Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. 2 punkty
    "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
  2. 1 punkt
    Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!!
  3. 1 punkt
    Witam, czy na forum jest dział typu kupię/sprzedam? Coś takiego jak pchli targ, bazar itp?
  4. 1 punkt
    Ciasto wymaga lekkiego wysiłku, ale efekt go wynagradza. Jest efektywne, ale przede wszystkim bardzo dobre. Nie bójmy się większego nakładu pracy bo się opłaca. Zapraszam na film, jak wykonać ciasto toffi: YouTube: https://youtu.be/aLCeJYNZ2po Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 125 g masła Składniki na krem: 500 ml mleka 250 g masła 65 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na polewę czekoladową: 2 tabliczki czekolady mlecznej 5-8 łyżek mleka Dodatkowo: około 36 szt. herbatników maślanych puszka masy krówkowej Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć foremkę o wymiarach 40x24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w piekarniku do 180°C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremki i upiec drugi placek w ten sam sposób. Z całości mleka odlać ¾. Do reszty dodać cukier i zagotować. Do odlanych ¾ mleka dodać obie mąki i budyń. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszając gotować gęsty budyń. Mieszamy cały czas, żeby się nie przypalił. Po ugotowaniu przykryć z wierzchu folią aluminiową i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Po dokładnym zmiksowaniu podzielić na dwie części. Złożyć ciasto: pierwszy upieczony placek, kem, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, krem, drugi upieczony placek. Polewa: w podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 6 godz.
  5. 1 punkt
    Pyszny chlebek z chrupiącą skórką. Składniki:200 g mąki żytniej typ 2000300 g mąki pszennej razowej typ 750100 g mąki pszennej tortowej500 ml wody przegotowanej100 g otrębów lub słonecznika2 płaskie łyżeczki soli1 łyżeczka cukru40 g drożdży prasowanych1 łyżkę oleju
  6. 1 punkt
    - Zosiu, co tak długo robisz w kuchni? - Wpadła mi kostka lodu do wrzątku i nie mogę jej znaleźć...
  7. 1 punkt
    Za oknem szaro i ponuro ,ale nie dajmy się jesiennej chandrze:, w czym niewątpliwie pomoże nam kieliszek zjadliwie zielonkawej limonówki[ przepis Panny Apteczkowej Danuty Niżyńskiej z Warszawy,ale niejednokrotnie wypróbowany i zdegustowany :biggrin: przeze mnie] Nalewka limonkowa (Srebrny Laur Amelii Semadeni) Składniki: 0, 5 kg bardzo zielonych limonek 0,5 kg cytryn 0,5 kg cukru 1 l spirytusu Niegazowana woda mineralna. Wykonanie: Obrać cienko limonki, tak by skórki nie były białe pod spodem. Obrane skórki włożyć do słoja i zalać litrem spirytusu zmieszanym ze szklanką wody. Odstawić na 4 dni. Mieszać. Odcedzić skórki. Do nalewu dodać sok wyciśnięty z limonek i cytryn plus rozpuszczoną łyżkę cukru. Zostawić na tydzień. Przygotować syrop z 0,5 kg cukru i 0,3 l wody i do gorącego wlać powoli macerat. Odstawić na 1 tydzień. Przefiltrować. Kolorek zjadliwy ,ale słońce Karaibów w gębie Zdjęcia nie będzie ,bo produkt się nie uchował :mrgreen: o czym donoszę ja Gaga ze Skład Towarów Różnych
  8. 1 punkt
    PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni. Na drugi dzień kładę do puszek.Pierniki zawsze lukruję. Wałkuję ciut grubiej(5 mm),a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam. Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.
