Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 05/24/14 w Odpowiedzi

  1. Tak się zasiedziałam na "smacznym", że przed chwilą przypaliłam garnek, w którym dusiłam jabłka na szarlotkę. Na szczęście udało się je uratować przekładając masę jabłkową do innego garnka. Już zmykam, bo niedługo to samo stanie mi się z drugim garnkiem. :P :P :lol:
    1 punkt
  2. Ciasto również siostry Anastazji CIASTO KRUCHE -25 dag mąki -15 dag cukru pudru -15 dag masła -2 żółtka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/3 łyżeczki amoniaku Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Około 12 małych jabłek obrać ,przekroić na pół i wydrążyć gniazda. Jabłka układać na surowym cieście. W środek każdej połówki nałożyć marmolady. Zalać gorącym budyniem i piec ok 70 minut. BUDYŃ -5 szklanek mleka -4 jasne budynie -3 łyżki cukru - 2 cukry waniliowe Ugotować jak zwykły budyń. ŚMIETANA -1/2 litra śmietany kremówki -3 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Zimną kremówkę ubić ,dodać cukier i żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na zimnym cieście i schłodzić. Następnie na śmietanie rozprowadzić polewę. POLEWA -1/2 margaryny 5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -1 łyżka żelatyny -2 łyżki gorącej wody -5 łyżek gęstej śmietany 18% Żelatynę rozrobić w wodzie. Margarynę,cukier,kakao podgrzewać ale nie gotować. Dodać żelatynę i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodawać po łyżce śmietany cały czas mieszając.Można mikserem. Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest bardzo smaczne.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.