Ranking
Popularna zawartość
Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 05/26/10 uwzględniając wszystkie działy
-
Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)3 punkty
-
Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 pomidory cebula czerwona szczypiorek ser feta sól pieprz czosnek Sos: łyżka ostrej musztardy łyżeczka miodu łyżka oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Fasolkę oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,odcedzić przelać zimną wodą,pozostawić do wystygnięcia,przełożyć do salaterki,dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,pomidory pokrojone w kostkę ,pokrojony szczypiorek,przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,fetę pokrojoną w kostkę.Składniki sosu dokładnie połączyć polać sałatkę delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
2 punkty
-
OMLET NA SŁODKO: 2 jaja (całe) 1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soli Najlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)2 punkty
-
Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D2 punkty
-
Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!2 punkty
-
"Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]2 punkty
-
W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.2 punkty
-
- Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!2 punkty
-
Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)2 punkty
-
U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!2 punkty
-
Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!2 punkty
-
a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.2 punkty
-
Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:2 punkty
-
2 punkty
-
Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)2 punkty
-
2 punkty
-
moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania2 punkty
-
Witam, czy na forum jest dział typu kupię/sprzedam? Coś takiego jak pchli targ, bazar itp?1 punkt
-
Podaje sprawdzony przepis na polewe czekoladowa ktora nadaje sie na wszystkie ciasta.Jest naprawde super,elastyczna przy krojeniu ciasta, nie kruszy sie,nie brudzi rak kiedy jemy z reki a przede wszystkim pieknie nam lsni!!! Skladniki: 4 lyzki cukru 2 lyzki smietany slodkiej 3 lyzki kakao 6 dag. masla 1 lyzeczka zelatyny Zelatyne namoczyc w niewielkiej ilosci zimnej wody.Musi napeczniec. Maslo, cukier,kakao,smietane rozpuscic na malym ogniu. Gdy masa sie zagotyje dodajemy podgrzana zelatyne(ja ja podgrzewam w mikrofalowce na malej mocy,zeby sie rozpuscila) Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.Polewe lekko ostudzona mozna polac ciasta.1 punkt
-
:biggrin: Gość luksusowego hotelu składa u kelnera zamówienie: - Proszę dwa gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko jak i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się w dłoniach tosta. Masełko niech będzie tak zmrożone, żebym za nic w świecie nie mógł go rozsmarować. Proszę także o bardzo słabiutką kawę, o temperaturze pokojowej. - To bardzo skomplikowane zamówienie, proszę pana. Nie wiem, czy nasi kucharze potrafią... - odpowiada kelner. - A wczoraj potrafili!!!1 punkt
-
- Zosiu, co tak długo robisz w kuchni? - Wpadła mi kostka lodu do wrzątku i nie mogę jej znaleźć...1 punkt
-
1 punkt
-
Mmm.... brzmi smakowicie, a ja uwielbiam słonecznik :mrgreen: Trzeba będzie się skusić - dziękuję za kolejny interesujący przepis :)1 punkt
-
WoW! Ale super - to musi być bardzo smaczne ciacho :D Ciekawy przepis na ciasto - na spód, jeszcze takiego nie robiłam, szukałam masła w składnikach, ale chyba tutaj się go nie używa :) Dziękuję Asieńko :biggrin:1 punkt
-