  9. 1 punkt
    Fajny temat Asieńko :smile: Mamy, mamy takie produkty, u mnie to są: :arrow: cebula; :arrow: czosnek; :arrow: różne mąki; :arrow: ryż i makarony; :arrow: przyprawy; :arrow: olej :arrow: masło; :arrow: bułka tarta; :arrow: ziemniaki i warzywa; :arrow: mięso w zamrażalniku; :arrow: proszek do pieczenia, galaretki i budynie; :arrow: mleko i śmietana, no i to chyba wszystko z tego co pamiętaj, jak mi się przypomni to będę dopisywać ;)
  10. 1 punkt
    Witajcie, jak tam Wasze słodkie przetwory? Ja w tym roku miałam (znaczy dostałam ;)) dużo gruszek od rodziców, i zrobiłam tak jak mówiła mi moja mama: gruszki miały ładną skórkę więc ich nie obierałam, tylko rozkroiłam, wycięłam gniazda nasienne, opłukałam, osuszyłam i starłam na tarce o dużych oczkach (maszyną) i prosto z pojemnika przekładałam je łyżką do średniej wielkości słoiczków (czystych i suchych, a wcześniej wyparzonych - najlepiej przygotować sobie słoiczki dzień wcześniej - zawsze tak robię przy różnych przetworach i ten sposób sobie chwalę, bo potem z samymi zaprawami jest już szybko). Gruszki uciskam łyżką, żeby w słoiczku nie było powietrza, i na górze słoika był sok z gruszek. Słoiczki szczelnie zakręcam i pasteryzuję 10 minut. Potem wynoszę do piwnicy, a w zimę do ciasta będą jak znalazł ;) Jak przegram zdjęcia to pochwalę się moimi gruszkami w słoiku ;)
  11. 1 punkt
    Cieszę się razem z Wami, niech serduszko bije nie tylko maleństwu ale i Wam niech serducha walą ze szczęścia. :grin:
  12. 1 punkt
    Mmm... same pyszności dziewczyny! :grin: Doruniu uwielbiam taką szarlotkę :mrgreen: Asieńko ta stefanka apetycznie się prezentuje :wub: Ja będę piekła ciasto z rabarbarem z piernikową nutką ;-)
  13. 1 punkt
    Ciasto proste,ale smaczne :) -3 budynie śmietankowe -2 łyżki cukru -4 galaretki(smak jaki kto lubi) -1 jajko -1 małe pudełko masła roślinnego -1 paczka biszkoptów Budynie gotujemy w 1 litrze wody z 2 łyżkami cukru.Zestawiamy garnek z ognia i do gorącego wsypujemy 2 galaretki,mieszamy dobrze,aby galaretki się rozpuściły. Odstawiamy na moment i do jeszcze ciepłej masy wbijamy jajko,dodajemy masło roślinne i mieszamy wszystko dokładnie mikserem.Tortownicę wykładamy namoczonymi wodą z cytryną i cukrem biszkoptami i wylewamy na nie masę budyniową...zostawiamy do stężenia i potem zalewamy rozpuszczonymi w wodzie 2 galaretkami :) Można też ułożyć na masę owoce i na nie wylać galaretki :)
  14. 1 punkt
    Ilość: 12 mufinek 125 g masla 100 g cukru 2 jaja 250 g maki 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 lyzek mleka 2 tabliczki (200g) czekolady mlecznej Milka Alpine Milka (w kawałkach) Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 180°C. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką, dodać roztopione masło, stopniowo dodawać do tego cukier, jaja i proszek do pieczenia. Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko, a na końcu połączyć z kawałkami czekolady. Wypełnić foremki powstałym w ten sposób ciastem czekoladowym i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Powinny ostygnąć ale ja kocham gorące i pachnące czekoladą mufinki. Smacznego!
