Skocz do zawartości

Ranking


Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. 3 punkty
    Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
  2. 2 punkty
    OMLET NA SŁODKO:2 jaja (całe)1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soliNajlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
  3. 2 punkty
    Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
  4. 2 punkty
    Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!)przecier pomidorowyKostka mięsna WiniaryJarzynka Winiarysól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
  5. 2 punkty
    "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
  6. 2 punkty
    W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
  7. 2 punkty
    - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
  8. 2 punkty
    Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
  9. 2 punkty
    U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
  10. 2 punkty
    Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
  11. 2 punkty
    a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
  12. 2 punkty
    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
  13. 2 punkty
    Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
  14. 2 punkty
    Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
  15. 2 punkty
    Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
  16. 2 punkty
    moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
  17. 1 punkt
    Bułki do zapiekanek 7x27 cm Chcesz zaskoczyć rodzinę domowymi zapiekankami z własnymi drożdżowymi bułkami? To przepis dla Ciebie! Pokażemy krok po kroku wykonanie drożdżowych bułek do zapiekanek. Przepis dostępny w formie filmu na kanale YouTube: https://youtu.be/Zx1UHllmWSw Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 450) 1,5 szklanki wody 30 g drożdży prasowanych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru Wykonanie: Do miski wlewamy 0,5 szklanki letniej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę około 550 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15 min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza). Dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, o długości około 27 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem, żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do pieczenia, na wypadek ewentualnego zetknięcia się bułek podczas pieczenia. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się ze sobą. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20-25 min. Jednak czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika - każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Z przepisu wychodzą 3 bułki do zapiekanek. Smacznego!
  18. 1 punkt
    Nie wydaje mi sie zeby bylo cos takiego mozliwe. Ewentualnie moze nastapic odwodnienie organizmu a nie spalenie tluszczu...
  19. 1 punkt
    Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.
  20. 1 punkt
    Witam Wszystkich bardzo serdecznie w pierwszym Dniu Wiosny! Jak ten dzien u Was wygląda?U mnie raczej wiosny nie przypomina,za oknem śnieg, -1st.C.A było już tak ładnie :grin:
  21. 1 punkt
    Dziękuję Dorotko :) oj chyba tak :)
  22. 1 punkt
    Cześć. Co sądzicie o takim rozwiązaniu w kuchni? Ponoć jest ono częstsze niż kiedyś. Nie ukrywam, że fajnie byłoby mieć parkiet w kuchni. A jak wy się na to zapatrujecie?
  23. 1 punkt
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie . Zapisuję do ulubionych -wypróbuję przy najbliższej okazji.
  24. 1 punkt
    Justynka, pyszne wiosenne danie.
  25. 1 punkt
    Witam serdecznie w naszym smacznym gronie i ciesze się, że Pani do nas dołączyła :smile: Dziękuje za takie piękne przedstawienie swojej Osoby wraz ze super zdjęciami (oglądałam je już kilkanaście razy, bo tak mi się podobają :blush: :smile:). Tylko nie zgadam się z tą "starszą osobą", bo Pani pięknie wygląda! Ja też kocham zwierzęta, zwłaszcza pieski, a te Pani są przecudowne :wub: Piękny ma Pani domek, i otoczenie... ten ogród, rośliny, kwiaty (też je kocham) i wokoło las, tyle zieleni :wub: można odpocząć i się zrelaksować - super! Mam nadzieję, że spodoba się Pani tutaj u nas na forum, dyskutujemy tutaj głównie o przepisach (mamy ich bardzo dużo, ale nadal czekamy na kolejne ;-)), ale mamy też tematy o roślinach i zwierzętach :smile: Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania dzisiejszych Walentynek :wub:
  26. 1 punkt
    WoW! Same smakowitości dziewczynki upiekłyście :biggrin: Ciasteczka - pyszotki, torciki - pięknie zrobione i jakie apetyczne - jeden maluszek oglądał ze mną te wypieki, widział misia i teraz też takiego chce ;-) Krysiu dlaczego nie jesteś z niej zadowolona, dla mnie jest ok, i właśnie na taką "góralską" wygląda, w dodatku się nie rozpada, nie jest przypalona.... czyli wszystko ok :smile:
  27. 1 punkt
    Super wiadomość Asieńko! :grin: :D :D Serdecznie Wam gratuluję! Życzę spokojnych 9 miesięcy i szczęśliwego rozwiązania :wub:
  28. 1 punkt
    Nie ma to jak domowy sosik :) pyszności!
