Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 -4 jajka -4 łyżki majonezu -sól -biały mielony pieprz -ziarna czarnego pieprzu -kawałek ogórka -kawałek czerwonej papryki Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Drobniutko posiekać, utrzeć z majonezem. Na końcu przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Z jajecznej pasty uformować po 3 kulki różnej wielkości. Największą spłaszczyć- to będzie podstawa bałwanka. Połączyć ją ze średnią (tułowiem) i najmniejszą (główką). Zabrać się za dekorację :D Z ogórka uformować kapelusz- plasterek świetnie pełni rolę ronda, a ułożona na nim duża kostka zastępuje resztę. Ziarnka pieprzu to doskonały materiał na oczy i guziczki, a z papryki wychodzi piękny nosek! Z podanych składników wychodzą dwa bałwanki. Ładnie wyglądają obłożone plasterkami rzodkiewek lub na liściach sałaty. Mamy niejadków, które trudno zagonić do stołu napewno docenią ten przepis :-) Przecież bałwanki same aż proszą,żeby je skonsumować :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Aha, zapomiałam dodać, że bałwanki można też zrobić z twarożku zamiast z jajek. Trzeba go wymieszać ze śmietaną lub jogurtem tak,żeby dał się łatwo formować, doprawić i formować kuleczki... Dalej chyba wszystko jasne :D Oczywiście przy słodkiej wersji twarożkowych bałwanków trzeba całkiem zmienić dodatki. Wtedy dobrze mieć pod ręką bakalie, czekoladę lub owoce! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.