Skocz do zawartości

knati

Smakowicze
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia knati

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. knati

    Kopytka

    U nas kopytka to z mięsem, sosem i kapustą (czerwona najlepsza). A znowu pierogi leniwe to mój synek jada z sosem truskawkowym i cukrem. Potrafi zjeść więcej niż mój mąż :smile: . Kiedyś mu robiłam jeszcze knedle z truskawkami, ale zawsze truskawkę odkładał.
  2. Nie wiem czemu powstały mi takie dziwne przerwy. :)
  3. Witam chciałam podzielić się przepisem na ciasto z tego co mamy w domu (płatki kukurydziane, płatki owsiane, musli, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, rodzynki, jabłka, suszone morele i śliwki). Do ciasta można dodawać swoje ulubione dodatki im różnorodnie tym lepiej. Baza przepisu to: 185 g masła 2 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki (70g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 roztrzepane jajka W oryginalnym przepisie jest tak: 1/2 szklanki musli (całe orzechy trzeba pokroić) 1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli, śliwek lub jabłek 1/4 szklanki rodzynek 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 wiórków kokosowych Wykonanie: Formę do pieczenia (20x30) posmarować i dno wyłożyć papierem. Do rondelka włożyć masło i miód. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło się roztopi. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180’C piekarnika i piec 25 min. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Smacznego!!! Ja ten przepis dowolnie modyfikuję staram się żeby były jakieś płatki(ok. ¾ szklanki, chociaż kiedyś miałam ½ szklanki, dodałam zmielonych orzechów i też wyszło), owoce(ok. ½ szklanki z jabłkami ciasto jest wilgotniejsze) i dodatki-rodzynki, orzechy… (w sumie ½ szklanki) Raz piekłam to ciasto z samych musli i dodałam tylko jabłka. Dzieci uwielbiają ciasto z kawą zbożową i w formie babeczek na podwieczorek. Zdrowo i smacznie :)
  4. knati

    Pizza

    Witam przepis ten znalazłam tu już bardzo dawno i robiłam ją już nie raz. Zawsze wyszła pyszna. Robimy ją bardzo często. Ja lubię na cienkim cieście i go wałkuję wałkiem na dużej blaszce i takie zostawiam do wyrośnięcia, potem przecier, przyprawy i dodatki. Ostatnio z braku czasu zamówiliśmy pizzę z pizzerii i nam już tak nie smakowała jak domowa. Mąż stwierdził, że najlepszą pizzerię ma w domu :) Bardzo dziękuję za przepis.
  5. Witam jestem tu nowa, dziś robiłam podobną sałatkę i wyszła pyszna. Zrobiłam tak: pieczarki marynowane papryka marynowana cebula 3 zupki chińskie filet z kurczaka puszka kukurydzy ogórek kiszony majonez sól pieprz U siostry jadłam jeszcze inną wersję z porem i też była pyszna. A glutaminian sodu występuje w tym tłuszczu, którego ja nigdy nie dodaję.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.