SZAFRANOWE SZASZŁYKI Z KURCZAKA (FAZA P)
• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
• sól, pieprz
• sok z 1 cytryny
• mała szczypta szafranu
• świeży tymianek
Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny.
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.