Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 29.01.2011 uwzględniając wszystkie działy

  1. Przepis pochodzi z cincin. Buleczki przepyszne, popijane mlekiem mniam... Ja robilam bez rozczynu, czyli wszystkie sypkie skladniki wrzucilam do miski dodalam plynne i wyrobilam ciasto, oryginalny przepis : 1/2 szkl mleka 3 łyżki wody 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła szczypta soli 2 1/4 szkl mąki 3 łyżki cukru 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuścić w wodzie i odrobinie mleka, wymieszanej z 1 łyżką mąki i 1 lyżką cukru. Odstawić na kwadrans. Resztę mąki wymieszać z solą. Wyrobić ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione masło. Zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem. Wlać rozpuszczone masło do małej miseczki. Natłuszczonymi dłońmi wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko wyrobić. Podzielić na ok. 18-20 równych części, z których uformować małe kule. Zanurzać każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawić do ponownego rośnięcia na ok.30 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 30 min.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.