Skocz do zawartości

amelia

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana amelia w dniu 31 Lipca 2010

Użytkownicy przyznają amelia punkty reputacji!

amelia's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Reputacja

  1. bigos jest lepszy na drugi dzien, jak skladniki przejda soba . Ciesze sie ze panstwu smakuje . Smacznego.
  2. 50dag. czekolady, 25dag.posiekanych orzechow<roznych>, 25dag. masla, 20dag. biszkoptow, 3 jajka, 15dag. suszonych moreli Maslo i czekolade podgrzewac na parze, stale mieszajac, az sie polacza. Zestawic z ognia. Po 5 minutach dodac orzechy, posiekane morele, biszkopty, jajka. Mieszac, az wszystkie skladnikizostana pokryte czekolada. Przelozyc do okraglej formy. Przykryc i wstawic na 8-10 godzin do lodowki. Tuz przed podaniem wyjac z formy i pokroic na porcje.
  3. 20dag. platkow owsianych, 10dag. masla, 2 jajka, 20dag. cukru, cukier waniliowy, 10dag. maki, lyzka smietany, sol Maslo rozgrzac na patelni, smazyc przez kilka minut, mieszajac. Jajka wybic do miseczek, rozdzielajac zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem na pulchna mase, dodac make, smietane, cukier waniliowy, wymieszac, polaczyc z platkami, posolic. Ciasto rozwalkowac, foremkami wyciac ciasteczka, posmarowac je bialkiem, ulozyc na blasze, wstawic do piekarnika. Piec na zloty kolor w temperaturze 175stopni przez 5-10 minut. Podawac po ostudzeniu.
  4. 8 parowek, 8 cienkich plastrow boczku wedzonego dlugosci 6 cm., 3 lyzki maki pszennej, 1 jajko, 1 lyzka smietanki 12 procentowej, 4 lyzki bulki tartej, 1/2 lyzeczki slodkiej papryki, 1 szklanka oleju, keczup, 4 male galazki natki pietruszki Make wymieszac z papryka. Jajko roztrzepac ze smietanka. Parowki obrac z oslonek, obtoczyc w mace i ciasno owinac plasterkami boczku. Zanurzac w roztrzepanym jajku, panierowac w bulce tartej i smazyc na zloty kolor w glebokim oleju. Podawac polane keczupem, z ryzem na sypko lub ziemniakami z wody oraz surowka, przybrane galazka natki pietruszki.
  5. 60dag. marchewki, 2 szklanki bulki tartej, 2 jajka, 1 cebula, 1 lyzka startego zoltego sera, 1/8 lyzeczki bialego pieprzu, sol; do panierowania: 1 jajko, 1/2 szklanki bulki tartej; do smazenia: 3 lyzki oleju Marchew umyc, obrac, i zetrzec. Cebule obrac i drobno posiekac. Marchewke, cebule, ser, jajka, bulke tarta, sol i pieprz wyrobic w misce na jednolita mase. Aby zaostrzyc smak, dodac 1/2 lyzeczkicurry lub tymianku. Formowac krokieciki i panierowac je w rozbeltanym jajku oraz bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawac z sosem beszamelowym lub serowym.
  6. 30 dag. kalafioru, 30 dag. selera, sol, pieprz, sok cytrynowy, 2 jajka, 10dag. maki, 25dag. bulki tartej, olej do smazenia, 0,5 glowki salaty, 3 lyzki octu, 4 lyzki oleju, garsc uprazonych kostek chleba Kalafior i seler ocztscic i umyc. Kalafior podzielic na rozyczki, seler pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Gotowac w osolonej wodzie, nastepnie wyjac i odsaczyc. Warzywa oproszyc sola i pieprzem i skropic sokiem cytrynowym. Jajka rozklocic. Warzywa obtoczyc w mace, zanurzyc w jajkach, nastepnie obtoczyc w bulce tartej i smazyc na oleju. Salate umyc, listki porozrywac na mniejsze kawalki, przelozyc do salaterki i delikatnie wymieszac. Z octu, oleju soli i pieprzu przygotowac gladki sos i polac nim salate. Smacznego
  7. 0,5kg. sloniny, 35dag. cebuli, duze kwasne jablko, 2-3 lyzki ziaren slonecznika, lyzka maggi, lyzeczka majeranku, po cwierc lyzeczki czabru, tymianku, i bazylii, 1 zabek czosnku Slonine pokroic w drobna kostke i stopic, az skwarki beda jasnobrazowe. Cebule drobno pokroic, jablko zetrzec na tarce. Pestki slonecznika uprazyc na patelni. Do osobnego garnka wlac pol szklanki wytopionej sloniny bez skwarek, rozgrzac go i wrzucic cebule i jablko. Gdy cebula sie zarumieni, dodac slonecznik, maggi, pozostaly tluszcz ze skwarkami, ziola i troche soli. Wszystko wymieszac i doprowadzic do wrzenia. Po zdjeciu z ognia dodac przecisniety czosnek.
  8. 1kg. pieczarek, 2 jajka, 1 szklanka bulki tartej, cebula, 0,5 kostki margaryny, sol, pieprz, vegeta Pieczarki obrac, wyplukac. Cebule i pieczarki przepuscic przez maszynke do miesa. Mase wylozyc na sito i dobrze wycisnac. Do tak przygotowanego miazszu dodac 3/4 szklanki bulki tartej, 2 surowe jajka i dobrze wymieszac. Przyprawic do smaku. Formowac kotleciki, obtoczyc je w bulce tartej i smazyc na goracym tluszczu.
  9. 0,5kg. pieczarek, cebula, natka pietruszki, 2 jajka, sol, pieprz, bulka tarta, olej do smazenia Pieczarki oczyscic, umyc, obciac trzonki i drobno je posiekac. Cebule obrac, pokroic w kostke, podsmazyc razem z posiekanymi trzonkami. Wymieszac z posiekana natka pietruszki. Mase doprawic do smaku i napelnic nia kapelusze pieczarek. Grzyby panierowac w jajku, bulce tartej. Smazyc na goracym oleju na rumiany kolor.
  10. wyprobuj nie bedziesz zalowac
  11. Gwarantuje ze bigos jesy pyszny. Pozdrowienia dla wnusi. Amelia
  12. 0,5kg. pieczarek, 0,5kg. cebuli, 0,5kg. kielbasy, 0,5kg. ogorkow kiszonych, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 lyzki masla roslinnego, sol i pieprz Oczyszczone pieczarki, kielbase, ogoeki pokroic w kostke, a cebule w plastry. Skladniki bigosu osobno podsmazyc na tluszczu. Na koniec wszystko przelozyc do jednego garnka i dusic 5 minut. Dodac koncentrat , doprawic. Jeszcze raz zagotowac.
  13. 0,5kg. pieczarek, 0,5kg. cebuli, 0,5kg. kielbasy, 0,5kg. ogorkow kiszonych, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, 3 lyzki masla roslinnego, sol i pieprz Oczyszczone pieczarki, kielbase, ogoeki pokroic w kostke, a cebule w plastry. Skladniki bigosu osobno podsmazyc na tluszczu. Na koniec wszystko przelozyc do jednego garnka i dusic 5 minut. Dodac koncentrat , doprawic. Jeszcze raz zagotowac.
  14. amelia

