Skocz do zawartości

mamamatiego

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O mamamatiego

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Lokalizacja
    warszawa

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    7380706
  1. Składniki: - biszkopt z 6 jaj, - 0,6 litra śmietany kremówki, - 2 galaretki ( różnego koloru), - 2 szkl. wody, - 2 śmietan-fixy, - 4 łyżki cukru pudru, - cukier waniliowy, - owoce (winogrono, banany, ananas, co kto lubi), - polewa czekoladowa. Upiec biszkopt. Podzielić go na 2 części, większą i mniejszą. Mniejszą dowolnie nasączyć. Z większej powycinać kieliszkiem o średnicy ok. 3 cm otwory w równych odstępach ( powinno wyjść ok 4x 10). Ubić śmietane z cukrami i śmietan-fixem. Rozpuścić 2 galaretki, każdą w szklance wody i pozostawić do stężenia. Pokroić galaretki w kostkę i wymieszać ze
  2. Składniki: - 30 dkg mąki, - 8 jaj, - 30 dkg cukru, - 30 dkg masła, - 10 dkg czekolady, - 15 g kakao, - 50 g zmielonych orzechów, - 20 dkg konfitury morelowej, - polewa czekoladowa. Masło i czekoladę stopić, ostudzić. Żółtka, 12 dkg cukru utrzeć i dodać masę czekoladową. Ucierać 3 minuty. Mąkę i kakao przesiać do masy czekoladowej, dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto piec w tortownicy przez 60 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia na conajmniej 6 h. Ciasto przekroić na 3 krążki, 2 posmarować 1
  3. Składniki: Ciasto: - 3/4 kostki margaryny, - 3/4 szkl. cukru, - 3 jaja, - 1 szkl. mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 4 łyżki mleka, - 4 łyżki kako, - 1 kieliszek rumu, Ponadto: - 1 tabliczka ciemnej czekolady, - 1/2 tabliczki białej czekolady, - 3 łyżki śmietany 36% - 1 łyżka masła. Wymieszać kakao, rum i mleko. Margarynę zmiksować z cukrem. Miksując wbijać po jednym jajku, a później powoli wlewać kakaową masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy kakaowej i dokladnie wymieszać. Ciasto piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciemną czekoladę stopić z dodatkiem masł
  4. Składniki: Ciasto: - 10 dkg masła, - 1/2 szkl. cukru, - cukier waniliowy, - 3 jaja, - 3 łyżki śmietany, - 15 dkg mąki, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Obłożenie: - 10 dkg margaryny, - 8 dkg cukru, - 8 dkg miodu, - 2 łyżki śmietany, - 15 dkg startych orzechów lub migdałów, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - starta skórka z 1 pomarańczy lub aromat pomarańczowy. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać. Tortownicę (26cm) wysmarować tłuszczem, wylać do
  5. dziękuję za ciepłe powitanie. Ja sama wypróbowałam już kilka pani przepisów:) Mam nadzieje na dalszą wymianę;)
  6. Składniki: Ciasto: - kostka margaryny, - 25 dkg cukru, - 4 jaja, - 20 dkg mąki pszennej, - 5 dkg mąki ziemniaczanej, - łyżka kakao, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa I: - 50 dkg białego sera, - 4 żółtka, - 20 dkg margaryny, - 1 szkl. cukru, - 1 galaretka cytrynowa, - 1 szkl. wody. Masa II: - 4 białka, - 1,2 szkl. cukru, - 1 galaretka wiśniowa, - 1 szl. wody. Ponadto: - polewa czekoladowa. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec, do utartej masy dodać pianę z białek i wszystko delikatnie i dokładnie wym
  7. Składniki: - biszkopt z 6 jaj upieczony ze skórką z jednej cytryny. Masa: - 250g masła, - 200 g cukru, - 1 cukier waniliowy, - 3 żółtka, - 200g mielonych migdałów lub orzechów laskowych, - puszka mleka skondensowanego nie słodzonego. Ponadto: - ok. 50dkg ananasa z puszki, - kwaśna marmolada (np. z czerwonej borówki). - 2 łyżki rumu lub aromat rumowy. Upiec biszkopt. Odcedzić ananasy, masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i migdałami. Na końcu dodać mleko. Biszkopt podzielić na 3 krążki. Nasączyć sokiem z ananasów i rumem. Posmarować najpierw marmoladą, potem dodać masę i na
  8. Składniki: Ciasto orzechowo-kokosowe: - 100g mielonych orzechów włoskich, - 100g wiórków kokosowych, - 50g rodzynek, - 5 białek, - 8 łyżek cukru pudru, - 2 łyżki mąki pszennej. Masa budyniowa: - 3 szkl. soku z owoców z puszki ( w razie braku uzupełnić posłodzoną wodą), - 250g masła, - 5 żółtek, - 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem, - 7 łyżek cukru pudru. Ponadto: - puszka dowolnych owoców ( może być koktajl owocowy) Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać do nich pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 30x25.