  15. 1 punkt
    asienka19873 prześliczna fantazja na 60 urodziny teścia! Ja przygotowałam proste czekoladki - zajęło mi to zaledwie 5 minut:)
  16. 1 punkt
    wspaniały przepis :) a co najwazniejsze smakowało innym. polecam przepis wszystkim którzy uczą lub zaczynaja sie uczyć gotować (jak ja) - prosty i bardzo dobry sosik :)
  17. 1 punkt
    Poproszę o przepis na gruzińskie ciastka orzechowe - cygara - ślicznie i apetycznie wyglądają!!! Ja od paru dni piekę pierniki i bawię się w dekoratora. Nie mogę się oprzeć więc załączam zdjęcia:) Przepis na ciasto piernikowe znajdziecie na moim blogu:)
  18. 1 punkt
    Witam Napiszcie proszę jak należy się odżywiać,gdy dokucza nam Dna Moczanowa. Pozdrawiam :)
  19. 1 punkt
    Najważniejsza zasada zamrażania: Raz zamrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać !!! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym ... I tak nie należy zamrażać: --> śmietanki, - traci ona jednorodną konsystencję, --> jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu, --> żółtego sera (w dużym kawałku), będzie sie kruszył po rozmrożeniu, --> jajek na twardo, (a fuj!), --> surowe jajko w skorupce, --> rzodkwi, selera, cebuli, ziemniaków, --> butelek z gazowanymi napojami (chyba, że ktoś lubi eksplozje w lodówce ...),
  20. 1 punkt
    Dzięki Aniu :) za kolejny przepis do wypróbowania, jak tylko będę miała cukinie to z niego skorzystam :smile:
  21. 1 punkt
    Siemka... Chciałbym się odchudzić... Mam 14 lat i ważę 108kg, czyli mam dużą nadwagę... Czy mógłby mi ktoś podać dietę na cały tydzień [lub miesiąc] oraz ćwiczenia, które powinienem robić? Chcę schudnąć do około 65-75kg, czyli dużo... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  22. 1 punkt
    Sosy do mięs wielkanocnych Wielkanoc tuż,tuż i przydadzą się na pewno przepisy na sosy do mięs. Oczywiście,najbardziej popularna będzie ćwikła (przepis staropolski poniżej)i chrzan ,ale spróbujcie zrobić też coś innego : Sos tatarski z gotowanych żółtek 6jajek ,6 łyżek oliwy np. mojej ulubionej Latzimas,2 łyżeczki musztardy,sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego,sól,pieprz,cukier,3-4 korniszony,łyżka kaparów. Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka,przetrzeć przez sito ,utrzeć z oliwą ,a gdy masa będzie gładka,stale ucierając dodać musztardę,sól,pieprz,cukier i sok z cytryny. Białka drobno posiekać ,dodać drobno pokrojone korniszony i kapary,połączyć z sosem wymieszać i zostawić w lodówce do schłodzenia. Sposób na skróty:zamiast żmudnego ucierania oliwy z musztardą można dać majonez ,ale to już nie to samo :smile: Sos z tuńczyka Pół szklanki gęstego majonezu,pół cytryny,szczypta cukru ,sól,50g tuńczyka z puszki,2 łyżki kaparów Ucierać w misce tuńczyka z sokiem z cytryny,dodając po łyżeczce majonezu,sól,cukier.Wymieszać masę z kaparami ,schłodzić. Podawać do zimnych mięs:najlepszy do cieleciny na zimno i kurczaków. Sos różowy Pół szklanki gęstego majonezu,łyżeczka musztardy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżeczka cukru,ćwierć łyżeczki suszonego tymianku,szczypta ostrej papryki, łyżeczka soku z cytryny ewentualnie dla ?ostrożerców ?trochę harissy Wymieszać na jednolitą masę majonez,musztardę ,sól,cukier,paprykę i tymianek,rozprowadzić sokiem z cytryny. Dodać koncentrat,wymieszać. Zostawić na 1-2 godziny w lodówce. Podawać do wędlin i zimnych mięs Musztarda wielkanocna Słoiczek musztardy,łyżka mocnego chrzanu,łyżka miodu. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać na jednolita masę .Podawać do białej kiełbasy,wędlin i mięs na zimno A gdy przejedzą się nam już mięsa zróbmy sobie miskę sałaty z pomidorami i mozzarellą lub fetą polanej sosem balsamicznym Sos balsamiczny winegret na zimno 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka miodu bazylia, rozmaryn świeżo mielony pieprz oraz sól morska Wszystko wymieszać,nie żałować pieprzu zaś soli tylko szczypta lub można pójść na skróty i wykorzystać naprawdę pyszny gotowy krem balsamico Przepis imć Pana Mikołaja Reja na ćwikiełkę "Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy ,a dobrze przypiekszy nadobnie ochędożyć ,w talerzyk nakrajać,także w faseczkę ułożyć ,chrzanikiem ,co najdrobniej ukrążywszy ,przetrząsać,bo będzie długo trwało,także koprem włoskiem trochę przetłukszy,przetrząsać ,a octem pokrapiać,a solą też trochę przesalać,tedy to jest tak osobny przysmak i sama pani ćwikła,bo już będzie i barzo samaczna i barzo nadobnie pachnęła"
  23. 1 punkt
    Hmm... to może coś takiego pikantne kuleczki - jadłam, bardzo dobre, tylko nie wiem czy dietetyczne :wacko: Ale można zrobić coś podobnego, np. z drobiowego mięsa, jajek, niewielkiej ilości czosnku, cebuli lub pora i ulubionych ziół, z tej masy można zrobić kuleczki, potem ugotować je lub usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Takie kuleczki, potem nabijać na wykałaczki i maczać w czosnkowym sosie (jogurt naturalny, czosnek, zioła) lub inny musztardowy lub z dodatkiem ketchupu ;) Można też zrobić lekką sałatkę, w której głównym składnikiem była by zielona sałata lub kapusta pekińska, do tego pomidor, papryka, kiszony ogórek, por, czosnek, ugotowany lub usmażony bez tłuszczu, z dodatkiem przypraw i ziół, pokrojony w kawałki kurczak lub indyk, do tego sos na bazie jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek.
  24. 1 punkt
    To ja dorzucę jeszcze marchewkę :)
  25. 1 punkt
    http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Dieta-w-kamicy-zolciowej,wid,12944305,wiadomosc.html czy o to chodziło?
  26. 1 punkt
    Witam i zapraszam do pichcenia Składniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki 3-4 banany 1/3 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru lub słodzika do pieczenia jajko szczypta soli 1 łyżeczka sody 2 -3 łyżeczki cukru waniliowego Polewa 1/3 szklanki roztopionego masła łyżka kakao 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietanki Przepis na bananowe muffinki: Banany rozgniatamy (blenderujemy), dolewamy do nich roztopione masło i roztrzepane jajko. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy i wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z sodą i solą. Przesianą mąkę dodajemy do bananów i mieszamy tak, by powstało gęste jednolite ciasto. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min. Muffinek trzeba doglądać i jeśli będzie taka potrzeba należy wyjąć je wcześniej. Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło dosypać cukier puder i go rozpuścić. Następnie dodajemy kakao i śmietankę i gotujemy całość, aż trochę przestygnie. Muffinki dekorujemy kiedy trochę przestygną. Przepis jest wersja podstawową babeczek. Do ciasta można dodać jeszcze np. pokruszoną czekoladę lub orzechy. http://www.codogara....nanowe-muffiny/
  27. 1 punkt
    Przepis troche przypominajacy pierogi zamieszczone tu przez teresap, jednak sprobowalam i roznia sie bardzo dlatego zamieszczam, przepis pochodzi z cincin. Co do smaku wole tradycyjne pierogi ale to tez fajna odmiana, sa bardziej napeczniale, troche jak pianki, bardzo szybko sie je robi, z polowy porcji wyszlo mi okolo 20szt. -1 jajko -0,5 l kefiru -szczypta soli -łyżeczka sody -mąka(około 4 szklanek) Wyrobić ciasto,formować pierożki nadziewając je uprzednio truskawką i gotować na parze przez 5 minut. Można polać masłem lub musem truskawkowym. MOJE UWAGI: maki poszlo mi wiecej, zrobilam z musem truskawkowym czyli truskawki zmiksowane z cukrem, cukru sporo bo inaczej bedzie kwaskowate, mozna tez do srodka pieroga dodac razem z truskawka troche cukru, parowalam 10 minut zamiast 5, do polowy porcji dodalam cale jajko, sprobujcie bo sa troszke inne, pierwsze zdjecie jest z parowania.
