Skocz do zawartości

Ranking użytkowników

Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie miejsca

  1. Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
    3 punkty
  2. Na święta było ciasto Latte Macchiato smakiem przypomina tiramisu ale nie daje się jajek 😉
    2 punkty
  3. Sernik z jagodami 😋 super połączenie ! Dodałam jagody mrożone oczywiście o tej porze roku 😉
    2 punkty
  4. Upiekłam Piegusa 😋 chodził za mną już od dwóch tygodni ... stary przepis mojej mamy ❤️
    2 punkty
  5. Wczorajszy tort Mikado dla mojej teściowej , biszkopt czekoladowy , banany , galaretka cytrynowa i cytrynowo śmietankowy krem 😋
    2 punkty
  6. Kolejny tort na 30. Urodziny , śmietanowy z mascarpone , malina i borówka . Standardowy u mnie już 😅
    2 punkty
  7. Tort na rocznice ślubu 🥰 jasny biszkopt , dżem truskawkowy , krem budyniowy waniliowy , krem budyniowy kakaowy , obsypany podprażonymi płatkami migdałowymi .
    2 punkty
  8. OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
    2 punkty
  9. Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
    2 punkty
  10. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    2 punkty
  11. "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
    2 punkty
  12. W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
    2 punkty
  13. - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
    2 punkty
  14. Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
    2 punkty
  15. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    2 punkty
  16. Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
    2 punkty
  17. a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
    2 punkty
  18. Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
    2 punkty
  19. Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
    2 punkty
  20. Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
    2 punkty
  21. Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
    2 punkty
  22. moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
    2 punkty
  23. Ja czasami robię z piekarnika. Nie są tak dobre, ale przynajmniej zdrowsze.
    1 punkt
  24. Witam Wszystkich bardzo serdecznie w pierwszym Dniu Wiosny! Jak ten dzien u Was wygląda?U mnie raczej wiosny nie przypomina,za oknem śnieg, -1st.C.A było już tak ładnie :grin:
    1 punkt
  25. Witam, nie wiem czy ten wątek był poruszany, jednakże zarejestrowałam się, ponieważ potrzebuje pomocy :smile: Jestem studentką i jak wiadomo szukam różnych sposobów na oszczędzanie. Tematem przewodnim są zamienniki ( oczywiście sprawdzone przez Was) w miarę mozliwości zdrowe ( jeśli chodzi o skład mało rożniace się od pierwotnego produktu ). Mam na myśli wszystko np. jogurty( jogobella mozna zamienic na..?), wody do picia (zywiec zdroj mozna zamienic na ...?), soki, majonezy, ketchupy, masło,olej, lody ( ostatnio jadłam swietne podroby magnum ale nie pamietam nazwy), losoś, słodycze,konserwy, pasztety, miesa, itd.... Z tego co wiem można rzeczywiscie trafic na podbne w skladzie zamienniki za nizsza cenę :smile: Prosze dzielcie się swoim doswiadczeniem. Aaaaa i chodzi mi o takie sklepy jak biedronka, tesco, polo itd :smile: Jeżeli pamiętacie mozecie podawać nazwy zamienników. Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ !!!!!!
