Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

aleksandranowak76

Smakowicze
  • Zawartość

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O aleksandranowak76

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. w miniony weekend robiłam świąteczną kolację dla przyjaciół i zamiast karpia podałam pstrąga w migdałach. Goście byli zachwyceni. Jednak w wigilię przygotuję już chyba tez karpia, najprostszego,smażonego.
  2. polecam wszystkim fajne pdfy z przepisami na święta i wigilię: http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/download/swiateczne-przepisy-kulinarne.pdf http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/download/slodkie-dekoracje-swiateczne.pdf doskonale sprawdzają się w kuchni! przy okazji dodam, że pierwsza świąteczna kolacja już za mną - wyszło znakomicie:)
  3. Ani ja, ani goście nie przepadają za karpiem. Chciałam go zastąpić łososiem zapiekanym. A jako dodatki nie ziemniaki i ćwikła/chrzan. Tylko ryż i lekka sałatka z mieszanki sałat z jakimś aromatycznym sosem z dobrej oliwy i ziół. Ale już zupę chcę podać tradycyjną - barszcz z uszkami. Do tego jeszcze przekąski ze śledziem, tradycyjna sałatka jarzynowa i warstwowa polecana przez Dorotę warstowa sałatka z tuńczyka i kukurydzy , jajeczka faszerowane, pierogi ze śliwką kalifornijską. A na deser sernik snikers i słodkie dekoracje - bezowy bałwanek, choineczka bułeczkowa i świecznik z piernika (przepisy można znaleźć tu: słodkie dekoracje świąteczne). W pierwszy dzień zrobię i krem z brokułów z prażonymi migdałami. W drugi zjadać będziemy to, co zostanie:) Poza tym liczę, że coś dobrego przyniosą też goście:)
  4. Też tak chyba zrobię. Trochę mnie przeraża myśl, że miałabym wypatroszyć karpia. Brrr. Zastanawiam się dlaczego karp jest chyba jedyną rybą, którą sprzedaje się na taką skalę jako żywą. Czy jest jakieś uzasadnienie tego stanu rzeczy, poza tradycją? Oczywiście kupując żywą mamy pewność, że jest świeża. Ale zależy nam też przecież na świeżości innych produktów, a nie kupujemy przecież żywych krów, świń czy nawet innych ryb. Wyjątkiem są owoce morze, ale to już zupełnie inna sprawa. Więc jak to jest z tym karpiem, dlaczego tak popularne są stoiska z żywym karpiem? Sorka za off-topic.
  5. To może sprecyzuję pytanie: wybierając menu stawiacie na tradycyjne potrawy, czy szukacie też nowych smaków? Po raz pierwszy w tym roku organizuję wigilię dla większej ilości osób i mam ochotę zrobić kilka klasycznych potraw, ale też spróbować czegoś mniej tradycyjnego, aczkolwiek nie całkiem odjechanego. Myślicie, że to dobry pomysł?
  6. sernik był i znikł:( więc chyba wyszło nieźle:) świetnie pasuje do kawy latte. Mniam.
  7. mam wielką ochotę zrobić dania z karpiem w tym roku, ale nigdy tego wcześniej nie robiłam. Koleżanka mówiła mi, że podczas rozcinania brzucha karpia trzeba uważać, żeby nie rozciąć woreczka żółciowego. Ponoć jeśli się rozleje ryba do wyrzucenia, bo mięso będzie gorzkie. To prawda? Inni "karpiarze", których znam tego nie potwierdzają. O co chodzi z tym woreczkiem. Proszę o pomoc. Chcę spróbować jutro zrobić karpia, żeby na święta już się nie martwić takimi sprawami:) Z gory dzięki za pomoc!
  8. dziękuję! nie wytrzymam z tym sernikiem do świąt - zrobię go w weekend:) również udanych wypieków życzę:)
  9. Mam pytanko: czy zamiast gotować normalne mleko skondensowane mogę wykorzystać mleko skondensowane "krówka" (chyba tak się nazywa)? Bo gotowanie mleka ma skondensowanego ma chyba na celu doprowadzenie do efektu "krówki", tak?
  10. Pomyślałam sobie wczoraj, że w tym roku zamiast tradycyjnych ciast zrobię słodkie przekąski świąteczne - bezowe bałwanki,skrzaciki (znalazłam fajne przepisy na stronie tesco), ale jak zobaczyłam ten serniczek to zmieniłam zdanie:) zrobię i przekąski - fajnie udekorują stół i ten sernik. Już nie mogę się doczekać świąt:)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.