem tutaj nowa. Po moim nicku wszystkiego się o mnie dowiecie. Wiek mam taki, że wszystkie matki Polki od wielu, wielu już lat doskonale gotują, a ja... umiem robić może ze dwie, trzy potrawy i koniec. Nigdy do gotowania nie miałam ochoty i nikt też mnie nie nauczył gotowania. Ale wypada się w końcu nauczyć gotować tego i owego. Dlatego będę Wam z całego serca wdzięczna za każdą łopatologicznie wrzuconą do mojej głowy poradę dla BARDZO początkujących, a także będę Wam wdzięczna za wyrozumiałość dla mnie. Dzisiaj mam wielką prośbę dotyczącą żurku. Otóż robię czasami żurek z butelki - wyłącznie z butelki i tylko takie mnie interesują - robię go z jajkiem na twardo i z pokrojoną na plasterki kiełbaską. Ale cholewcia, mimo, że odlewam około 1/3 butelki - tak, aby odlać "wodę", czyli kwas z butelki i żeby dzięki temu zabiegowi pozostała reszta żurku w butelce była nieco bardziej gęsta, to moim zdaniem, a szczególnie zdaniem mojego męża żurek mimo to jest za mało gęsty. A nie chciałabym dosypywać mąki do tego, co mam w kupionym w butelce żurku. Dlatego gorąco proszę Was o poradę, jaki Wy smaczny i możliwie gęsty żurek w butelce w sklepie kupujecie i jaki polecacie? 🙂
  16. U mnie ostatnio taki torcik gościł do kawusi ☕ 😃
  17. WoW! 😍 Asieńko cudne są te Twoje wypieki - można podziwiać, podziwiać, a potem jeść i jeść 😊 😄 Super 👍
  18. Dorota

    To lubię zjeść...

    Ostatnio zakochałam się 😉 w naleśnikach ze szpinakiem, pieczarkami, jajkiem, żółtym serem, i to całe polane sosem czosnkowo-koperkowym - pycha 😊 😋
  19. Ostanie wypieki tort lalka z kremem śmietanowym z mascarpone i owocami , sernik ze śmietaną, mufinki z kinder czekoladą, drożdżowy kwiat z nutellą, czekoladowy tort , torcik z mascarpone i truskawkami
  20. ithin

    Śledzie w cytrynie

    mega super pomysł na wielkanoc !
  21. ithin

    Zakwas Chlebowy

    najlepszy zakwas robi moja babcia z podlasia :)
  22. Cześć wszystkim :D! Jestem Justyna :D. Miło mi Was poznać :D
  23. Cześć wszystkim! Zbyt słabo gotuję i mam nadzieję, że wiele się dowiem na tym forum.
  24. monikakuchar

    Domowa Oliwa Z Oliwek

    Oliwa ma tylko jeden minus..... 800 kcal w 100 ml czyli 1/2 dziennego zapotrzebowania na kalorie, więc z tą oliwą bym nie szalała:)
  25. Wypłakuj w wodzie, albo nalej wodę do garnka i zostaw je na godzinkę, zawsze to trochę wypłuczę tą sól
  26. Ja mam dzieci i dodanie do niej szpinaku zupełnie to danie dyskwalifikuje jako obiad dla nich;(
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.