Skocz do zawartości

Mooonikaa

Smakowicze
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    8949173

Osiągnięcia Mooonikaa

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mooonikaa

    "Niebo" - ciasto

    Placek "Niebo" Ciasto: 30 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. Masa I: 75 dag jabłek 60 dag cukru kryształu 2 łyżeczki kwasku lub soku z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć. Masa II: 25 dag orzechów 1 szkl. gorącego mleka 25 dag masła 20 dag cukru pudru Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki. Polewa: 7 łyżeczek wody 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać najlepiej w suchym miejscu.
  2. Mooonikaa

    Dobry placek

    Ciasto 30 dag mąki 15 dag cukru 1 margaryna 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 20 dag orzechów 1/2 słoika powideł Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto żeby było miękkie. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować powidłami. Na powidła rozłożyć ubitą pianę z białek i posypać połową orzechów i upiec. Tak samo zrobić drugą część ciasta. Piana 2białka ubić na sztywno dodając 10 dag cukru. Krem 4 łyżki cukru 1/2 L mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu cukier waniliowy Żółtka ubić z cukrem dodać mąkę. Ucierając dodać rozpuszczony w odrobinie mleka budyń. Resztę mleka zagotować dodać masę z żółtkami wymieszać i ostudzić. Zimną masę połączyć z utartą margaryną.
  3. Hmm, ciekwy przepis. Muszę wypróbować :)
  4. Na 10 porcji składniki: ~300 g mąki ~3/4 szkl. cukru ~100 g. jagód (mrożonych) ~2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1,5 szklanki mleka (poł na pół ze zsiadłym) ~1/4 szkl. oleju ~2 jajka ~szczypta soli ~tłuszcz do formy ~cukier puder do posypania wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, po czym przesiac do miski. Dodać cukier i lekko rozmrożone owoce. Wlać mleko roztrzepane z jajami. Wszystkie składnieki wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z wgłębieniami lub do złożonych podwójnie pergaminowych foremek. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Podawać na zimno lub ciepło.
  5. Mooonikaa

    Tarta Cytrynowa

    Składniki ciasto: -200 g. mąki -150 g masła -50 g cukru pudru -1 żółtko -1-2 łyżki śmietany -szczypta soli -tłuszcz do formy nadzienie: -4 jajka -4 żółtka -1/2 szklanki soku z cytryny -szklanka cukru - 3 łyżki masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 min. do lodówki. Jajka i żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem (3 łyżki cukru odłożyć). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, dopóki masa nie zacznie gęstnieć. Dodać masło i podgrzewać dalej, aż się stopi i połączy z cytrynowym kremem. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Wystudzić. Dodać cytrynową masę. Wstawić tartę do lodówki. Gdy krem zastygnie, posypać tartę pozostałym cukrem. Wstawić na ok. 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Podawać na stół ciepłą. :)
  6. Składniki: ~4 jajka ~1 margaryna ~duża śmietana 18-stka ~3 łyżeczki proszku do pieczenia ~1 i 1/2 szklanki cukru ~4 szklanki mąki ~cukier waniliowy ~śliwek- ilość zależy od tego, ile kto lubi :) Wykonanie: Margarynę ucieramy dodając po jednym żółtku i cukier. Ucierać dalej i dodawać po trochu śmietany. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mieszając dodawać po trochu ubitej piany z białek. Mieszać wszystko razem. Wyłożyć na natłuszczoną blachę posypaną bułką tartą. Na wierzch dodać śliwki. Upiec i posypać cukrem pudrem. Na koniec zjeść :) Smacznego
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.