Witam, nie wiem czy ten wątek był poruszany, jednakże zarejestrowałam się, ponieważ potrzebuje pomocy 🙂 Jestem studentką i jak wiadomo szukam różnych sposobów na oszczędzanie. Tematem przewodnim są zamienniki ( oczywiście sprawdzone przez Was) w miarę mozliwości zdrowe ( jeśli chodzi o skład mało rożniace się od pierwotnego produktu ). Mam na myśli wszystko np. jogurty( jogobella mozna zamienic na..?), wody do picia (zywiec zdroj mozna zamienic na ...?), soki, majonezy, ketchupy, masło,olej, lody ( ostatnio jadłam swietne podroby magnum ale nie pamietam nazwy), losoś, słodycze,konserwy, pasztety, miesa, itd.... Z tego co wiem można rzeczywiscie trafic na podbne w skladzie zamienniki za nizsza cenę 🙂 Prosze dzielcie się swoim doswiadczeniem. Aaaaa i chodzi mi o takie sklepy jak biedronka, tesco, polo itd 🙂 Jeżeli pamiętacie mozecie podawać nazwy zamienników. Z GÓRY SERDECZNIE DZIĘKUJĘ !!!!!!1 punkt
-
Sendej ma rację. 1000 kalorii to bardzo mało, zwłaszcza przy jakimkolwiek wysiłku. Nawet jeśli schudniesz, a później wrócisz do dawnego jedzenia efekt jo-jo gwarantowany. Lepiej zmienić nawyki żywieniowe - zero słodyczy, chipsów itd., bez tłustego jedzenia i słodkich napojów, jeść dużo warzyw i się ruszać!1 punkt
-
1 punkt
-
Witam Napiszcie proszę jak należy się odżywiać,gdy dokucza nam Dna Moczanowa. Pozdrawiam :)1 punkt
-
Składniki: -3 torebki ryżu -25 dkg.szynki lub kiełbaski -1 brokuł -1 spora cebula -1 puszka kukurydzy -1 mały jogurt naturalny -1 jajko -sól,pieprz do smaku -oliwa do smażenia Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu...cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie...brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko...szynkę lub kiełbaskę pokroić w kostkę...kukurydzę odcedzić z zalewy...ryż wymieszać z warzywami i szynką lub kiełbaską...doprawić solą i pieprzem...połowę ryżu wyłożyć do wysmarowanego masełkiem naczynia żaroodpornego na to ułożyć brokuł i resztę ryżu,a na samą górę polać jogurt wymieszany z jajkiem i doprawiony solą i pieprzem. Zapiekać 30-35minut w 180 st.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Witajcie! Jestem na diecie protal od lutego 2009r. Schudłam 8 kg , a co najważniejsze, obniżyłam cholesterol z 370 (od lat taki wysoki) do 202 (wszystkie frakcje także bardzo spadły do niskiego poziomu) i to bez żadnych leków. Pozdrawiam1 punkt
-
Niestety, tutaj muszę przyznać rację przedmówczyni... Dieta, którą proponuje Dorotaxx wygląda na bardzo obciążającą nerki i pomimo całego entuzjazmu, jaki promieniuje od Doroty - ja bałabym się zastosować tę dietę... - A opisywana dieta, nieco zmodyfikowana, stałaby się dietą zbilansowaną i również sprzyjającą spadkowi wagi. - Z pewnością spadek wagi przebiegałby wolniej, ale bez szkody dla organizmu.1 punkt
-
1 punkt
-
Kremy do wszelkich ciast i tortów, autorstwa mojej Babci. Zawsze były pyszne i dlatego dzielę się nimi z Wami. Mój ulubiony to ananasowy. 1). Krem ananasowy Składniki: - 1 puszka ananasa (krążki) - 1 budyń śmietankowy - 1/2 szklanki mleka - 5 żółtek - 1 czubata łyżka mąki tortowej - 1-1,5 kostki masła - 3 łyżki soku z cytryny - 3-4 łyżki spirytusu Wykonanie: - ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok - budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej - sok z ananasa zagotować - do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie - 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń - dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać _____________________________________________ 2). Krem orzechowy (na 1 posmarowanie) Składniki: - 2 szklanki łuskanych, zmielonych orzechów włoskich - 1/2 szklanki mleka - 1 kostka masła - 3 łyżki cukru pudru - olejek migdałowy lub rumowy - 2 łyżki spirytusu - odrobina kawy i ciemnego kakao Wykonanie: - mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać - masło utrzeć z cukrem, dodać aromat - wystudzone orzechy dokładać do masy i dalej ucierać - dodać 2 łyżki spirytusu, kawę i kakao, wymieszać ________________________________________________ 3). Krem biały do wiśni (na 1 posmarowanie) Składniki: - 1,5 kostki tłuszczu (pół na pół masło z Palmą) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki cukru kryształu - 3 jajka - sok z połowy cytryny - 1 łyżka spirytusu Wykonanie: - masło z Palmą utrzeć z cukrem pudrem - jajka z cukrem kryształem ubić na parze (koniecznie!) i przestudzić - ucierając masło dodawać przestudzone jajka - na końcu dodać sok z cytryny i łyżkę spirytusu ____________________________________________________________ 4). Krem budyniowy Składniki: - budyń śmietankowy lub waniliowy - 2 łyżki mąki - 1 kostka masła - 3 łyżki cukru pudru - 3 jajka -1,5 łyżki cukru kryształu Wykonanie: - budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić - masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem - jajka ubić na parze(!