  28. 1 punkt
    Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops: SKŁADNIKI * dwie podwójne piersi z kurczaka * wegeta * olej * jajko * bułka tarta Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą. Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety. ZALEWA * dwie szklanki wody * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 listki laurowe * 1/3 szklanki octu * 4 łyczeczki cukru * troche soli Składniki zalewy zagotować. PRZECIER * 3 cebule * 1 marchew * mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Chwile przesmarzyć i dodać przecier. PODSUMOWANIE Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować. Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą. Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc. SMACZNEGO :shock:
  29. 1 punkt
    To dla rozpoczęcia tematu opowiem Wam jak cudownie zadziałały na mnie ćwiczenia tzw. 6 Weidera (czy jak się to piszę :razz: ). Wyjechałam do pracy do Dublina z koleżankami ze studiów. Małyśmy ambitny plan ćwiczenia mięśni brzucha. Pilnowałyśmy się nawzajem, aby żadna się nie obijała. Udało nam się systematycznie ćwiczyć. Rano wstawałyśmy do pracy i zasuwałyśmy 30min do tramwaju. Kupowałyśmy pieczywo tylko pełnoziarniste.....i starałyśmy się ogólnie kupować zdrową żywność, ale jeśli ktoś był w Irlandii to wie, że to jak szukanie igły w stogu siana! Ogólnie nigdy nie miałam problemu z tyciem, ale powiem Wam, że w Dublinie, pomimo ćwiczeń, codziennego marszu tam i nazat, przez tą cudowną ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ IRLANDZKĄ w dwa miesiące przytyłam 5 kilo!!!!!! Po powrocie do domu rodzice ledwo mnie poznali ;> Ja miałam tyle do opowiadania, a oni zamiast słuchać śmiali się do rozpuchu z moich boków (bo boczkami nie dało się tego nazwać) i potrójnego podbródka. Tak to zadziałała na mnie 6 weidera i zdrowa żywność :)
  30. 1 punkt
    30 dag sera żółtego tartego na tartce jarzynowej kilka ząbków czosnku przecisniętego majonezu według uznania około 1 słoiczka sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać. Podawać jako dodatek do kanapek, mięs itp można dodać szczypiorek Smacznego!
  31. 1 punkt
    Użyć mleka i żelatyny.Ewentualnie na zieloną galaretkę dać bitą śmietane a na nią czerwoną galaretkę-w szklanych pucharkach będzie ładnie wyglądać.
  32. 1 punkt
    WITAM !! SMAKOWICIE WYGLĄDA TA PIECZEŃ !!...... CZY DODATEK MLEKA JEST KONIECZNY ? CZY MOZNA GO ZASTĄPIĆ NP. WODĄ ?
