Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 26.05.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. 3 punkty
    Spis treści: Strona: 1 Rosołek Kotlety mielone Steki z wołowiny Pierś z kurczaka Jajka sadzone Roladki z szynki Placki z kurczaka Pstrąg w ziołach Wariacje na temat serka białego Szybka sałatka z tuńczyka Krem warzywny Panga w pieprzu cytrynowym Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobiowych Zupa krem pieczarkowa Sałatka z surimi Dietetyczny bigosik Placuszki otrębowe z łososiem Ryba w sosie Sos Sos grecki do ryby Sos czosnkowy Wołowina gotowana w sosie musztardowym Cykoria zawijana w szynkę z indyka w sosie beszamelowym Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette Faszerowana papryka Hamburgery Seler naciowy z tuńczykiem Pomidor z serem 0% Mielone z indyka Zupa gęsta kurczakowo-porowa Ratatouille Schabowy Galaretka z kurczaka Pulpety z wołowiny Flaczki Szpinak (-owa zupa) Omlet wiosenny Kurczak Protal Pierś z kurczaka lub indyka Mielone z piersi z kurczaka w fazie białka+ warzywa Gołąbki ala protal w fazie białka+warzywa Strona: 2 Sałatka z paluszków krabowych w fazie białka+warzywa Gulasz faza białko+warzywa Kule faszerowane Makaron Protomajonez Omlet ze szparagami faza białek+warzywa Kurczak w sosie curry Talarki z cukinii faza białko+warzywa A'la chińszczyzna faza białko+warzywa Kotlety rybne Deser zebra Kiełbasa biała Chleb tostowy Sałatka z kurczaka w fazie białko+warzywa Sernik Sernik na zimno Ptasie mleczko Racuchy z marchewki Makaron Najleniwsze leniwe Sos do spaghetti Kiełbasa serowa Zapiekanka rybna Kluseczki z ziołami Pierś z kurczaka na warzywkach Deser jogurtowy Ryba zapiekana w sosie jogurtowym Czerwony zawijaniec z piersi z kurczaka Flaki Strona: 3 Boeuf stroganoff Pizza Mielone z tuńczyka Wątróbka ze szpinakiem Naleśniki Omlet Najprostszy deser świata Francuskie tosty Pasztet dla wybitnie leniwych Wątróbki drobiowe Jajka faszerowane Mięso obrane z pieczonych udek Piersi indyka Parówki z pieczarkami Strona: 4 Mufinki Mus czekoladowy Biszkopt Zapiekanka z kalafiorem Chipsy pomidorowe Jajecznica z krabem Bezy Sernik koperkowy Chłodnik Jajka faszerowane Strona: 5 Jaja zapiekane w pomidorach Kotlety jajeczne Kotleciki ale szwedzkie Ozorki w pomidorowej galarecie Gulasz z żołądków drobiowych Leczo węgierskie Śledzie Śnieżne pianki w sosie waniliowym czyli ZUPA NIC Śledzie pod pierzynką Żółty ser Sałatka śledziowa warstwowa Jaja faszerowane pieczarkami Lody Jajka w galarecie SEREK A'LA TOPIONY Strona: 6 Jajecznica z białym serem Jajka faszerowane Kurczak na kiszonej kapuście Tarta bezowa Wątróbka z papryką Chlebek Dukana lekko modyfikowany Chlebek kukurydziany Pieczeń Faszerowane Piersi Kurczaka Filety Rybne Inaczej Roladki z Sałaty Cukinia nadziewana Indyk na różowo Chłodnik na szybko Szafranowe szaszłyki z kurczaka p+w Strona: 7 Zapiekanka p+w Zapiekanka kalafiorowa p+w Placuszki z cukinii i pora p+w Fasolka szparagowa z pieczarkami p+w Leczo p+w Sałatka z kurczakiem wędzonym p+w Zrazy zawijane p+w Herbatniki Mini pizza Lody Krem cytrynowy Lody Sernik "wiedeński" Biszkopt Biszkopt z warstwą serowo_marchewkową Biszkopt Sernik wiedeński Mleczko waniliowe Mleczko kawowe lub czekoladowe Krem cytrynowy Sernik jak prawdziwy Strona: 8 Twaróg w szynce Sorbet rabarbarowy Krem jogurtowo rabarbarowy Galaretka rabarbarowa Nutella light Tiramisu Jajka a'la sushi Deser jogurtowo-rabarbarowy Flaczki z boczniaków Cukinia faszerowana Zupa rybna z kulkami Duszone wątróbki drobiowe Ciasto nana Placuszki Ciasto czekoladowe Chałwa Deser waniliowy a'la budyń Strona: 9 Placuszki Śliweczki nieco zmodyfikowane Śledzie-kolorowa sałatka Gulasz z żołądków pikantny Pieczywo chrupkie lub ciasteczka kruche Sałatka z selerem naciowym i surimi Klopsiki w zalewie octowej Sernik z rabarbarem Flaczki sojowe Mus czekoladowy Papryki faszerowane Grillowana panga Kotlety sojowe w occie Kotlety sojowe w otrębach owsianych Placki z serka wiejskiego Kotlety sojowe wykwintne Strona: 10 Kotlety sojowe po grecku Chlebek na