*Rodzynkowiec*
1.Placek czekoladowy:
- 7 jaj
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i kakao. Do piany wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Upiec ciasto.
(mi ten biszkopt nie za bardzo wyrasta wiec jeśli macie lepszy przepis to upieczcie własny, tylko musi być kakaowy)
2.Masa:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 1 margaryna
- 4 łyżki cukru
Z mleka ugotować budynie, ostudzić i ucierać z margaryną, dodać cukier. Ucierać aż powstanie gładka masa. (moja babcia jak zobaczyła tą masę to uznała że się zważyła, ale ona po prostu tak wygląda, wiadomo że margaryna jest jasna a budyń ciemny i zawsze będzie się jedno od drugiego odróżniało) :)
3.Polewa:
- 1/2 i trochę masła
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
Wszystko razem rozpuścić i połączyć. Przed polaniem placka należy ostudzić żeby była gęściejsza bo inaczej trudno byłoby polać.
4.Dodatki:
- dżem porzeczkowy
- 40 dag rodzynków
- wódka
Wykonanie: Rodzynki sparzyć wodą a następnie namoczyć w wódce (należy zrobić to dużo wcześniej tak żeby rodzynki mogły nasiąknąć wódką). Wódkę w której moczyły się rodzynki wymieszać z trochę wody oraz 1 łyżką cukru. Upieczony biszkopt przekroić na pół i nasączyć tą wódką. Na pierwszy placek smarujemy dżem, a następnie większą część masy, na to kładziemy drugi placek. Na wierzchu smarujemy pozostałą masą i układamy rodzynki, całość polewamy polewą i GOTOWE!!! :)
MAM NADZIEJĘ ŻE KOMUŚ BĘDZIE SMAKOWAŁO TO CIASTO