  29. 1 punkt
    Mmm... ale słodkości! Asieńko :D wyglądają przepysznie, aż zjadłoby się kawałeczek, chociaż taki malusi ;-) :biggrin:
  30. 1 punkt
    Ilość: 12 mufinek 125 g masla 100 g cukru 2 jaja 250 g maki 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia 5 lyzek mleka 2 tabliczki (200g) czekolady mlecznej Milka Alpine Milka (w kawałkach) Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 180°C. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką, dodać roztopione masło, stopniowo dodawać do tego cukier, jaja i proszek do pieczenia. Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko, a na końcu połączyć z kawałkami czekolady. Wypełnić foremki powstałym w ten sposób ciastem czekoladowym i piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Powinny ostygnąć ale ja kocham gorące i pachnące czekoladą mufinki. Smacznego!
  31. 1 punkt
    SPAGHETTI BOLOGNESE Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie 2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki. Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.
  32. 1 punkt
    Oglądam teleexpress i robię na drutach rękawiczki - chociaz jeszcze jest dosć ciepło ;). Ja wczoraj piekłam ciastka śmietankowe , tak samo rozgladam sie za ciekawymi przepisami na ciasteczka .Te rogaliki to świetny pomysł ,wyglądają baaaardzo apetycznie :smile: Chcę upiec kilka gatunków ,na pewno będą wśród nich miodowe serca w czekoladzie i pierniki .
  33. 1 punkt
    przepis jest ok, ale mam kilka pytań i wskazówek jeśli można: 1. Dlaczego roztrzepujemy jajka? ja dodaje normalne, ale jestem ciekaw jak to wpływa na ciasto 2. Też uważam, że margaryny nie należy rozpuszczać, a wręcz przeciwnie. Można ją wstawić do zamrażarki. Im zimniejsza tym elastyczniejsze ciasto potem i łatwiej się formuje. 3. Dlaczego nie ma w przepisie zwykłego cukru? 4. Jakie drożdże? W sensie czy mokre, czy suche? 5. Dlaczego wstawiasz gotowe ciasto do lodówki? Wydaje mi się, że to przeszkadza drożdżom i ciastu ogólnie. pozdrawiam
  34. 1 punkt
    Dzięki Aniu :) za kolejny przepis do wypróbowania, jak tylko będę miała cukinie to z niego skorzystam :smile:
  35. 1 punkt
    Pamiętaj też by pić dużo wody, jest dużo lepsza niż napoje czy soki, zdrowsza no i łatwiej ugasi pragnienie
  36. 1 punkt
    Kotlety mielone,ziemniaczki,grzybki smażone z cebulką(grzybki zebrane rano z działki)
  37. 1 punkt
    Będąc niedawno w Empiku przeglądałam jakąś gazetkę kulinarną.. nie pamiętam jej nazwy ale był w niej fajny przepis, który zapamiętałam. Dziś go wypróbowałam. Placuszki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu. Składniki: - kostka twarogu półtłustego (ja miałam trochę więcej) - 3 jajka - 4 łyżki mąki - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: - ser rozetrzeć z żółtkami - dodać cukier puder i mąkę, wyrobić ciasto (jest bardzo gęste) - ubić pianę z białek i dodać do masy serowej (po wymieszaniu ciasto robi się troszkę rzadsze i lepi się do łyżki) - smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Można podawać placuszki posypane cukrem pudrem albo polane syropem owocowym. Ja zrobiłam sos owocowy własnego pomysłu: - 1 banan - 2 łyżki gęstej śmietany - 1/4 szklanki soku bananowego - 2-3 łyżeczki konfitury z czerwonej pożeczki (lub innej) Wszystko razem zmiksować i polać sosem placki. Bardzo proste i smaczne danie. Myślę, że szczególnie polubią je dzieci :mrgreen: Smacznego! Przepraszam za takie troche "koślawe" zdjęcie.
  38. 1 punkt
    zawsze staram się mieć w domu kilka zapuszkowanych warzyw i gdy zapowiadaja się goście typu "będę za pół godziny", robię tą sałatkę: 7 jajek po puszcze kukurydzy groszku czerwonej fasoli dwie łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz jajka gotujemy na twardo, kroimy w średnia kostkę, łączymy z osączonymi warzywami i mieszamy z przyprawami
  39. 1 punkt
    Tutaj było zdjęcie tortu barbie.
  40. 1 punkt
  41. 1 punkt
    aby masa była lepsza można dodać 1,5 kostki masła do masy :mrgreen: pozdrawiam :D
  42. 1 punkt
    PRZEPIS NA TORTILLE Z MAKARONEM Z SOSEM SMIETANOWYM. -MAKARON SPAGHETTI 250G -SOS SMIETANOWY Z BROKUŁAMI WINIARY LUB KNORR -2 DUZE FILETY Z KURCZAKA -GOTOWE PLACKI TORTILLA (MOZNA KUPIC W KAZDYM WIEKSZYM HIPERMARKIECIE -4 ZABKI CZOSNKU -1 DUZA CEBULA -OREGANO -SOL -PIEPRZ MAKARON UGOTOWAC, ROZMIESZAC SOS Z TOREBKI W MALYM RONDELKU, FILETY POKROIC W MALE KOSTKI I SMAZYC NA PATELNI Z DODATKIEM ROZDROBNIONEGO CZOSNKU, POSIEKANEJ CEBULI I PRZYPRAW. GDY MIESO SIE ZARUMIENI WLEWAMY NA PATELNIE ROZROBIONY WCZESNIEJ SOS. SMAZYMY CIAGLE MIESZAJAC AZ DO ZGESTNIENIA SOSU. NA KONIEC MIESO Z SOSEM MIESZAMY RAZEM Z MAKARONEM. MAKARON PODAJEMY ZAWINIETY W PLACKI TORTILLA.