ostro Kruche ciasteczka czekoladowe Krewetki z warzywami Cukiniowe łódeczki z mięsem Placuszki warzywne z kurczaka Deser śmietankowy Kogel-mogel Placuszki z serkiem wiejskim Placki z cukinii Chłodnik ogórkowo-koperkowy z krewetkami Strona: 11 Pizza Mufinki jogurtowe Drożdżówka Bułeczki kukurydziane Koktajl proteinowy Ciasteczka Kurczak z kurkami Strona: 12 Pizza z patelni Piernik Pasztet z kurczaka i wątróbki drobiowej Cukinia faszerowana inaczej Wulkany kruche ciastka z nadzieniem Dżem pomarańczowy z marchewki Rolada z kurczaka Lody Pasztet Strona: 13 Nadziewane klopsiki Kurczak z warzywami Twarogowe kluseczki Chlebek tostowy Dukana Sos Vinaigrette Sos Remoulade Chlebek z surimi Tzatziki Ciasto z cukinią Pasta z makreli Sałatka z tuńczyka Wędlina z indyka Strona: 14 Duszona pierś z kurczaka z cukinią Rolada jajeczna Sałatka lub pasta z łososia Sernik Schabowy inaczej Rolada drobiowo-łososiowa Sałatka lub pasta z łososia Gołąbki inaczej Pasta z ryby Puszysty chleb Ciasto marchewkowe Devolay Protalowy Strona: 15 Sos pomidorowy z mięsem mielonym Deser ŚNIEŻNA OWCA Zapiekanka z kalafiora Sos/potrawka z tuńczyka Tiramisu Gołąbki Marynata do drobiu. Klopsiki z pieczarkami Nadziewana pierś Kurczak a'la spagetti Ciasteczka o smaku capuccino Pieczeń rzymska Strogonoff z wątróbki drobiowej Sałatka śledziowa Zapiekanka jajeczno-kurczakowa Flaczki z żołądków drobiowych Bułeczki z twarogu Strona: 16 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego Chrupiące pierniczki otrębowe Kotlety z jajek Pasta mięsna Sałatka z zielona sałatą i kalafiorem Parówkowe serca Kurczak ma puszce Sos do protalowych gołąbków pomidorowy Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami Strona: 17 Sos pieczarkowy Sandwich Drożdżówki z serem Sałatka warstwowa Naleśnik Blin z kiszona kapustą Sałatka warstwowa z mięsem Sałatka z rzodkiewek Sałatka pikantna Pieczarki nadziewane Sernik mega-dukanowy z kremem cytrynowym 'LEMON CURD' Biała pavlova Strona: 18 Potrawka z indyka Rolada łososiowo - szpinakowa Wołowina z grzybami bez tłuszczu Zapiekanka krewetkowa Zapiekanka z wędzonej ryby Paluszki krabowe w cieście Zupa - krem z dyni Wigilijne śledzie w kapuście Placki owsiane ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Wigilijny bigos Wigilijna ryba w occie Rolmopsy ze śledzia z ogórkiem kiszonym i papryką Śledzie z suszonymi grzybami Strona: 19 Rolmopsy z kiszona kapustą Łazanki z kapustą i grzybami Ryba w cieście sezamowym Pieczarki w cieście Ryba wigilijna wspaniała Grzyby jak ryby Sałatka z łososia lub tuńczyka Śledzie w sosie cynamonowym Śledzie mojej mamy Moje "butito" Sznycle indyka duszone w warzywach Sernik Kurczak w sezamie Deser budyniowo-jogurtowy Ptasie mleczko Rolada z piersi drobiu Strona: 20 Ryba zapiekana z papryką Kurczak z sosem azjatyckim Kluski na parze z nutellą Dukanowe cini minis Sałatka z jajek i makreli Galaretka Deser kawowo-mleczny Pasta z wędzonej makreli Sałatka z wołowiną Zupa krem ze świeżych ogórków Pomidory faszerowane tuńczykiem Zapiekanka rybna z cukinią Cukiniowy paprykarz papryki faszerowane Mufinki serowe Strona: 21 Pyszny napój kawowo-piernikowy Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami z otrąb Sałatka ognista z indykiem Muffinki twarogowe z ziołami Pyszne placki czyli kompromis tłustoczwartkowy Pierogi Rosół Arabski Pierś indyka z porem Przepis na serniczek Gochny Sernik czarno-biały Krewetki z patelni Strona: 22 Jajka jak na bekonie Pieczarki nadziewane mięsem mielonym. Bułka tarta Kurczak jak z KFC Sernik z galaretką mleczną Faworki Kotlety A'la gołąbki Pieczony udziec indyka Sałatka z kurczaka Placki z tuńczyka. Strona: 23 Kopytka Galaretka lifttowa Spaghetti z cukinią blanszowaną Pieczeń rzymska Zupa serowa Grillowana pierś z kurczaka lub indyka po indyjsku Kebaby drobiowe z grilla Naleśniki Zupa-krem kalafiorowa Dżem rabarbarowy Placki a'la ziemniaczane z kalafiora Mielone z kapustą w sosie pomidorowym Kurczak i brokuły w pomidorach. "Niby" naleśniki ze szpinakiem Omlet/Placek z tuńczykiem. Strona: 24 