SPÓD
2 SZKL. MAKI PSZENNEJ
1 SZKL MAKU
1 SZKL MLEKA
12 DAG MARGARYNY
1/2 SZKL MIODU
3ŁYZKI KAKAO
1 PROSZEK DO PIECZENIA (1,5 dag)
MASA SEROWA
1 KG TŁUSTEGO SERA TWAROGOWEGO
8 JAJEK
20 DAG MARGARYNY
2 1/2 SZKL CUKRU PUDRU
2 CZYBATE ŁYZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ
3 ŁYZECZKI RODZYNEK
1 ESENCJA WANILIOWA
Przygotować spód: mak przesiać , opłukać ,osączyć, zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na 12 godzin.
Następnie osączyć i dwukrotnie zemleć.
Żółtka utrzeć z margaryną. Nadal ucierając ,dodawać porcjami mąkę , mak , miód ,kakao oraz proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą makowo-kakaową (może być bez kakao). Formę do pieczenia wysmarować margaryną, włożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec 15 min. Następnie ostudzić.
Przygotować masę serową:
Margarynę roztopić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Ser zemleć , utrzeć z cukrem pudrem i wciąż ucierając , dodawać po 1 żółtku. Dodać ostudzoną margarynę , mąkę ziemniaczaną , esencję waniliową i dokładnie wymieszać .Na koniec włożyć rodzynki. Z białek ubić pianę i połączyć z masą serową. Na podpieczony spód makowo-kakaowy wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.