  33. 1 punkt
    Ja czasem robię masełko czosnkowe z dodatkiem łyżki przecieru pomidorowego i rożnych przypraw. Jest to doskonała rzecz do tostów czy innych kruchych przekąsek na imprezy. U mnie zawsze znika w mgnieniu oka. Ciekawa jestem jakby smakowało gdyby dołożyć do niego żółtego sera :)
  34. 1 punkt
    Ja osobiście próbowałem kiedyś zrobić kurczaka w białym winie z książki :/ na zdjęciu wyglądał tak, że ślinka cieknie, a wyszedł suchy i niedobry, od tamtej pory jeśli już robie cokolwiek do jedzenia, to sam kombinuje, wymyślam, dobieram składniki :wink:
  35. 1 punkt
    składniki: 3 białe czekolady 1/2 szkl cukru pudru 150g Kasia kokos migdały Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder i mieszając dodawać miękką Kasia. wszystko wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki aby masa troszkę stwardniała. Z masy formować kulki , wkładając do każdej migdał i obtaczać w kokosie. wstawić do lodówki. Smacznego :mrgreen: mi wychodzi 25 kulek z tego przepisu :mrgreen:
  36. 1 punkt
    Ja tylko napiszę,że w mojej książeczce od automatu pisało tłustym drukiem,że KAŻDE CIASTO ZARABIANE W AUTOMACIE POWINNO UTWORZYĆ NA MIESZADLE MIEKKĄ I ELASTYCZNĄ KULĘ :wink:
  37. 1 punkt
    Ciasto kruche 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 jaja +3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dag margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany Ciasto zagnieść,podzielić na 3 części i upiec-każdą na złoty kolor. Masa serowa 1/2 kg sera białego mielonego 1 jajo 1 czubata łyżka masła 1 szklanka cukru pudru 1/3 szklanki mleka 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Ser utrzeć z cukrem,masłem i jajkiem,zagotować-dodać budyń rozpuszczony w mleku- jeszcze chwilkę gotować. Masa jabłkowa 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku Jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć dodać galaretkę i mieszając rozpuścić. Masa orzechowa 20 dag masła lub dobrej margaryny 15 dag orzechów mielonych 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru alkohol do smku -ja dałam adwokat Orzechy zalać mlekiem,wsypać cukier i zagotować chwilę ,masło utrzeć dodając zimną masę. Układamy w ten sposób placek-gorąca masa serowa-placek-masa z jabłek-placek-masa orzechowa-dekoracja dowolna.
  38. 1 punkt
    Kasiu tylko dodaję 1/2 łyżeczki proszku. Wczoraj zrobiłam z 1i 1/2 kg mąki. Myślałam ,że nie skończę.Wyszło bardzo dużo i pyszniutkie. Pozdrawiam.
  39. 1 punkt
    Poszukuje jakiegoś prostego szybkiego drinku. Wmiare nie kosztownego :) poleci ktos? :)
  40. 1 punkt
    JAJECZNICA Z KRABEM faza proteiny 6 jajek sól, pieprz 100g kraba 2 średnie szalotki (cebulki) W misce rozbić jajka z przyprawą.Mięsko zkraba starannie odsączyć. Cebulkę pokroić na paski i podsmażyć. Podsmażyć mięsko kraba aby się przyrumieniło i wymieszać z jajkami. Całość podgrzewać wg uznania.
  41. 1 punkt
    MUFINKI 4 JAJKA 4 ŁYŻKI STOŁOWE OTRĄB PSZENNYCH 8 ŁYŻEK STOŁOWYCH OTRĄB OWSIANYCH 4 ŁYŻKI STOŁOWE BEZTŁUSZCZOWEGO TWAROŻKU PÓŁ ŁYŻECZKI SŁODZIKU NISKOKALORYCZNEGO( DUKAN PODAJE "HERMESETAS" AROMAT WEDLE UZNANIA: SKÓRKA Z CYTRYNY, CYNAMON, KAWA ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIĆ NA PIANĘ. POZOSTAŁE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ I DODAĆ DO NICH PIANĘ. ROZŁOŻYĆ CIASTO DO FOREMEK NA MUFINKI I PIEC 20-30 MINUT. MUS CZEKOLADOWY 3 ŁYŻKI WODY 125G CZEKOLADY DIETETYCZNEJ 1 ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ 6 BIAŁEK SZCZYPTA SOLI 125G TWAROŻKU BEZ TŁUSZCZU W NACZYNIU WYMIESZAĆ WODĘ, CZEKOLADE POKROJONĄ NA KAWAŁKI I KAWĘ. PRZYKRYĆ CAŁOŚĆ FOLIA ALUMINIOWĄ I UMIEŚCIĆ W SZYBKOWARZE. GOTOWAĆ 5 MINUT. BIAŁKA UBIC Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ. KIEDY CZEKOLADA SIĘ ROZPUŚCI, WYJĄĆ NACZYNIE Z SZYBKOWARA, A DO MASY DODAĆ TWAROŻEK I WYMIESZAĆ, TAK ABY UZYSKAĆ GŁADKĄ KONSYSTENCJĘ. DELIKATNIE POŁĄCZYĆ MASĘ Z UBITĄ PIANĄ. ROZLAĆ MUS DO PUCHARKÓW. PRZED PODANIEM TRZYMAĆ 2 GODZINY W LODÓWCE. BISZKOPT 4 JAJKA 100G SŁODZIKU DO PIECZENIA STARTA SKÓRKA Z 1 CYTRYNY 40G MAIZENY ROZGRZAĆ PIEKARNIK DO 180*C. BIAŁKA UBIC NASZTYWNĄ PIANĘ. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ ZE SŁODZIKIEM, DODAĆ SKÓRKĘ Z CYTRYNY ORAZ MAIZENĘ I DELIKATNIE WYMIESZAĆ JE Z PIANĄ Z BIAŁEK. WLAĆ DO FORMY WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA I PEC 20 MINUT, AŻ CIASTO NABIERZE ZŁOTEGO KOLORU.