Proste lody z serka homogenizowanego. Protalowy "sznycel wiedeński". Protalowa sałatka grecka. Sałatka z makrelą wędzoną Sałatka telewizyjna Sernik Murzynek Chlebek Dukana Rolada z indyka z pieczarkami Kotleciki rybne Gołąbki Śliweczki Makaron Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem. Bitki Strona: 25 Dip serowy Pieczony łosoś Mój sernik Tęczowy sernik na zimno Sałatka z tuńczyka i serka wiejskiego (faza p) Wątróbka w "śmietanie" (faza p) Galaretka z kurczaka (faza p) Jajka faszerowane pastą z makreli (Faza P) Budyń Pierogi (faza I) Uproszczony gyrosik Strona: 26 Drożdżówka z rabarbarem Szaszłyki drobiowe z sosem czosnkowym (faza p+w) Pizza (p+w) Ser żółty (faza p) Rolada z mięsa mielonego (faza p+w) Otręby a'la kaszka manna (faza p) Udko w sosie koperkowym (faza p) Otrębianka (faza p) Pasta z makreli wędzonej (faza p) Pulpeciki w sosie pomidorowym (P+W) Sos czosnkowy (P) Strona: 27 Indyk w pomidorach. (P) O taka sobie zapiekanka Chlebek (porcja na 2 dni) Kebabowa pierś z kurczaka Kremik kawowy Biszkopt otrębowy (z jakiejś strony lekko zmodyfikowany) Ryba po grecku Tort naleśnikowy PW Sernik Benka Sałatka grecka Hot-dog Zapiekanki (faza p+w) Chłodnik rabarbarowy (faza p+w) Placuszki z serka wiejskiego (faza p) Placuszki serowe z rabarbarem (faza p+w) Lasagne z grzybami (faza p+w) Strona: 28 Serniczki waniliowe (faza p) Mielonka drobiowa słoikowa (faza p)
  2. 2 punkty
    OMLET NA SŁODKO:2 jaja (całe)1 lub 2 łyżki mąki 1 lub 2 łyżki cukru (jak kto lubi) szczypta proszku do pieczenia (na oko) odrobinę soliNajlepiej smakuje z owocami, dżemem, bitą śmietaną i czekoladą, bądź lodami. Do tego kakao i śniadanko będzie dobrym początkiem dnia. :biggrin: SMACZNEGO! ;-)
  3. 2 punkty
    Przepis znalazłam na stronie o żelkach ale był błędny i go zmodyfikowałam. Dziś zrobiłam a robi się bardzo szybko. Składniki: 15 g żelatyny spożywczej w proszku 350 ml wody 30 g syropu owocowego(np. truskawkowego lub wiśniowego) 20 g cukru 10 g miodu (najlepiej płynnego)-ja dałam normalny,ze słoika 3 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: 1. wymieszać dokładnie żelatynę z 250 ml wody i zostawić by mieszanka napęczniała. 2. podgrzać nie dopuszczając do zagotowania. 3. rozpuścić osobno w pozostałych 100 ml wody kwasek cytrynowy i cukier 4. najpierw do żelatynowego roztworu wlać miód, później cukier z kwaskiem, a następnie bardzo dokładnie wymieszać 5. na sam koniec dodać syrop owocowy, ciągle mieszając. 6. wymieszane składniki, zdjąć z gazu i zostawić na parę minut. 7. przygotować dowolne foremki lub tacę,oprószyć mąką ziemniaczaną ale to nie jest konieczne i wylać żelkową masę. 8. Wstawić do lodówki do stężenia. Ja użyłam foremek na lód i zwykłej tacy.Te z foremek musiałam wydłubywać po prostu palcem by ich nie pociąć a te z tacy pocięłam nożem maczanym w mące ziemniaczanej na paseczki.Nie przejmujcie się jak masa gdzieś kapnie bo szybko zastyga i bardzo dobrze się odkleja.Dodam,że użyłam soku miętowego a żelki są mocno kwaśne,zieloniutkie i ciut miętowe.Moja córka jest zachwycona i już pyta,kiedy znowu zrobię . Oto fotki z "produkcji" :D
  4. 2 punkty
    Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 jajko2-3 łyżki bułki tartej2 łyżki mąki pszennej25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!)przecier pomidorowyKostka mięsna WiniaryJarzynka Winiarysól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
  5. 2 punkty
    "Monastyrską izbę" upiekłam. Pyyyyyyyyyyyyyyyyyyszności
  6. 2 punkty
    W szpitalu psychiatrycznym podczas spaceru jeden z chorych przyglądał się pracy ogrodnika. Nieśmiało zapytał, może mi pan powiedzieć co robi? Nawożę truskawki, odpowiedział ogrodnik. Chory patrzył dalej i znów pyta, mógłby mi pan dokładniej powiedzieć co robi? Posypuję truskawki nawozem. Chory nadal obserwuje ogrodnika i znów pyta, a gdyby mi pan bardziej dokładnie powiedział co robi ale tak bym zrozumiał. Posypuję truskawki gównem, odpowiedział zdenerwowany ogrodnik. Aha !! Ja zawsze posypuję cukrem, ale ja jestem chory psychicznie.
  7. 2 punkty
    - Dodałaś do tego chilli?? - Tak. Myślałam, że lubisz ostre jedzenie. - Lubię.... ale nie, sernik!!
  8. 2 punkty
    Przejrzałam przepisy na forum i takiego nie znalazłam. Gdyby się jednak okazało, że zdublowałam przepis - z góry przepraszam. Gniazdka powinny być okrągłe i z dziurką w środku, tak jak kupowane w sklepie. Ja jednak miałam mało czasu więc tylko nakładałam ciasto łyżką na patelnię... wyszły takie ciekawe pączusie (popękane w środku, jak tradycyjne gniazdka). No i powinny być polukrowane, u mnie jednak w wersji z cukrem pudrem na wierzchu ;) Polecam. Składniki: - 6 dag margaryny - szklanka wody - szklanka mąki - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - 4-5 jajek Wykonanie: - margarynę zagotować z wodą i szczyptą soli, wsypać mąkę energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zestawić z ognia i wystudzić - następnie wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, na końcu dodać odrobinę proszku do pieczenia - ciasto wyciskać szprycą na rozgrzany olej tworząc kółka z dziurką w środku. Smażyć z każdej strony około 4-5 minut - gotowe gniazdka polukrować (lub posypać cukrem pudrem)
  9. 2 punkty
    U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
  10. 2 punkty
    Sałatka z łososia SKŁADNIKI: 12 - 15 dag płatów wędzonego łososia, 2 jajka, kwaszony ogórek, pół szklanki ryżu, pół szklanki majonezu, łyżka posiekanego koperku, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Jajka ugotować na twardo. Ryż zalać szklanką wrzącej wody i ugotować na sypko. Łososia pokrajać na małe kawałeczki, wymieszać z pokrajanym w kostkę kwaszonym ogórkiem, posiekanym jajkiem i ryżem. Przyprawić solą i posiekanym koperkiem, polać majonezem. Smacznego!!
  11. 2 punkty
    a ja myślę, że jeśli chodzi o nastolatków to najlepiej iść do dietetyka. Przechodzenie ostrej diety u osób, które wciąż się rozwijają i dorastają może być zgubne. Dietetyk za to powie, co jest aktualnie potrzebne takiemu organizmowi i zaleci dietę dopasowaną do konretnego przypadku.
  12. 2 punkty
    Witaj! Faktycznie czeka Cię sporo pracy i wyrzeczeń jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Aby ułożyć dietę musisz udać się do dietetyka ( z racji tego,że jesteś niepełnoletni wizyta z rodzicem lub opiekunem ). Dietetyk przeprowadzi wywiad,zapyta o choroby,zważy Cię , zmierzy i sporządzi dla Ciebie indywidualną dietę. Zaleci zapewne też ćwiczenia fizyczne. A tak od siebie mogę Ci podpowiedzieć,abyś udał się ( z rodzicem ) do lekarza pediatry,niech ten da skierowanie do endokrynologa, bo być może masz niedoczynność tarczycy lub inny problem endokrynologiczny. Ponieważ wyróżniamy otyłość prostą - skutek przyjmowania więcej kalorii z pożywieniem niż potrzebuje organizm i otyłość złożoną - skutek właśnie chorób. Na pewno musisz odstawić wszelkie słodycze,chipsy,słodkie napoje gazowane i nie gazowane (pij nie gazowaną wodę mineralną), ograniczyć spozywanie białego pieczywa na rzecz ciemniego,najlepiej razowego i pełnoziarnistego oraz dużo się ruszać: skakanie na skakance, jazda na rowerze,pływanie i jeśli jesteś w stanie, to bieganie bądz szybkie marsze. Dobrym pomysłem jest też korzystanie z siłowni. Wierzę,że Ci się uda,bo zrobiłeś pierwszy krok,szukając pomocy choćby na tym forum. Trzymam kciuki i życzę Ci wytrwałości :razz:
  13. 2 punkty
    Ja tez zdecydowanie własna kompozycja przypraw plus oliwa.
