Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

sernik

Smakowicze
  • Zawartość

    7
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O sernik

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. sernik

    Banoffee

    Składniki: - 50g cukru - 0,5l śmietanki 35% - 3 banany - 400g mleka skondensowanego (w puszce! ) - paczka herbatników - 150g masła - 2 opakowania śmietany fix - gorzkie kakao Na początku zrywamy etykietę z puszki mleka, bierzemy garnek do którego zmieści się puszka i zalewamy woda. Gotujemy mleko 2-3 godzinki ? im dłużej będziemy gotować tym nasz karmel będzie ciemniejszy (trzeba pilnować żeby puszka przez cały czas była znużona w wodzie, w przeciwnym wypadku będziemy musieli czyścić kuchnie, a tego nikt nie lubi ;P) Teraz pora na nasze herbatniki. Trzeba je drobno pokruszyć ? możemy je wrzucić do michy i potraktować tłuczkiem, kruszyć palcami (nie polecam) albo użyć blendera (polecam). Pokruszone herbatniki trzymamy w misce i do nich dodajemy roztopione masło oraz cukier. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, którą przekładamy na tortownice i rozprowadzamy równomiernie (pamiętając o brzegach). W tym czasie nasze toffi powinno być już gotowe. Postępujemy podobnie jak poprzednio ? zawartość puszki rozprowadzamy na naszej masie z herbatników. Wstawiamy tortownice do lodówki żeby toffi trochę ostygło (lub na balkon jeśli korzystamy z przepisu w zimę ;-)). W międzyczasie kroimy banany na plasterki oraz przyrządzamy bitą śmietanę ? śmietany fixy wsypujemy do michy lub innego pojemnika (najlepiej o wysokich brzegach) dodajemy 2 łyżeczki cukru i miksujemy aż uzyskamy sztywna bita śmietanę (gdy odwrócimy nasz pojemnik ze śmietaną to nie powinna nam spać na ziemie). Wyciągamy naszą tortownice z lodówki ? toffi powinno być już chłodne. Rozkładamy pokrojone w plasterki banany na warstwie toffi, a następnie przykrywamy to wszystko bitą śmietaną. Na koniec bierzemy sitko z drobnymi oczkami i przyozdabiamy wierz gorzkim kakaem (kakao?). Całość ląduje jeszcze raz do lodówki na godzinkę. Po tym czasie możemy się cieszyć smaczną bombą kaloryczną domowej roboty Smacznego!
  2. sernik

    Placki Czeskie

    Czeskie placki różnią się od naszych ziemniaczanych ale to w cale nie znaczy że są gorsze ? zachęcam do spróbowania. Będziemy potrzebować: - 500g filetu z piersi kurczaka - 5 średnich cebul - 5 jajek - 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej - 3 łyżeczki vegety - 8 łyżek oliwy (można zastąpić zwykłym olejem) - przyprawy: sól, pieprz i papryki słodkiej Na początek kroimy nasze piersi (z kurczaka, nie swoje ^_^) w kostkę i wrzucamy do jakiejś większej miski. Cebule obieramy i trzemy na tarce aby uzyskać papkę (jeżeli mamy możliwość wrzucenia do blendera z odpowiednią końcówka to polecam), która dodajemy do michy z mięsem. Do tego dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną (jeśli nie mamy ziemniaczanej to zastępujemy ją startym ziemniakiem), sól, pieprz, vegete oraz oliwę ? wszystko mieszamy ze sobą. Przed następnym etapem zawartość miski powinna poleżeć trochę w lodówce, aby lepiej się placki można było łatwiej przewracać ale jeżeli jesteśmy głodni lub nie mamy za bardzo czasu to lecimy dalej. Rozgrzewamy na patelni oliwę i łyżką nakładamy nasze ciasto na patelnie (nie polecam robić zbyt dużych placków, ponieważ możemy mieć problemy z ich odwracaniem). Kiedy placki nabiorą odpowiedniego rumieńca odwracamy je i smażymy z drugiej strony. Gotowe placki przekładamy na papier śniadaniowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a dopiero potem na talerz. Placki smakują również na zimno! Ale nie tak dobrze jak na ciepło, ze świeżym pieczywem lub ziemniakami. Smacznego!
  3. sernik