    1 punkt
  26. produkty pełnoziarniste! uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, otręby, mąki... wzbogacają wiele moich przepisów ;) przyprawy korzenne - dodaję je praktycznie do wszystkiego chilli - pikantne potrawy mi służą oregano i bazylia - zestaw przypraw podstawowych :P bez reszty sobie poradzę :D
    1 punkt
  27. łoo, ale pięknie wygląda - a granat podbija jego urode ;)
    1 punkt
  28. Witajcie, jak tam Wasze słodkie przetwory? Ja w tym roku miałam (znaczy dostałam ;)) dużo gruszek od rodziców, i zrobiłam tak jak mówiła mi moja mama: gruszki miały ładną skórkę więc ich nie obierałam, tylko rozkroiłam, wycięłam gniazda nasienne, opłukałam, osuszyłam i starłam na tarce o dużych oczkach (maszyną) i prosto z pojemnika przekładałam je łyżką do średniej wielkości słoiczków (czystych i suchych, a wcześniej wyparzonych - najlepiej przygotować sobie słoiczki dzień wcześniej - zawsze tak robię przy różnych przetworach i ten sposób sobie chwalę, bo potem z samymi zaprawami jest już szybko). Gruszki uciskam łyżką, żeby w słoiczku nie było powietrza, i na górze słoika był sok z gruszek. Słoiczki szczelnie zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Potem wynoszę do piwnicy, a w zimę do ciasta będą jak znalazł ;) Jak przegram zdjęcia to pochwalę się moimi gruszkami w słoiku ;)
    1 punkt
  29. Ciasto również siostry Anastazji CIASTO KRUCHE -25 dag mąki -15 dag cukru pudru -15 dag masła -2 żółtka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki amoniaku Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć marmolady. Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut. BUDYŃ -5 szklanek mleka -4 jasne budynie -3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe Ugotować jak zwykły budyń. ŚMIETANA -1/2 litra śmietany kremówki -3 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić. Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę. POLEWA -1/2 margaryny 5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -1 łyżka żelatyny -2 łyżki gorącej wody -5 łyżek gęstej śmietany 18% Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem. Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.
    1 punkt
  30. Śliczne ciasta dziewczyny, aż ślinka leci :D Asieńko torciki prześliczne! :D Ja nic nie piekłam, bo byliśmy na Komunii i tam zajadaliśmy się pysznościami :biggrin:
    1 punkt
  31. asienka19873 prześliczna fantazja na 60 urodziny teścia! Ja przygotowałam proste czekoladki - zajęło mi to zaledwie 5 minut:)
    1 punkt
  32. Oglądam teleexpress i robię na drutach rękawiczki - chociaz jeszcze jest dosć ciepło ;). Ja wczoraj piekłam ciastka śmietankowe , tak samo rozgladam sie za ciekawymi przepisami na ciasteczka .Te rogaliki to świetny pomysł ,wyglądają baaaardzo apetycznie :smile: Chcę upiec kilka gatunków ,na pewno będą wśród nich miodowe serca w czekoladzie i pierniki .
    1 punkt
  33. Śmiecowe jedzenie da Tobie słaby przyrost mięśni. Musisz wyliczyć swoję zapotrzebowanie kaloryczne i jeść 200-300 więcej kalorii. Powinieneś odżywiać się głównie zdrowo, unikać smażenia itp. Zapytaj się trenera na siłowni on Ci podpowie;-)
    1 punkt
  34. Siemka... Chciałbym się odchudzić... Mam 14 lat i ważę 108kg, czyli mam dużą nadwagę... Czy mógłby mi ktoś podać dietę na cały tydzień [lub miesiąc] oraz ćwiczenia, które powinienem robić? Chcę schudnąć do około 65-75kg, czyli dużo... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    1 punkt