  14. 2 punkty
    Zdybko, zdjęcie wygląda wspaniale, kurczak świetnie się prezentujei do tego tak ślicznie udekorowany! Gratuluję, na pewno był smaczny. Bardzo, bardzo Ci dziękuję za tak miły komentarz. Nie spodziewałam się słów takiej pochwały.. przyznam, że jest mi ogromnie miło i postaram się nie zawieść Twoich oczekiwań, jeśli chodzi o nowe przepisy. Ostatnio jednak mam sporo pracy i dodatkowych zajęć, dlatego nie zawsze dysponuę czasem, by dodać nowe przepisy. Zdybko cieszę się, że korzystasz z przepisów przeze mnie zamieszczonych i polecam się na przyszłość ;) Życzę Ci wielu kulinarnych inspiracji i powodzenia w gotowaniu i pieczeniu!! Pozdrawiam serdecznie :-)
  15. 2 punkty
    Smoka zrobiłam na Nowy Rok do piany dodałam kisiel wiśniowy z cukrem,bardzo smakuje mojej rodzince
  16. 2 punkty
    moża mrozić surowe i ugotowane, mrożę pierogi w dwóch etapach: 1. rozkładam pierogi, każdy osobno, na papierze do pieczenia i do zamrażalnika 2. zmrożone pierogi przekładam do pojemnika / worka foliowego i gotowe ps. przy przygotowywaniu mrożonych surowych pierogów należy zwiększyć czas gotowania
  17. 1 punkt
    Nie wydaje mi sie zeby bylo cos takiego mozliwe. Ewentualnie moze nastapic odwodnienie organizmu a nie spalenie tluszczu...
  18. 1 punkt
    Podaje przepis na swiateczny placek.Latwy ,przepyszny,bez maki(dla alergikow).Typowo norweski i przeze mnie wyprobowany na wszystkie imprezy. Piec 30-40 min.----temp 160*C w tortownicy o szer--24 cm. 150 g cukru pudru 150 g orzechow lask. albo migdalow mielonych 4 bialka Wymieszaj cukier z migdalami lub orzechami ,dodaj do ubitej na sztywno piany i zamieszaj wszystko bardzo ostroznie.Wyloz dno tortownicy papierem do pieczenia i wylej mase-wyrownaj.Piecz j.w. Teraz krem: 4 zoltka 1 dl smiet. 30-36% 125 g cukru 1 lyzeczka cukru wan. 150 g masla bez oleju Wymieszaj zoltka,smietane i cukry.Podgrzewaj w garnku az do zgestnienia(ok.10 min),ciagle mieszajac.Nie dopusc do zagotowania.Odstaw,lekko ostudz.Do letniej masy wmieszaj maslo az do polaczenia skladnikow.Nie miksuj.Jak masa bedzie za rzadka to -to na godzinke do lodowki. Wylorz mase na spod i udekoruj swiatecznie.Oryginalnie jest posypane uprazonymi platkami migdalowymi. SMACZNEGO!!!!!
  19. 1 punkt
    Wygląda wspaniale. Bez wątpienia wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji.
  20. 1 punkt
  21. 1 punkt
    Hej, mam problem. Ostatnio kupiłam sobie na obiad piersi z kaczki, tylko że miały strasznie dużo pozostałości po piórach. Powyrywałam je wszystkie pęsetą, ale zeszło mi z tym prawie 20 minut, a i tak nie uporałam się ze wszystkimi. Musi być jakiś szybszy sposób. Słyszałam, że powinno się te pióra przypalać. Spróbowałam, ale po prostu zrobiły się czarne i tyle. Wiecie może co z tym zrobić?
  22. 1 punkt
    Witam Wszystkich bardzo serdecznie w pierwszym Dniu Wiosny! Jak ten dzien u Was wygląda?U mnie raczej wiosny nie przypomina,za oknem śnieg, -1st.C.A było już tak ładnie :grin:
  23. 1 punkt
    Witam :smile: Najlepiej gotować zupę osobno, ryż osobno, a potem dopiero na talerzu złożyć. Bo ryż gotowany w zupie za bardzo zagęszcza nam tę zupę, i jak taką zupę zostawimy na jakiś czas to ona dalej nam gęstniej (i to bardzo, bardzo), tak samo jest z makaronem, dlatego najlepiej gotować osobno. A jak już zupa wyszła nam za gęsta to można zrobić tak: jak lekko gęsta to rozrzedzamy słodką śmietanką, później możemy dodać bulionu - i ponownie przyprawić do smaku, a jak jest bardzo gęsta to należy łyżką cedzakową wyciągnąć trochę ryżu... Powodzenia :smile:
  24. 1 punkt
    Bardzo smaczne ciacho, piekłam na święta. Dałam dżem wiśniowy, z bakalii : figi, daktyle, morele i orzechy włoskie... Super połączenie. Bardzo nam smakowało ! Polecam
  25. 1 punkt
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie i atrakcyjnie . Zapisuję do ulubionych -wypróbuję przy najbliższej okazji.