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać ___________________________________________________________________________ 5). Krem kawowy Składniki takie same jak w kremie białym do wiśni + 1 łyżeczka kawy sypanej i 1 łyżeczka kakao. Wykonanie również tak samo tylko dodać na końcu kawę i kakao. ________________________________________________________________________________ 6). Krem ze śmietany Składniki: - 1/2 litra śmietany kremówki - 1/2 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy Wykonanie: - schłodzoną(!) śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier Z tego kremu można zrobić prosty deser: rozłożyć śmietanę do pucharków, schłodzić jeszcze raz a przed podaniem obsypać tartą czekoladą, kakao w granulkach lub jak kto woli, można dodać owoce itd. __________________________________________________________ Uwagi: Moja Babcia zawsze powtarzała, że sekret udanego kremu tkwi w jajkach ubijanych zawsze na parze i w maśle. Nigdy nie używała samej margaryny (chyba, że pół na pół z masłem). I do każdego kremu dodawała choć troszkę spirytusu. Zawsze cukier puder (lepiej się rozciera). Śmietana użyta do kremu musi być dobrze wychłodzona. Smakowicze pewnie wiedzą to wszystko ale piszę tak, jak się nauczyłam :grin:1 punkt
-
CCI00002.bmpCiekawy (mam nadzieję ;) ) artykuł o znakach na opakowaniach, znaleziony w gazetce z apteki. Może ktoś poczyta. cd w następnym poście1 punkt
-
:cry: Dziekuje za odpowiedz grumko ,ja też lubie poszperać w necie w poszukiwaniu różności ale nie natrafiłam na takie cudo które okazuje się smaczne i szybkie ,choć musze się przyznać że ja lubie potrawy raczej sprawdzone tak jak jest tu a w niektórych niema tak wyczerpujących odpowiedzi albo zdięć ,jestem wzrokowcem i jak nie zobacze to raczej mało prawdopodobne abym sprewdziła no chyba ze przepis naprawde wart jest sprawdzenia, więc szukaj dalej i podawaj takie rózne wspaniałości,pozdrawiam :cry: :razz:1 punkt
-
chybaa zastosuje siee do godzin puccy z tego co wiem ostatni posilek powinieeen bycc do 18 ...... chocc mozee siee mylee nie wiem jak to jest z tymi dietami wszystkimi........ narazie mam 2 dzien diety i nie narzekaam nie jest tak zlee choc wiem ze moze bycc gorzej ...terazz wlasniee pije kawkee z kostkaa cukruu hehe..... a wlasniee jeszcze jedno pytanko a to chyba nie ma roznicy czy kawa sypanaa czy rozpuszczalnaa ??????1 punkt
-
Jesli kupisz pollitrowa smietane,to jest to 1/5 .Albo np.szklanka ma ok.3 dl,to bedzie 1/3.1 punkt
-
Biszkopt upiekłam sama a to ciacho to takie raczej "na winie"-co się nawinęło to wzięłam,kończyły mi się jajka dlatego biszkopt taki cieniutki więc dołożyłam biszkopcików. Polewy mi zostało z wcześniejszego ciasta,podgrzałam i polałam ciastka a na wierzch poszła śnieżka z torebki i zeskrobana skórka cytrynowa. I na dziś już niewiele zostało tej cytrynki-najlepsza jest masa-taka kwaskowata-myślicie,że z sokiem pomarańczowym też byłoby dobre?1 punkt
-
Zupka pewnie dobra na dwa dni i pewnie tyle bym wytrzymała , ale na dalsza metę dieta zbyt monotonna. Kilogramy , które na niej się traci to tylko schodząca woda z organizmu.1 punkt
-
A ja nigdy nie dodaję do zup zasmażki czy mąki - wydają mi się zbyt ciężkie. Gotuję za to zupy z dużą ilością warzyw, z których część (ok. 1/3) pod koniec miksuję. Zupy dzięki temu są gęste, ale lekkie. Zupę pomidorową gotuję z dużej ilości pomidorów bez skórki - jest naprawdę gęsta. Przyprawiam ją sporą ilością czosnku i bazylii, a już na talerzu posypuję świeżo startym parmezanem. Nie podaję jej z ryżem, a ze świeżym pieczywem.1 punkt
