SZAFRANOWE  SZASZŁYKI  Z  KURCZAKA (FAZA  P) 
• 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki) 
• sól, pieprz 
• sok z 1 cytryny 
• mała szczypta szafranu 
• świeży tymianek 
 
 
Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny. 
 
 
Przygotowanie: 
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny i wsypać szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut. 
Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grilu i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. 
Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku (kurczak będzie bardzo chudy i delikatny). Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.