Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Emiś :*

Smakowicze
  • Zawartość

    3
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Emiś :*

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Składniki: - biszkopty - galaretka owocowa - owoce - tort jogurtowy dr. Oetkera; jogurt naturalny (najlepszy Bacomy), mleko. Wykonanie: Ułożyć piszkopty w tortownicy. Wylać na nie przygotowany krem wg przepisu podanego na pudełku tortu jogurtowego (zawarty tam proszek połączyć z pół litrowym jogurtem i mlekiem). Do kremu mozna dodac zmiksowane owoce. Owoce w kawałkach mozna ułożyć również na kremie i zalać całość galaretką. Całość odstawić do lodówki, az zastygnie. Jest to szybki sposób na pszyny deser, tak idealny na letnie dni. SMACZNEGO! :grin:
  2. Składniki: - 3 zupki chińskie (łagodne czy pikantne, kwestia smaku) - ogórki konserwowe (osobiscie kupuje słoik 0,5l i zuzywam wszystkie) - puszka kukurydzy (You know ku-ku-ry-dza, senior? :grin: ) - 2 czerwone papryki świeże - kapusta pekińska - ok. 20 dag szynki - majonez Wykonanie: Szynkę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę i dodać do wcześniej posiekanej i posolonej kapusty pekińskiej. Dodać odcedzoną kukurydzę. Kwestia makaronu, są różne szkoły - namaczać, nie namaczać... Ja osobiscie kurszę makaron z 3 paczuszek i zalewam je około 0,5l wody, na kilka chwil. To powoduje ze staje sie troche miększy. Dalej rozmiękczają go warzywa. Kwestia doprawienia - sól pieprz do smaku. Sama pieprz czarny zastępuję ziołowym (mam do niego słabość :grin: ). Ponadto dodaję do sałatki jedną przyprawę z zupki, ale tylko jedną. Całość wymieszać z majonezem. SMACZNEGO! :-D
  3. Składniki: - 6 jaj - 3 cebule - 2-3 puszki tuńczyka (najlepiej kawałki w sosie własnym) - ok 20 dag zółtego sera - kukurydza (opcjonalnie - dla mnie sałatka jest smaczniejsza z kukurydzą) - majonez Wykonanie: Ugotowane jaja rozdziel (zółtka osobno, białka osobno). Białka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ułóż je w naczyniu (najlepiej przezroczystym i nie za wysokim). To będzie pierwsza warstwa. Tunczyka odsacz z sosu, podziel na dwie części. Jedna z nich ułóż na białkach. - Warstwa druga. Na tuczyka ułóż posiekaną w kostkę i posoloną wcześniej cebulę. - Warstwa trzecia. Następnie na cebulę rozsmaruj warstwę majonezu. Kolejną, piątą warstwę stanowił będzie ser starty na grubych oczkach. Na ser wyłóż pozostałą część tuńczyka. - Warstwa Szósta. Warstwę siódmą stanowi kukurydza, na którą również rozsmarowujemy warstwę majonezu. Całość posyp startymi na drobnych oczkach zółtkami. SMACZNEGO! :grin:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.