Witam chciałam podzielić się przepisem na ciasto z tego co mamy w domu (płatki kukurydziane, płatki owsiane, musli, wiórki kokosowe, orzechy, migdały, rodzynki, jabłka, suszone morele i śliwki). Do ciasta można dodawać swoje ulubione dodatki im różnorodnie tym lepiej.
Baza przepisu to:
185 g masła
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki (70g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 roztrzepane jajka
W oryginalnym przepisie jest tak:
1/2 szklanki musli (całe orzechy trzeba pokroić)
1/2 szklanki posiekanych suszonych moreli, śliwek lub jabłek
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 wiórków kokosowych
Wykonanie:
Formę do pieczenia (20x30) posmarować i dno wyłożyć papierem.
Do rondelka włożyć masło i miód. Mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło się roztopi. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, roztopione masło i wymieszać.
Przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180’C piekarnika i piec 25 min. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Ja ten przepis dowolnie modyfikuję staram się żeby były jakieś płatki(ok. ¾ szklanki, chociaż kiedyś miałam ½ szklanki, dodałam zmielonych orzechów i też wyszło), owoce(ok. ½ szklanki z jabłkami ciasto jest wilgotniejsze) i dodatki-rodzynki, orzechy… (w sumie ½ szklanki) Raz piekłam to ciasto z samych musli i dodałam tylko jabłka.
Dzieci uwielbiają ciasto z kawą zbożową i w formie babeczek na podwieczorek. Zdrowo i smacznie :)