Kremy do wszelkich ciast i tortów, autorstwa mojej Babci. Zawsze były pyszne i dlatego dzielę się nimi z Wami. Mój ulubiony to ananasowy.
1). Krem ananasowy
Składniki:
- 1 puszka ananasa (krążki)
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 1 czubata łyżka mąki tortowej
- 1-1,5 kostki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki spirytusu
Wykonanie:
- ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok
- budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej
- sok z ananasa zagotować
- do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie
- 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń
- dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać
_____________________________________________
2). Krem orzechowy (na 1 posmarowanie)
Składniki:
- 2 szklanki łuskanych, zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- olejek migdałowy lub rumowy
- 2 łyżki spirytusu
- odrobina kawy i ciemnego kakao
Wykonanie:
- mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać
- masło utrzeć z cukrem, dodać aromat
- wystudzone orzechy dokładać do masy i dalej ucierać
- dodać 2 łyżki spirytusu, kawę i kakao, wymieszać
________________________________________________
3). Krem biały do wiśni (na 1 posmarowanie)
Składniki:
- 1,5 kostki tłuszczu (pół na pół masło z Palmą)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 3 jajka
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
- masło z Palmą utrzeć z cukrem pudrem
- jajka z cukrem kryształem ubić na parze (koniecznie!) i przestudzić
- ucierając masło dodawać przestudzone jajka
- na końcu dodać sok z cytryny i łyżkę spirytusu
____________________________________________________________
4). Krem budyniowy
Składniki:
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
-1,5 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
- budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić
- masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem
- jajka ubić na parze(!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać
___________________________________________________________________________
5). Krem kawowy
Składniki takie same jak w kremie białym do wiśni + 1 łyżeczka kawy sypanej i 1 łyżeczka kakao.
Wykonanie również tak samo tylko dodać na końcu kawę i kakao.
________________________________________________________________________________
6). Krem ze śmietany
Składniki:
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
- schłodzoną(!) śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier
Z tego kremu można zrobić prosty deser: rozłożyć śmietanę do pucharków, schłodzić jeszcze raz a przed podaniem obsypać tartą czekoladą, kakao w granulkach lub jak kto woli, można dodać owoce itd.
__________________________________________________________
Uwagi:
Moja Babcia zawsze powtarzała, że sekret udanego kremu tkwi w jajkach ubijanych zawsze na parze i w maśle. Nigdy nie używała samej margaryny (chyba, że pół na pół z masłem). I do każdego kremu dodawała choć troszkę spirytusu. Zawsze cukier puder (lepiej się rozciera).
Śmietana użyta do kremu musi być dobrze wychłodzona.
Smakowicze pewnie wiedzą to wszystko ale piszę tak, jak się nauczyłam :grin: