Skocz do zawartości

pierogi

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta

pierogi's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputacja

  1. Witam! :-D Niedawno byłam w Polsce i moja koleżanka naprzynosiła smakołyk z jej regionu (ona jest z Łomży). Byliśmy kilka obcokrajowcami i dlatego ona mówiła z nami po angielsku. To było "potato cake" – podobny do placków ziemniaczanych, ale duży i z kaszą gryczaną. Było wspaniale! :grin: Jak ta potrawa się nazywa po polsku? Może tu jest ktoś z Łomży lub z Białegostoku - czy mogę prosić o ten przepis? Dziękuję serdecznie i pozdrawiam z Austrii!
  2. pierogi

    Tulipan

    Witam! ;) Mam pytanie: Czy zamiast „kisiel” mogę używać galaretki? Nie wiem, czy jedna torebka wystarczy?
  3. Dzień dobry Ina, cieszę się, że ciasto smakowało! :) Ach tak, czasem też piekę inny wariant ciasta: zamiast Nutelli dodaję raszplę czekolady! W Austrii ten wariant nazywa się „Ameisenkuchen” -babka-mrówky ;) , haha! ^^ Pozdrawiam!
  4. Babka marmurkowa ze śmietanką (po austriacku: Obers-Marmorguglhupf) Składniki: 3 jajka ¼ l bitej śmietany 1 torebka cukru wanilinowego 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia (winnego kamieniu albo normalna) 3 łyżki mleka 3 łyżki Nutelly Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. ubić śmietanę nie całkiem na sztywno (pół- sztywna), dodać żółtko, cukier, cukier wanilinowy, mleczko i zmieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koncu ubite na pianę białko. 2/3 masy odlać do formy. Reszte mieszać z Nutellą i też wlać do formy. Ewentualnie także przewlec z widelecem przez ciasto, żeby będzie ładnie wzorzystą marmurkowatą babką. Piec ok 60 min w 180°.
  5. Tak, gofry są super – najlepsze, kiedykolwiek zrobiłam! Z powodu tych gofrów zarejestrowałam tutaj na forum! :) Dziękuję za przepis! Pozdrawiam!
  6. Dzien dobry! :) Mam 23 lata i jestem Austriaczką. Uczę się języka polskiego od niedawna, ale mimo to już spróbowałam waszych przepisów! :) Jest dość trudno z powodu języku - chętnie lepiej mówiłabym po polsku! Kocham gotować i piec, rysować i czytać. Pozdrawiam serdecznie, Pierogi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.