Skocz do zawartości

Ranking


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 19.09.2010 uwzględniając wszystkie działy

  1. 1 punkt
    Skladniki : 0,6 kg mąki - 0,5 kost. margaryny - 3/4 szkl. cukru pudru - 4 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki śmietany gęstej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok 12 szt. dużych śliwek - 2 budynie wiśniowe - 1 l mleka Wykonanie : wszystkie składniki dobrze zagnieść , podzielic na trzy części ale nie róne - najpier dzielimy calość na pół potem druga połówke też lecz jedna część ma być większa, włóżyć do lodówki na jakieś 3 godz. aby dobrze się schłodziło, potem na blaszke o wym. 25/31 wyłożyć papierem i zetrzeć tą największa część, podpiec ją ok. 10 min w temperaturze ok 160 - 170 C, następnie na to wyłożyć połówki śliwek częścią od pestki do góry zalać gorącym ugotowanym budyniem , na to zetrzeć kolejną część ciasta tą wiekszą i wstawić do ponownego pieczenia,piec ok 20 min, następnie ubić piane na sztywno dodać 2 łyżki cukru i jeszcze ubijać aż cukier się rozpusci ,wyłożyć piane na ciasto i zetrzeć ostatnią najmniejsza część ciasta i zapiec do zrumienienia piany ok 15 min. ŻYCZE SMACZNEGO !!!


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.