Babka marmurkowa ze śmietanką (po austriacku: Obers-Marmorguglhupf)
Składniki:
3 jajka
¼ l bitej śmietany
1 torebka cukru wanilinowego
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia (winnego kamieniu albo normalna)
3 łyżki mleka
3 łyżki Nutelly
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. ubić śmietanę nie całkiem na sztywno (pół-
sztywna), dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, mleczko i zmieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koncu ubite na pianę
białko. 2/3 masy odlać do formy. Reszte mieszać z Nutellą i też wlać do
formy.
Ewentualnie także przewlec z widelecem przez ciasto, żeby będzie ładnie wzorzystą marmurkowatą babką.
Piec ok 60 min w 180°.