  26. 1 punkt
    Witam serdecznie w naszym smacznym gronie i ciesze się, że Pani do nas dołączyła :smile: Dziękuje za takie piękne przedstawienie swojej Osoby wraz ze super zdjęciami (oglądałam je już kilkanaście razy, bo tak mi się podobają :blush: :smile:). Tylko nie zgadam się z tą "starszą osobą", bo Pani pięknie wygląda! Ja też kocham zwierzęta, zwłaszcza pieski, a te Pani są przecudowne :wub: Piękny ma Pani domek, i otoczenie... ten ogród, rośliny, kwiaty (też je kocham) i wokoło las, tyle zieleni :wub: można odpocząć i się zrelaksować - super! Mam nadzieję, że spodoba się Pani tutaj u nas na forum, dyskutujemy tutaj głównie o przepisach (mamy ich bardzo dużo, ale nadal czekamy na kolejne ;-)), ale mamy też tematy o roślinach i zwierzętach :smile: Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego świętowania dzisiejszych Walentynek :wub:
  27. 1 punkt
    Nie kazdy tez obiera do mizerii ogorki ;) Przepis ciekawy i zaintrygowalo mnie jak te ogorki beda smakowac na chrupiaco wiec na pewno sprobuje.
  28. 1 punkt
    Trzeba przyznac ze zdjecia zachecaja jak najbardziej wiec chetnie sprobuje
  29. 1 punkt
    Mmm... ale słodkości! Asieńko :D wyglądają przepysznie, aż zjadłoby się kawałeczek, chociaż taki malusi ;-) :biggrin:
  30. 1 punkt
    Ooooo to super! Również pozdrawiam i smacznego życzę :)
  31. 1 punkt
    Oglądam teleexpress i robię na drutach rękawiczki - chociaz jeszcze jest dosć ciepło ;). Ja wczoraj piekłam ciastka śmietankowe , tak samo rozgladam sie za ciekawymi przepisami na ciasteczka .Te rogaliki to świetny pomysł ,wyglądają baaaardzo apetycznie :smile: Chcę upiec kilka gatunków ,na pewno będą wśród nich miodowe serca w czekoladzie i pierniki .
  32. 1 punkt
    Oj widze ze to juz nie to forum. Dawniej dziennych wpisów było sporo a teraz widze ze jest jeden na pare dni. Szkoda. Ja dzis zaczełam diete, moze to za duzo powiedziane. Zaczełam sie oszczedzac w jedzeniu zobaczymy co bedzie dalej. Sliweczko bywasz tu jeszcze??? Oj mało tu Was, mało. Nie chudniecie ??? Przedtem kazdy sie chwalił tym stad tyle wpisów było. Jedna goniła druga, co z Wami dziewczynki?!!!
  33. 1 punkt
    Składniki: 0,5kg sera1 kostka masła1jajko1 szklanka cukru1 cukier waniliowyKakao (do zmienienia koloru sera)5 paczek herbatnikówPolewa w paczceWykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą rozpoczynając od zmiksowania masła z cukrami i jajkiem, a następnie dodajemy ser. Połowę masy wykładamy na osobną miskę, a drugą pozostawiamy w mikserze i dodajemy kakao ? według uznania, tak aby wyszedł czekoladowy kolor. Rozkładamy na papierze śniadaniowym 2,5 paczki herbatników. Nakładamy na to białą lub brązową masę i ponownie układamy(w ten sam sposób) herbatniki i masę. Całość ściskamy ze sobą, tak aby powstała chatka. Wkładamy do lodówki. Dlaczego nazywa się ten placek Chatka Puchatka, nie mam pojęcia, tak od dzieciństwa mówiła moja mama i tak pozostało w naszym rodzinnym przepisie. Placek jest prosty i smaczny, czas wykonania to zaledwie 20 minut. Spróbujcie sami i się przekonajcie!!! Piec w 180?C przez 35 minut ? żartowałam:) Bardzo smaczna chatka.
  34. 1 punkt
    popieram słowa czarnej :) albo można mieszać własne musli - kupić płatki owsiane i dodać ulubione suszone owoce
  35. 1 punkt
    Orginalny przepis na ten chleb znalazłam na stronie www.club-paneo.com gdzie sa przepisy na różne chleby do mojej maszyny czyli do Moulinexa. Upiekłam go pierwszy raz i doszłam do wniosku, że jednak jest za mało razowy, troszkę zmodyfikowałam i wyszło mi to ;-) Składniki: 520 ml letniej wody 21 ml oleju słonecznikowego 18 g soli 28 g cukru 25 g mleka w proszku 210 g maki białej 550 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej 300 g mąki zytniej 4 pełne łyżki otrębów żytnich uprażone ziarna słonecznika 2 łyżeczki suchych drożdży Przygotowanie: Składniki umieścić w formie do pieczenia w kolejności: woda, olej, sól, cukier, mleko w proszku, mąki, otręby i drożdże. Piekłam na programie nr 3, pieczywo razowe, 3,47 min. waga 1500 g, skórka mocno wypieczona. Po sygnale dodałam słonecznik. Na 2,20 przed końcem pieczenia wyjęłam mieszadła, wtedy dziurki w chlebie są małe. Chlebek jest pyszny, nie kruszy się, można kroić cienkie kromki.