  9. Składniki: - 2 łyżeczki aromatu waniliowego, - 1/2 szkl. posiekanych orzechów, - 1/2 szkl. kakao, - 1 szkl. cukru ( najlepiej brązowego), - 1 łyżeczka soli, - 2 jaja, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 kostka masła, - 1 i 1/2 szkl. mąki, - 3 szkl. płatków owsianych, - 1 i 1/2 szkl. cukru zwykłego - rodzynki. Masło ubić z cukrami, dodać jaja i aromat waniliowy, ubić. Dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Dodać orzechy i płatki owsiane, jak kto lubi rodzynki. łyżka nakładać ciasto na papier do pieczenia rozłożony na płaskiej blasze. Spłaszczać lekko łyżką. Piec ok. 11
  10. Składniki: - biszkopt z 6 jaj (azbestowy biszkopt) Masa: - 4 żółtka, - 1 jajo, - 1/2 szkl. cukru, - 2 serki waniliowe, - 2 szkl. mleka w proszku, - 1 margaryna ( Kasia), - 2 łyżki żelatyny, - 2 paczki biszkoptów okrągłych, - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Żółtka, jajko i cukier oraz margarynę ubić na parze. Do przestudzonej masy dodać serki, mleko w proszku. Żelatynę rozpuścić w pół szkl. wody, przestudzić i dodać do masy. Na przestudzony biszkopt kładziemy masę, na niej układamy biszkopty maczane w kawie. Polewamy to dowolną polewą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego.
  11. Składniki: Ciasto: - 9 białek, - 2/3 szkl. cukru pudru, - 1,5 szkl. wiórków kokosowych, - 1,2 szkl. maku, - 5 żółtek. Krem: - 300g masła, - 1/3 szkl. cukru pudru, - 3 budynie waniliowe, - 4,5 szkl. mleka, - 4 żółtka. Polewa: - 3 łyżki masła, - 1 szkl. cukru pudru, - 5 łyżek kakao, - 1,2 szkl. mleka. Ponadto: - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych, - 1 szkl. wódki lub innego alkoholu, - 1/3 szkl. wody, - rodzynki. blacha: 30X40 Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo cukier puder i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem ( nie mielonym). Formę
  12. Składniki: - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, - 1 szkl. mąki pszennej; - 2 jaja, - 1 szkl. cukru, - pół łyżeczki sody, - szczypta soli, - odrobina octu, - 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki, - 3 łyżki cukru pudru, - łyżka owoców kandyzowanych Mleko z puszki przelać do wysokiego naczynia, wbić 2 jajka i ubić na jednolitą masę. Dodać mąkę i sodę wymieszaną z octem i solą, a na końcu dodać szklankę cukru. Wszystko jeszcze raz ubić. Wyłożyć na blachę papier do pieczenia posmarowany z obu stron tłuszczem i wylać na niego ciasto. Piec ok. 8 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciepłe cias
  13. składniki: Biszkopt: - 4 żółtka, - 2 całe jajka; - 70 g cukru; - 2 cukry waniliowe; - 80g mąki; - pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza: - 4 białka, - 80 g cukru; - szczypta soli. Krem: - 0,5 litra śmietanki 36%; - łyżka kawy capuccino w proszku (kto jaką lubi); - 2 łyżki cukru pudru; - 1 śmietan-fix Ponadto: - słoik dżemu np. z czarnej porzeczki; - puszka mleka skondensowanego słodzonego. Przy pomocy miksera ubić białka z cukrem i dodać żółtka i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Z białek, cukru i soli ubić krem bezowy. płaska blachę do pieczenia pokry
  14. teraz podam Wam przepis na pyszne rafaello, mimo iż widziałam już tu kilka, to jednak pozostaje przy swoim przepisie, bo jest pyszny!!! Składniki: - biszkopt z 6 jajek ( tradycyjna blacha, przepis podawałam wcześniej) - 1 litr śmietany 36% ( ja daje piątnice); - 2 białe czekolady; - 20 dkg wiórków kokosowych. upiec biszkopt, odkroic wierzchnią część (tak jakby skórkę), pokruszyć. rozpuścić w rondlu dwie czekolady, dodać 400 ml śmietany, pokruszony wierzch biszkoptu i ok. 15 dkg wiórków i to wszystko chwile pogotowac razem. Przekroić biszkopt na pół iwylać masę na biszkopt ( nie zrażając się
  15. Podaje przepis na biszkopt mojej babci, który nigdy mi jeszcze nie opadł, mimo zaglądania do piekarnika ;) Składniki: - 6 jaj; - 1,5 szklanki mąki; - 1 szklanka cukru; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka zimnej wody. Ubić białka z cukrem, dodać rozmącone z zimną wodą żółtka, stale miksując na najmniejszych obrotach wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 170 st. (ja na ogół piekę w prodiżu 25 minut od spodu i potem włączam góre i piekę kolejne 20 minut). Przepis nadaje się na biszkopt do tortu do podzielenia na 3 części. Smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.