  35. Nigdy nie wiem co mam zrobic z miesem z rosolu poniewaz moi domownicy nie lubia gotowanego miesa drobiowego wiec wykorzystalam go do pasztetu a wiec: Ugotowac rosol najlepiej wolowo-drobiowy. Ja robie z 3 udek i 15dag. wolowiny oczywiscie warzywka duzo marchwi, pietruszka, seler, por. Wszysko zalezy kto jakich uzywa warzyw. Ugotowane miesko zmielic oraz wszystkie warzywa z rosolu doprawic do smaku dodac troche majeranku 2-3zábki czosnku,natki pietruszki,wymieszac. Dodac 2 cale jaja i 2 lyzki tartej bulki -wymieszac na koniec 1 1\2 szklanki wywaru szystko dokladnie wymieszac i piec w keksowej formie wylozonej pergaminem lub wysmarowac maslem w temperaturze 180*-200* przez 45 -50 min.do zarumienienia wierzchu pasztetu. Naprawde super nie jest suchy fajnie mozna go rozsmarowac na chlebku. Goraco polecam !! :razz: :razz: :razz:
    1 punkt
  36. Ja również korzystam z internetowych przepisów,lub z przepisów koleżanek. Natomiast z gazet to tylko Poradnik Domowy. Robiłam już też z innych gazet,ale nawet jeśli wyszło,to było takie jakieś nie bardzo.... :wink:
    1 punkt
  37. No,to będę pierwsza ze zdjęciem :mrgreen: Przepraszam,że ciacho trochę nadgryzione,ale nie konsumowaliśmy u siebie w domu-ciasto jechało z nami w gości i tak głupio było mi cykac fotki :D Podobny przepis miałam w Poradniku Domowym.Wg niego do ciasta dodałam jeszcze łyżkę suchego maku i zamiast jednej-dwie łyżki mąki. Zmniejszyłam też ilości cukru(jak zawsze)-do ciasta dałam 3/4 szklanki a do kremu 2 łyżki. No i delicje namaczałam we wspomnianym ponczu z kawy i wódki (alkoholu wcale nie było czuc)
    1 punkt
  38. biszkopt: 9jajek 1,5 szkl cukru kryształu 1 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 9 białek ubić na sztywna piane, można dodać szczyptę soli. ubijając dodawać cukier. następnie dodać żółtka. wmieszać delikatnie mąkę krupczatkę złączoną wcześniej z kakaem i proszkiem do pieczenia.piec ok 1godz 20minut w dużej tortownicy. wkładka kokosowa: 5 białek 1 szkl cukru pudru 15dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier. wmieszać delikatnie kokos, mąkę i proszek do pieczenia. piec ok 30 monut. masa: 2,5 szkl mleka 1 szkl cukru 5 żółtek 1 cukier waniliowy 2 kostki masła 3 łyżki mąki krupczatki (z czubkiem) czekolada gorzka czekolada mleczna pokrojona w kostkę 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. żółtka ubić mikserem z mąką. dodać 0,5szkl mleka i ubijać. ubitą masę wlać do wrzącego mleka i zagotować, ciągle mieszając, wystudzić. 2 kostki masła utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. ucierać. na koniec rozpuścić w 2 łyżkach mleka gorzką czekoladę i dodać do masy dalej ucierając. można dodać do masy spirytus. poncz: w 1/2 litra wody zaparzyć mocną herbatę, dodać 5 łyżek spirytusu, ok z 1/2 cytryny i 4 łyżki cukru. ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć je ponczem. krem podzielić na 3 części. przełożyć masą. do masy wsypać czekoladę mleczną pokrojoną w kostkę. polać polewą lub przybrać według uznania. ułożenie tortu: biszkopt-masa-wkładka kokosowa-masa-biszkopt-masa- biszkopt jeśli chcemy zrobić "myszkę" musimy dodatkowo ubiec w zwykłej brytfance biszkopt ciemny z 8 jajek i wkładkę kokosową. przekładamy tak samo jak tort. uszy "myszki" łatwo jest odbić przy pomocy małej miseczki i delikatnie wykroić. kokardę odbijamy za pomocą przyłożenia tortownicy, tak aby kokarda była dopasowana do myszki.reszta dekoracji według uznania.. przy pomocy kolorowych cukiereczków :wink: mam nadzieje że tort sie uda i bedzie wszystkim smakować :oops:
    1 punkt
  39. Składniki: 1kg filetów rybnych 2 cebule 2 papryki czerwone puszka ananasów mały koncentrat pomidorowy 4łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz olej mąka Przygotowanie: Rybę rozmrozić,posypać solą usmażyć na oleju.Cebulę i paprykę oczyszczamy i smażymy na drugiej patelni do miękkości.Dodajemy ananasy z syropem i jeszcze chwilę smażymy.Dodajemy koncentrat,ketchup,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wkładamy rybę wszystko razem mieszamy,smażymy jeszcze chwilę i podajemy.