  36. 1 punkt
    Będąc niedawno w Empiku przeglądałam jakąś gazetkę kulinarną.. nie pamiętam jej nazwy ale był w niej fajny przepis, który zapamiętałam. Dziś go wypróbowałam. Placuszki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu. Składniki: - kostka twarogu półtłustego (ja miałam trochę więcej) - 3 jajka - 4 łyżki mąki - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: - ser rozetrzeć z żółtkami - dodać cukier puder i mąkę, wyrobić ciasto (jest bardzo gęste) - ubić pianę z białek i dodać do masy serowej (po wymieszaniu ciasto robi się troszkę rzadsze i lepi się do łyżki) - smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Można podawać placuszki posypane cukrem pudrem albo polane syropem owocowym. Ja zrobiłam sos owocowy własnego pomysłu: - 1 banan - 2 łyżki gęstej śmietany - 1/4 szklanki soku bananowego - 2-3 łyżeczki konfitury z czerwonej pożeczki (lub innej) Wszystko razem zmiksować i polać sosem placki. Bardzo proste i smaczne danie. Myślę, że szczególnie polubią je dzieci :mrgreen: Smacznego! Przepraszam za takie troche "koślawe" zdjęcie.
  37. 1 punkt
    Gorąco polecam :mrgreen: rewelka :oops: SKŁADNIKI * dwie podwójne piersi z kurczaka * wegeta * olej * jajko * bułka tarta Każda pierś podzielic na trzy części, rozbić tłuczkiem, posypać wegetą. Panierować w jajku i bułce, piec na oleju jak tradycyjne kotlety. ZALEWA * dwie szklanki wody * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 listki laurowe * 1/3 szklanki octu * 4 łyczeczki cukru * troche soli Składniki zalewy zagotować. PRZECIER * 3 cebule * 1 marchew * mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać marchew startą na drobnej tarce jarzynowej. Chwile przesmarzyć i dodać przecier. PODSUMOWANIE Gorącą zalewę połączyć z przecierem. NIE gotować. Kotlety ułożyć w naczyniu, zalać zalewą. Ułożyć następną warstwę kotletów, zalać zalewą. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc. SMACZNEGO :shock:
  38. 1 punkt
    witam, moje pierniki juz wszystkie pomalowane i zapuszkowane. :( czesc pierniczkow zapakowalam w folie ze wstazka jako male prezenciki dla rodziny i znajomych :) a tu foteczka:
  39. 1 punkt
    Przepis otrzymałam od koleżanki z pracy :) 3 paczki krakersów > ja kupuję w biedronce > są tanie i mniej słone 1l mleka 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 żółtka Margaryna Kasia > lub kostka masła . Zapach wanilinowy > lub inny . 2.5 szklanki mleka gotujemy z cukrem . Resztę mleka mieszamy z mąką i 2 żółtkami > dolewamy do gotującego mleka. Studzimy budyń ( ja garnek przykrywam folią żeby się kożuch nie zrobił ). Miksuję masło dodając stopniowo budyń i aromat . Krakersy przekładam kremem > ostatnią warstwą są krakersy. Polewa : 1/2 paczki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao Wszystko zagotować. Po wystudzeniu dodać całej jajko ( wtedy polewa będzie elastyczna ). Posmarować krakersy i posypać wiórkami kokosowymi . Palce lizać . Jutro będzie robione ponownie, więc nadrobię brak zdjęcia :)
  40. 1 punkt
    Skladniki : 0,6 kg mąki - 0,5 kost. margaryny - 3/4 szkl. cukru pudru - 4 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki śmietany gęstej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok 12 szt. dużych śliwek - 2 budynie wiśniowe - 1 l mleka Wykonanie : wszystkie składniki dobrze zagnieść , podzielic na trzy części ale nie róne - najpier dzielimy calość na pół potem druga połówke też lecz jedna część ma być większa, włóżyć do lodówki na jakieś 3 godz. aby dobrze się schłodziło, potem na blaszke o wym. 25/31 wyłożyć papierem i zetrzeć tą największa część, podpiec ją ok. 10 min w temperaturze ok 160 - 170 C, następnie na to wyłożyć połówki śliwek częścią od pestki do góry zalać gorącym ugotowanym budyniem , na to zetrzeć kolejną część ciasta tą wiekszą i wstawić do ponownego pieczenia,piec ok 20 min, następnie ubić piane na sztywno dodać 2 łyżki cukru i jeszcze ubijać aż cukier się rozpusci ,wyłożyć piane na ciasto i zetrzeć ostatnią najmniejsza część ciasta i zapiec do zrumienienia piany ok 15 min. ŻYCZE SMACZNEGO !!!
