Skocz do zawartości

joasia_6

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    8
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O joasia_6

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Ciasto cytrynowo-orzechowe Składniki: 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mielonych orzechów laskowych 3 jajka 1/4 szklanki śmietany Syrop cytrynowy 2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej sok z 2 cytryn 1/2 szklanki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Natłuścić karbowaną foremkę o średnicy 20 cm. 2. Włożyć do dużego naczynia masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, jajka i śmietanę. Miksować ok. 2-3 minuty na jednolitą masę. 3. Wlać mieszaninę do przygotowanej formy i piec 40-45 minut w nagrz
  2. Ciasto kawowo-orzechowe Składniki: 1 opakowanie ciasta czekoladowego w proszku 2 jajka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2/3 szklanki wody 3 łyżki margaryny 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich Polewa kawowa 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki gorącej wody 2 szklanki przesianego cukru pudru 1 łyżka stopionej margaryny Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto według przepisu z opakowania. Rozpuścić kawę w wodzie, dodać do ciasta. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do lekko natłuszczonej foremki karbowanej o średnicy 20 cm. 2. Piec w piekarniku około 40
  3. Ciasto truskawkowe Składniki: Ciasto : 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru pudru 75 g margaryny 1 żółtko 1 łyżka lodowatej wody Masa : 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 1/2 łyżki mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 1/2 szklanki truskawek podgrzany dżem truskawkowy Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Do miski lub robota kuchennego włożyć mąkę, cukier puder i margarynę. Mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grube okruchy chleba. 2. Dodać żółtko i wodę. Mieszać, aż wokół mieszadła uformuje się kula. Wyjąć na stolnicę i szybko wyrobić. Owinąć w folię plastikową i włożyć na
  4. Ciasto migdałowe Składniki: 1 szklanka mąki 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki siekanych migdałów 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 roztrzepane jajko 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Do smarowania 1 łyżka dżemu morelowego 2 łyżeczki ciemnego rumu Sposób przygotowania: 1. Posmarować tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm, przykryć dno papierem, nasmarować papier. 2. Przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i połowę migdałów. 3. Zmieszać jogurt, jajko, olej, rum i skórkę
  5. Tort czekoladowo-orzechowy Składniki: 4 rozdzielone jajka 1 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki brandy 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem 2 łyżki mąki Krem czekoladowo-koniakowy 2 szklanki czekolady mlecznej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki tłustej śmietany 1 łyżka brandy 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem Sposób przygotowania: 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski. Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką. 2. Wylać powstałe ci
  6. Ciasto diabelskie Składniki: 3/4 szklanki kakao 1 1/2 szklanki wrzącej wody 340 g miękkiego masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ubitej tłustej śmietany Krem czekoladowy 225 g miękkiego masła 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka przesianego cukru pudru 1 szklanka roztopionej i przestudzonej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Połączyć kakao i wodę w miseczce, dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć masło i esencję waniliową do miski i ucier
  7. Proste ciasto czekoladowe Składniki: 175 g miękkiego masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki esencji waniliowej 3 roztrzepane jajka 1 1/2 szklanki mąki 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: 1. Włożyć masło, cukier i esencję waniliową do miski i ucierać do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać jajka. 2. Przesiać mąkę do osobnego naczynia, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko do masy maślanej, cały czas ucierając. 3. Wylać powstałe ciasto do kwa
  8. Rolada czakoladowa Składniki: 5 rozdzielonych jajek 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki przesianej i wymieszanej z 2 łyżkami kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 2/3 szklanki tłustej śmietany Sposób przygotowania: 1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier. Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała. Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną. 2. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.