  43. 1 punkt
    Eluniu 26.11. w czwartek, będą również w sprzedaży formy, foremki do babeczek, mufinek i.t.d.
  44. 1 punkt
    Witaj Elu :-( Zrobiłam sałatkę z Twojego przepisu - i powiem, że rewelacja - rodzince bardzo smakowała :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin:
  45. 1 punkt
    boeuf stroganoff polędwica wołowa pokrojona w cienkie paseczki cebula w piórka, pieczarki sos pomidorowy (np. Tomatera Primo Gusto) polędwicę smażyłam na grilowej patelni z kropelką oleju, przerzuciłam do granka, a na tej patelni z odrobiną wody dusiłam pieczarki (posoliłam), cebulę wrzuciłam do mięsa , przerzuciłam pieczarki, zalałam pomidorami, trochę wody do konsystencji i dusić, dusić, dusić. Na koniec doprawić i smacznego, oczywiście w fazie z warzywami, ja na koniec dodam ziół świeżych ale już na talerz A składniki ilościowo według uznania
  46. 1 punkt
    RYBA ZAPIEKANA W SOSIE JOGURTOWYM (FAZA P+W) porcja na 2 osoby: * 2 płaty ryby surowej / ja miałam pangę/ * czosnek granulowany, pieprz cytrynowy lub zwykły , odrobinka soli - do smaku na sos do zapiekania : * 1 szklanka jogurtu naturalnego bez cukru i z najmniejszą zawartością tłuszczu * 2 łyżki czubate szpinaku * 2 łyżeczki czosnku granulowanego, odrobinka pieprzu * łyżeczka natki zielonej Polecam tę prostą, smaczną i łatwą do zrobienia potrawę, która urozmaici dietę Protal.Ma kwaskowy smak i jest dość sycąca. Wykonuje się ją bez kropli tłuszczu, w naczyniu żaroodpornym. - rybę myjemy, osuszamy lekko i przekrawamy na pól, aby kawałki nie były zbyt duże - posypujemy odrobinką soli, sporą ilością pieprzu cytrynowego i czosnku granulowanego - układamy w naczyniu żaroodpornym i włączamy piekarnik na 180 st.C / ja z termoobiegiem / - sos :D o jogurtu wrzucamy wymienione przyprawy oraz szpinak, mieszamy dokładnie, ew. możemy spróbować "liznąć", czy ilość przypraw - szczególnie czosnku - będzie nam odpowiadać - wylewamy sos na ryby ułożone w naczyniu żaroodpornym ; ja nie przykrywałam - piekłam 15 min. w 180 st.C i 15 min. w 200 st Dodam tylko,że osoby nie lubiące szpinaku mogą go zastąpić dowolnymi ziołami. źródło i zdjęcia na stronie : http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis42148.html
  47. 1 punkt
    Wyglada smakowicie, coreczka juz mnie namawia na teczowe ptasie mleczko
  48. 1 punkt
    Masz rację Basiu, a jeszcze inna nazwa tego to 'pychotka' z książki 'Przepisy siostry Anastazji'
  49. 1 punkt
    To jeszcze ja o mące.Dzielą sie głównie na pszenne i żytnie. Mąki pszenne: typ450-m.tortowa(makarony,biszkopty,ciasta półkruche,różne wypieki) typ500-m.krupczatka(makarony,babki,ciasta kruche) typ500-m.poznańska(pierogi,makarony,wypieki,kluski,pizza,zasmazki) typ500-m.wrocławska(drożdzowe,makarony,naleśniki,francuskie,sosy zupy) typ550-m.luksusowa(drożdzowe,zasmazki,potrawy gotowane) typ650-m.bułkowa typ750,850-m.chlebowa typ1400-m.sitkowa(z orkiszu) typ1850-m.graham typ2000-m.razowa Mąki żytnie: typ580-m.jasna typ800-m.żytnia(na żurek) typ1400-m.sitkowa typ1850-m.starogardzka typ2000-m.razowa Ale się napisałem i naszukałem,a i tak kupię pierwszą z brzegu i może dlatego wychodzą mi same zakalce :grin:
  50. 1 punkt
    Oczywiście nie trzeba czekać tak długo ,bo herbatniki zmiękną od śmietany i lukru .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią to ciasto ,szczególnie moi chłopcy.POZDRAWIAM


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.