    1 punkt
  40. Halinko śliczne-super masz Halinko foremki te z mikołajem,gwiazdą betlejemską :)
    1 punkt
  41. Witaj Elu :-( Zrobiłam sałatkę z Twojego przepisu - i powiem, że rewelacja - rodzince bardzo smakowała :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin:
    1 punkt
  42. Wątróbka z papryką 2 wątróbki drobiowe puszka pomidorów 5 małych pieczarek 1 papryka słodka 1 cebula pieprz, sól, oregano lub bazylia (według gustu) Wątróbki pokroić na małe kawałki i zrumienić na patelni przetartej olejem na ręczniku. Cebulkę poddusić. Pieczarki i paprykę usmażyć razem dolewając odrobinę wody. Wszystko razem połączyć na patelni. Dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku i gotowe. Spożywać na ciepło.
    1 punkt
  43. NALEŚNIKI (FAZA P + W) 12 dkg.mąki kukurydzianej 2 jaja szczypta soli 1/4 litra mleka Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne :sad:
    1 punkt
  44. Tak sobie pomyslalam ze mozna by bylo z powodzeniem przyrzadzic sos do spaghetti w fazie z warzywami. Ten przepis podalam w daniah glownych. napisze jeszcze raz z poprawkami;-) Sos do Spaghetti: 500g miesa mielonego (wolowe lub z indyka) 2 czerwone papryki 2 cebulki(srednie) 2 kostki rosolowe koncentrat pomidorowy olej parafinowy,lyzka stolowa starczy maka kukurydziana do zageszczenia sosu(ok.2 lyzki) przyprawy(troche kucharka,pieprz,ostra papryka.co kto lubi) Miesko podsmazyc na tluszczu pare minutek. Oczyszczona papryke pokroic w kostke,cebule w cienkie polkrazki. warzywa dodac do mieska. Kostki rozpuscic w 3/4 l wrzatku ,wlac bulin do mieska i warzyw przykryc pokrywka i dusic ok 25 min na malym ogniu,do zmiekniecia warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy,doprawiamy do smaku i zageszczamy maka kukurydziana rozrobiona zimna woda. Gotowe!:D zycze smacznego! sos jest naprawde super! Zamiast makaronu spaghetti mozemy przeciez uzyc makaronu protal ktory wstawila Sliweczka:-)
    1 punkt
  45. Wszystko to pycha ale zeby bylo z chlebem,nie wiem jak to wytrzymam,mam zamiar zaczac po niedzieli bo weekend mam imprezowy,bede wąchała chleb:( nic mi innego nie pozostaje moze tych kilka dni wytrzymam,musze schudnac i kropka!
    1 punkt
  46. mat dawaj dolacz ,,,,, ja jutro mam 3 dzien ... o chyba czyje lekki luz powoli Dorotko ???? powiedz mi czy kostka sera i serek naturalny to nie za duzo na dzien nabialu .....boje sie ze za wolno chudne i robie cos nie tak ...po ilu dniach waga zaczela ci leciec w dol ??? kurcze ksiazka przyjdze w nnastepnym tyg ... nie wiem ...poradz cos ... pozdrawiam
    1 punkt
  47. Monilek mysle ,ze jak kazde ciasto jest slodkie :-D i nie taki Smok straszny jak go ''maluja'' ale za to smaczny :-D . Czy robilas wlasnie z mojego przepisu? U mnie chyba za szybko zniknelo ale jak kazde ciasto ktore robie ma ta zalete :-D .
    1 punkt
  48. Jesli kupisz pollitrowa smietane,to jest to 1/5 .Albo np.szklanka ma ok.3 dl,to bedzie 1/3.
    1 punkt
  49. Witaj! Polecałabym dietę South Beach. Jest to dieta dla wieńcowców i cukrzyków. Pozwala także zrzucić trochę kilogramów. Z resztą w tej diecie także polecane są tłuste ryby morskie, tak jak radził Jerzy. Jeśli nie natrafiłaś/łeś na tą dietę do tej pory odezwi się wysyłając do mnie prywatną wiadomość a podam Ci jej dokładny opis. Pola
    1 punkt
  50. Popieram - miałem jeden fajny rok w życiu, kiedy to tak właśnie robiłem i schudłem oj... baardzo dużo kilogramów - ale niestety - nie dałem rady i straciłem 80% tego zysku :D Ale Wam życzę PEŁNEGO powodzenia :D
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.