  41. 1 punkt
    ja bardzo czesto korzystam z przepisow internetowych i przepisow z gazet:wink: lubie eksperymentowac i probowac nowosci. Czesto korzystam z niemieckich stronek i gazetek,bo tu polskich nie posiadam:wink: niektore przepisy weszly do mnie na stale w menu a inne byly wyprobowane tylko raz....
  42. 1 punkt
    no więc... ogólnie nie ma sie czym chwalić i śmiać chyba że z upływem czasu.. :grin::) robiłam rok temu dokłądnie snikersa, gotowałam mleko skondensowawe i może gdzieś po 2 godzinach gotowania puszka wybuchła... na szczęście nic poważnego sie nie stało... kuchnia cała w karmelu... ja wylądowałam na pogotowiu bo stałam koło kuchenki i część mleka poleciała na mnie... dobrze że częśc na włosy.. oparzona miałałam ręke.. oczy :) i to było najgorsze ale antybiotyk pomógł :oops: od tego momentu kupuję już gotową krówkę bo to nie ma żartów... :-D teraz mogę sie z tego pośmiać ale wtedy nikomu z rodziny nie było do śmiechu... mama wróciła do domu a kuchnia z karmelu a ja na pogotowiu hehe :-D dostała szoku.. zreszta jak wszyscy bo takie rzeczy nie zdarzają sie często :) pozdrawiam :)
  43. 1 punkt
    Dzisiaj dostałam niespodziewanie majstrów i musiałam szybko coś wymyślic do kawy ...padło na tę smaczną i szybką babkę .Zdjęcie na krótko przed degustacją :) ...polecam na wielkanoc .
  44. 1 punkt
    Widzę, że galeria się powiększa. Jestes niesamowita z tymi tortami. Powinnaś zacząć zarabiać na tym pieniążki :mrgreen:))
  45. 1 punkt
  46. 1 punkt
  47. 1 punkt
    Jenny, to żaden wstyd, że masz takie problemy i nie daj sobie nikomu czegoś takiego wmówić. Bardziej wstydziłabym się na miejscu Twojego chłopaka - bo przeszkadzało mu to, że chodziłaś na terapię, do psychologa i - niestety, nie zakończyłaś terapii, lecz ją przerwałaś. Również niedobrze zrobiłaś, że przerwałaś przyjmowanie enzymów, przez to możesz mieć dodatkowe problemy z trawieniem i przybieraniem na wadze. Według mnie masz od dawna poważne zaburzenia łaknienia i nie bardzo tu pomogą zwyczajne, dostępne bez recepty, środki na pobudzenie apetytu, bo jest to problem prawdobodobnie psychologiczny, dodatkowo pogarszający sytuację jest problem z trawieniem tłuszczów. Podejrzewam, że od wczesnego wieku dziecięcego byłas szczupła i możliwe, że z tego powodu byłas zmuszana do jedzenia, które rosło Ci w buzi i możliwe, że czasem to prowokowało do wymiotów - mylę się? - Jeśli się mylę, to prawdopodobnie jest jakaś podobna przyczyna Twojej wyraźnej niechęci do jedzenia. Moim zdaniem powinnaś koniecznie iść do psychologa (teraz rutynowo - dla każdego, jest rozmowa z psychiatrą, który jest obecny na pierwszej wizycie u psychologa). Mam nadzieję, że Twój chłopak (mąż) nie zbagatelizuje sprawy i zrozumie, że to dla Twojego dobra i nie będzie Cię od tego odwodził. Powinnaś również udać się do specjalisty (chyba endokrynologa) i zrobić ponownie badania w kierunku enzymów trzustkowych - i jeśli będzie trzeba, zacząć je ponownie przyjmować. Zadbaj o siebie, bo nie można bagatelizować takich objawów - sama nie poradzisz sobie z tym, bo nie wiesz jak - i jak sama pisałaś, nikt tego nie rozumie, więc konieczna jest pomoc i wsparcie specjalistów. Pozdrawiam Cię cieplutko i jeszcze raz proszę - zadbaj o siebie :)
  48. 1 punkt
    Oczywiście nie trzeba czekać tak długo ,bo herbatniki zmiękną od śmietany i lukru .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią to ciasto ,szczególnie moi chłopcy.POZDRAWIAM
  49. 1 punkt
    tyle udało mi się w sieci znaleźć:
  50. 1 punkt
    http://www.twojadieta.pl/artykul.php?grupa=2&link=175 Na tej stronie opisane są też różne inne diety.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.