Placek "Niebo"
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.
Masa I:
75 dag jabłek
60 dag cukru kryształu
2 łyżeczki kwasku lub soku z cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć.
Masa II:
25 dag orzechów
1 szkl. gorącego mleka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia.
Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami.
Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Polewa:
7 łyżeczek wody
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami.
Przechowywać najlepiej w suchym miejscu.