Składniki na ok. 10 litrów zupy:
- 1 kg marchwii pokrojonej w drobną kosteczkę
-1/2 kg czerwonej papryki również pokrojonej w kosteczkę
-1 kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki)
-1 małe opakowanie makaronu sojowego(można więcej :) )
-1 szklanka grzybów mun (namoczonych i pociętych w cienkie paski)
-mała puszka pędów bambusa
-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 150 ml octu
-150 ml przyprawy "Maggi"
-150 ml ciemnego sosu sojowego
-700 g cukru
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki stołowe soli
-4 jajka
-mączka ziemniaczana
Do garnka wlewamy 5-6 litrów wody,dodajemy sól,marchew,pędu bambusa,grzyby oaz koncentrat pomidorowy.Kiedy wszystko się zagotuje robimy z mielonego mięsa maluteńkie klopsiki i wrzucamy je na gotujący się wywar.kiedy zaczynają wypływać dokładamy resztę przypraw tzn.cukier,ocet ,maggi,sos sojowy,czosnek.Na koniec dodajemy namoczony wcześniej i pocięty na mniejsze niteczki makaron sojowy.Teraz wystarczy zagęścić lekko zupę mączką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie .I już ostatni składnik czyli jajka , które trzeba roztrzepać i wlewać powoli na gotującą się zupę tak jak np.lane kluseczki.Trzeba pamiętać,żeby mączkę ziemniaczaną rozrobić w dużej ilości wody i wlewać ją powolo bo inaczej narobimy klusek z mąki a mają być tylko te z jajek :-).Oczywiście proponuję na koniec wszystko doprawić do smaku ponieważ nie wiem ile kto doleje wody podczas zagęszczania :-).
Pozdrawiam i smacznego