    Chleb

    1kg. maki, 10dag. drozdzy, 4 lyzki kminku, 4 plaskie lyzeczki soli, 6 lyzek platkow owsianych lub otreb, 1 lyzeczka cukru Drozdze wymiszac z cukrem w malej ilosci cieplej wody. Zamieszac pozostale skladniki, wlac drozdze, dodac 1 litr letniej wody. Wyrobic ciasto reka <na ciapke>. Wyrobione ciasto wlac do formy <natluszczonej>, przykryc scierka, zeby dwukrotnie zwiekszylo objetosc. Piec okolo godziny.
  15. ]2,5kg. papryki, 8 zabkow czosnku, 4 galazki rozmarynu, 4 listki laurowe, 1 szklanka octu, 600ml. oleju, 1 lyzeczka soli, 2 szklanki wody Papryki umyc, osuszyc, ulozyc na blasze, opiekac 20 minut w piekarniku. Czosnek obrac. Ziola oplukac. Papryki ostudzic, ocziscic, zdjac skorke, miazsz pokroic w cwiartki. Wode z octem doprowadzic do wrzenia, dodac sol. Na 30 sekund wlozyc czosnek, papryki z ziolami, wyjac, osaczyc. Papryke ulozyc w sloikach, dodac rozmaryn, listki laurowe, czosnek, zalac olejem, zamknac.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.