  42. 1 punkt
    NALEŚNIKI (FAZA P + W) 12 dkg.mąki kukurydzianej 2 jaja szczypta soli 1/4 litra mleka Składniki wymieszać i smażyć na teflonie (ew.polać patelnię odrobiną oleju parafinowego)jak zwykłe naleśniki.Do nadziania nalesników można dać wszystko na co ma się ochotę-pieczarki,warzywa,serek biały,serek homo itd.Ja doprawiłam na słodko serek wiejski i było pyszne :sad:
  43. 1 punkt
    Dorotaxx!jestem ci wdzieczna za tę dietę i za wszystkie twoje inne przepisy.które wykorzystuje i jestem bardzo zadowolona.Pozdrawiam.
  44. 1 punkt
    pyszne ciasto,piklam w niedziele.palce lizac .dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie.
  45. 1 punkt
    Slicznie wyglada a dla moich maluchow,ktore uwielbiaja wszystko co z galaretka bedzie w sam raz.Dzieki za przepis.
  46. 1 punkt
    dziękuje za odpowiedz życzę powodzenia i czekam na wieści jak ci idzie i ile udało ci się zrzucić. i ewentualnie o jakieś wskazówki dla początkującej :razz: pozdrawiam
  47. 1 punkt
    Witamy, Od 26 lutego istnieje możliwość zapłaty abonamentu extra.smaczny.pl w dowolnym punkcie w którym widnieje znak VIA – Moje Rachunki. Punkty opłat są zlokalizowane w kasach renomowanych sieci handlowych, m. in.: Społem, Leclerc, Real, Albert, Lewiatan, Stokrotka, Carrefour, Globi, Champion, PKN Orlen czy Statoil. Obecnie jest to blisko 6000 placówek handlowych. Lista placówek obsługujących VIA - Moje Rachunki... Tak więc za abonament możesz zapłacić przy okazji, dokonując zakupów w supermarkecie. Jak płacić: Czytaj tutaj... Obecnie opłata za dokonanie płatności tą drogą to 1,99 zł - a więc zdecydowanie taniej niż na poczcie lub w banku. Zapraszamy do skorzystania z nowej formy płatności. Dorota i Marcin
  48. 1 punkt
    Potwierdzam - sałatka jest przepyszna :wink: Robiłam ją na moje urodziny, i muszę powiedzieć, że to prawdziwy hit przyjęcia, ponadto szybko się ją robi i dużo jej wychodzi POLECAM :wink: Dziękuję Justynko :wink:
  49. 1 punkt
    basqa cytrynka...............mniammmmmmmmmmmmmmmmm śliczna, apetyczna i napewno smaczna.Gratuluję pomysłu i wykonania oczywiście ;-)
  50. 1 punkt
    http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=2&link=175 Na tej stronie opisane są też różne inne diety.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.