Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2006 -4 jajka -4 łyżki majonezu -sól -biały mielony pieprz -ziarna czarnego pieprzu -kawałek ogórka -kawałek czerwonej papryki Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Drobniutko posiekać, utrzeć z majonezem. Na końcu przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Z jajecznej pasty uformować po 3 kulki różnej wielkości. Największą spłaszczyć- to będzie podstawa bałwanka. Połączyć ją ze średnią (tułowiem) i najmniejszą (główką). Zabrać się za dekorację :D Z ogórka uformować kapelusz- plasterek świetnie pełni rolę ronda, a ułożona na nim duża kostka zastępuje resztę. Ziarnka pieprzu to doskonały materiał na oczy i guziczki, a z papryki wychodzi piękny nosek! Z podanych składników wychodzą dwa bałwanki. Ładnie wyglądają obłożone plasterkami rzodkiewek lub na liściach sałaty. Mamy niejadków, które trudno zagonić do stołu napewno docenią ten przepis :-) Przecież bałwanki same aż proszą,żeby je skonsumować :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Aha, zapomiałam dodać, że bałwanki można też zrobić z twarożku zamiast z jajek. Trzeba go wymieszać ze śmietaną lub jogurtem tak,żeby dał się łatwo formować, doprawić i formować kuleczki... Dalej chyba wszystko jasne :D Oczywiście przy słodkiej wersji twarożkowych bałwanków trzeba całkiem zmienić dodatki. Wtedy dobrze mieć pod ręką bakalie, czekoladę lub owoce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.