Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Wczoraj
  2. Wcześniejsza
  3. Dzięki ! 🙂 znów kilka wypieków sie uzbierało 😋 dużo imprez rodzinnych byla malinowa chmurka, 3 bit i ptysie z cytrynowym budyniem i truskawkami 😋
  4. Dobry wieczór, dietetyk zalecił mi spożywanie chleba żytniego razowego na zakwasie z mąki typu 2000. Przetrząsnąłem w sieci masę przepisów, ale ludzie strasznie kombinują. Mieszają różne typy mąki, stosują różne dodatki, tj. drożdże, melasa, słód jęczmienny itp. Ja potrzebuję natomiast SPRAWDZONEGO przepisu na zakwas i chleb, który będzie składał się tylko i wyłącznie z 4 składników: mąki razowej żytniej typu 2000, zakwasu, wody i soli. Bez żadnych innych dodatków. Podzieli się ktoś swoim przepisem, który stosuje od lat i z którego chlebek zawsze mu wychodzi? Będę zobowiązany i dźwięczny! 😉 Pozdrawiam!
  5. ☺️ WoW! Ależ smakowitości Asieńko 😍 😍 😍 Aż ślinka leci 😋
  6. Dzis zrobiłam pyszne pączki z dziurką czyli Donaty 😋
  7. Na święta robiłam jeszcze torcik z malinowo - jeżynowym musem ze śmietaną i mascarpone . Na to galaretka malinowa i świeże maliny
  8. Dzięki za komplement Dorotko 😉 mogłabym piec codziennie ... ale któż to by wszystko zjadł 😋😆 smakowity torcik zrobiłaś !
  9. Bardzo dobre leczo , muszę przyznać ze nie robiłam w dwóch garnkach tylko dodawałam kolejno składniki, najpierw kurczak, pozniej cebula , cukinia , papryka , kiełbaska , wszystko podsmażyłam i dodałam pomidory z puszki + przetarte . Dusiłam do miękkości . Było szybko i smacznie 😉 ciekawy pomysł zagęszczenia potrawy kaszą !
  10. Witajcie, moi drodzy, jestem tutaj nowa. Po moim nicku wszystkiego się o mnie dowiecie. Wiek mam taki, że wszystkie matki Polki od wielu, wielu już lat doskonale gotują, a ja... umiem robić może ze dwie, trzy potrawy i koniec. Nigdy do gotowania nie miałam ochoty i nikt też mnie nie nauczył gotowania. Ale wypada się w końcu nauczyć gotować tego i owego. Dlatego będę Wam z całego serca wdzięczna za każdą łopatologicznie wrzuconą do mojej głowy poradę dla BARDZO początkujących, a także będę Wam wdzięczna za wyrozumiałość dla mnie. Dzisiaj mam wielką prośbę dotyczącą żurku. Otóż robię czasami żurek z butelki - wyłącznie z butelki i tylko takie mnie interesują - robię go z jajkiem na twardo i z pokrojoną na plasterki kiełbaską. Ale cholewcia, mimo, że odlewam około 1/3 butelki - tak, aby odlać "wodę", czyli kwas z butelki i żeby dzięki temu zabiegowi pozostała reszta żurku w butelce była nieco bardziej gęsta, to moim zdaniem, a szczególnie zdaniem mojego męża żurek mimo to jest za mało gęsty. A nie chciałabym dosypywać mąki do tego, co mam w kupionym w butelce żurku. Dlatego gorąco proszę Was o poradę, jaki Wy smaczny i możliwie gęsty żurek w butelce w sklepie kupujecie i jaki polecacie? 🙂
  11. U mnie ostatnio taki torcik gościł do kawusi ☕ 😃
  12. WoW! 😍 Asieńko cudne są te Twoje wypieki - można podziwiać, podziwiać, a potem jeść i jeść 😊 😄 Super 👍
  13. Dorota

    To lubię zjeść...

    Ostatnio zakochałam się 😉 w naleśnikach ze szpinakiem, pieczarkami, jajkiem, żółtym serem, i to całe polane sosem czosnkowo-koperkowym - pycha 😊 😋
  14. Ostanie wypieki tort lalka z kremem śmietanowym z mascarpone i owocami , sernik ze śmietaną, mufinki z kinder czekoladą, drożdżowy kwiat z nutellą, czekoladowy tort , torcik z mascarpone i truskawkami
  15. ithin

    Śledzie w cytrynie

    mega super pomysł na wielkanoc !
  16. ithin

    Zakwas Chlebowy

    najlepszy zakwas robi moja babcia z podlasia :)
  17. Cześć wszystkim :D! Jestem Justyna :D. Miło mi Was poznać :D
  18. Cześć wszystkim! Zbyt słabo gotuję i mam nadzieję, że wiele się dowiem na tym forum.
  19. monikakuchar

    Domowa Oliwa Z Oliwek

    Oliwa ma tylko jeden minus..... 800 kcal w 100 ml czyli 1/2 dziennego zapotrzebowania na kalorie, więc z tą oliwą bym nie szalała:)
  20. Wypłakuj w wodzie, albo nalej wodę do garnka i zostaw je na godzinkę, zawsze to trochę wypłuczę tą sól
  21. Ja mam dzieci i dodanie do niej szpinaku zupełnie to danie dyskwalifikuje jako obiad dla nich;(
  22. Pizzaman

    Pizza Po Polsku

    Cześć Nie wiem jak w smaku, ale wygląda raczej na placek ala pizza - strasznie grube to wyszło. Pozdrawiam
  23. Witam będąc kiedyś na wyspach znajomi poprosili mnie żebym przygotował im kebaba w tortilli. W sklepie wziąłem pierwsze lepsze tortille z półki w kuchni je rozpakowałem i okazało się ze tortille są inne niż do tej pory kupowałem. Placki wyglądały tak jak by 2 zwykłe naleśniki położył jeden na drugim i skleił rantami do siebie. można je było rozciąć jak bułkę do kebaba a do środka napakować składników i kebab wychodził naprawdę duży i nie rozpadał się w rękach. Nie orientuje się ktoś z was gdzie można kupić takie tortille ??
  24. Witajcie, Ostatnio stałem się posiadaczem włoskiego proszku do pieczenia, "Paneangeli Lievito Pane Degli Angeli" dokładnie takiego jak w załączniku. Problem polega na tym że zarówno obrazek, jak i sam opis sugeruje żeby stosować go, robiąc ciasto z użyciem kuchenki mikrofalowej. Czy zatem mogę skorzystać z normalnego piekarnika elektrycznego, czy też konieczna jest tu mikrofala?
  25. Witam,macie jakies dobre pomysly na tosty? podzielicie sie? 🙂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.