Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

leotrans

Smakowicze
  • Zawartość

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O leotrans

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 04.05.1965

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Śląsk
  1. leotrans

    Przepis Na Ryż

    Witam Cie Marciano Iwonka ma rację ludzie kupują różne drogie ryże i tak im sie kleją,a te w woreczkach nie są takie złe trzeba je tylko odpowiednio ugotować.Ja robie to tak ryż zalewam zimną lekko osoloną wodą z łyżką oleju.Wody wusi być na tyle dużo żeby na końcu nie zrobił ci się krochmal.Wstawiam garnek na palnik gdy woda się zagotuje wtedy wyłączam gaz i ryż sam dochodzi gdy torebka jest pełna to go wyciągam.Gdy wlejesz za mało wody i zrobi ci się krochmal to rozetni torebki ryż wsyp na druszlak przelej ciepłą wodą i jest oki.
  2. Na święta idealna a tym bardziej że swojska.Oto przepisik :-) 1kg.chudego mięsa wieprzowego 2kg.mięsa na gulasz (wskazane z tłuszczem) 1kg.chudej wołowiny 10 dag.soli 5 dag pieprzu 2 łyżki majeranku czosnek według uznania jak kto lubi,moja porcja to 7 ząbków Chude mięsa mielimy na maszynce o dużych oczkach,mięso tłuste na małych.Dodajemy przyprawy i wlewamy 3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.Wszystko ładnie wyrabiamy jak na mielone,nabijamy w strzewa pęta robimy o dł.około 20 cm.Całą kiełbasę parzymy we wrządku 15 min. Spokojnie przechowujemy w lodówce,lub mrozimy.Z doświadczenia wiem że po ponownym gotowaniu kiełbasy traci trochę smak,woda wyciąga sól.Dlatego przed ponownym gotowaniem wodę lekko posolić.Jak widać nic trudnego,życzę smacznego i pozdrawiam. :?:
  3. Składniki; Ser biały twaróg tłusty -1 kg. Masło -1/3 kostki Sół -1 płaska łyżeczka Jajka -2 żółtka Soda oczyszczona -1 łyżeczka Przygotowanie;Ser pokruszyć na wysokiej dużej patelni,(mały ogień) ciągle mieszając musi straci grudki,dodać masło,żółtka,sól.Gdy masło się rozpuści dodać sodę mieszając jeszcze 2-3min można nasz serek zrobić bardziej pyszny dodając np.pokruszone orzechy,zioła(oregano,tymianek,bazylia) skrawki różnych wędlin itp.kto co lubi.Nasz już dobry ser żółty trzeba do czegoś przelać może to być np.opakowanie po ramie,ja osobiście używam butelki po wodzie miniralnej,odcinam górną część,ser wlewam do butelki i mam fajne salami.Po ostygnięciu wkładamy go do lodówki aż stężeje.
  4. Składniki ;zielone niedojrzałe orzechy włoskie 6-7szt wódka czysta z spyrytusu 50% 1l cukier 2 łyżki Przygotowanie; Orzechy drobno pokroić,wsypać do szklanego naczynia,(duży słoik)dodać cukier zalać wódką.Odstawić na 3-4 tygodnie zmieni kolor na ciemnobrunatny,Zlać do butelek przez lejek z watą. Bardzo pomaga przy problemach trawiennych,żołądkowych,zgaga dużo lepsze od reni.Dziennie 1 kieliszek pół godziny przed śniadaniem.Pomaga sprawdzone chodz w smaku takie się.
  5. Witam z Śląska ;) mam na imię Grzegorz.Kuchnia to moje hobby,lubię gotować i smażyć a oczkiem jest domowy wyrób wędlin.Na pewno będę korzystał z waszych porad i przepisów myślę że i moje doświadczenia sprawią komuś satysfakcję kulinarną
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.