    Sernik Owocowy

    Składniki na porcje dla 3 osób: - 200 g truskawek (albo malin, porzeczek, agrestu, jagód, borówek itp.) - 250 g twarogu białego śmietankowego półtłustego lub chudego - 4 łyżki cukru pudru -1 łyżka płatków owsianych Czasz, start! 1. Umyj truskawki, osusz na ręczniku papierowym i usuń z nich szypułki. 2. Połowę truskawek zmiksuj w blenderze na jednolity mus. 3. Ser wymieszaj z cukrem, a później połowę zmieszaj z pozostałymi truskawkami. 4. Proponuję sernik stworzyć z 3 kolorowych warstw. Najlepiej przygotować go w szerokich przezroczystych szklankach, na przykład do drinków. 5. Najpierw do szklanek wlej jednocentymetrową warstwę musu truskawkowego. Następnie nałóż na mus warstwę twarogu oraz warstwę twarogu wymieszanego z musem truskawkowym. 6. Na koniec ułóż pokrojone na cienkie plasterki truskawki i posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi. 7. Dzięki trzem warstwom Twój deser na każdej łyżeczce będzie miał inny smak, szczególnie jeśli zdecydujesz się pomieszać różne owoce ze sobą. Wszystko zależy tak naprawdę od Twojej inwencji twórczej. Porady: ? Zawsze usuwaj szypułki truskawek po myciu, ponieważ owoce te mają właściwości hydroskopijne, czyli nasiąkają wodą. Jeśli usuniesz szypułki przed opłukaniem truskawek, to nie tylko staną się one wodniste, ale również będą mniej słodkie. ? Jeśli nie liczysz skrupulatnie kalorii, możesz na koniec zetrzeć gorzką i białą czekoladę. Łatwiej będzie to zrobić, jeśli czekoladę wcześniej dobrze schłodzisz w lodówce, a nawet w zamrażalniku. ? W zależności od pory roku zamiast truskawek możesz wykorzystać inne owoce sezonowe: maliny, porzeczki, agrest, jagody, borówki.
  4. sernik

    Kociołek Panoramixa

    Robiliśmy ze znajomymi i do tego przepisu dorzuciliśmy jeszcze jedno piwo i tanie winko. Smakuje dobrze ale na drugi dzień wątroba umiera ;)
  5. sernik

    Tiramisu

    Sama kawa jak najbardziej może być ale mój ojciec narzeka wtedy, że za mało alkoholu jest :) A kakao jak najbardziej można zastąpić czekoladą - zależy co kto ma pod ręka. Również pozdrawiam.
  6. sernik

    Tiramisu

    Potrzebne składniki: - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - Ser Mascarpone 500g (Najlepiej jeśli jest włoski, łatwiej się wtedy miksuje i nie powstają grudki.) - Kakao - Kawa - Alkohol (można pominąć) ? najłatwiej dostępna jest u nas wódka, śmiało można z niej skorzystać ale rum też się nadaje ? więc jeśli mamy pod ręką to jak najbardziej ^_^. Dla abstynentów alkohol nie jest wymagany, bez tego też będzie smakować. - Biszkopty (polecam jakieś podłużne i pokryte cukrem ? wtedy tak szybko nie nasiąkną kawą.) Aby nam się lepiej gotowało zaparzamy sobie kawę ^_^ Oprócz kubka dla nas wsypujemy do jakiejś miski 2 łyżeczki i zalewamy wrzątkiem. Do kawy dodajemy kieliszek alkoholu (do naszej też możemy), jak ktoś lubi to może dodać więcej lub wcale ? kwestia gustu. Jajka rozbijamy i rozdzielamy na białka i żółtka, które lądują w osobnych miskach. Białka ubijamy, a do żółtek dodajemy cukier. Zawartość miski z żółtkami miksujemy na kogel mogel, a następnie dodajemy nasz ser (który dodajemy po łyżeczce, a nie wszystko naraz ^_^?). Do gotowej masy przekładamy nasze ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką (na tym etapie nie używamy miksera, tylko mieszamy ręcznie) Pora zabrać się za biszkopty. Topimy je przez sekundkę w kawie (najlepiej zatapiać je do połowy i zamoczyć ta część biszkoptu na której jest cukier). Mokre biszkopty układamy w jakimś naczyniu ? oczywiście najlepiej aby naczynie było prostokątne, wtedy nie będziemy mieli większych problemów z układaniem biszkoptów. Biszkopty układamy cukrem do góry, gdy mamy je już wyłożone na całej powierzchni kładziemy na nich warstwę naszej słodkiej masy (ok 1,5cm). Na masę ponownie kładziemy biszkopty, a na nich ponownie ląduje masa. Na wierzch posypujemy kakao (najlepiej przez sitko) i całość wkładamy do lodówki . Im dłużej tiramisu poleży w lodówce tym lepiej, myślę że 2 godzinki wystarczą żeby nasze tiramisu było odpowiednio twarde. Smacznego!
×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.