Składniki:
8 łyżeczek suszonych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
2 szklanka ciepłego mleka
6 łyżeczek cukru pudru
20 dag stopionego masła
9 szklanek mąki
6 jajek
Oraz:
Olej do głębokiego smażenia
2 szklanki cukru pudru
Sposób wykonania:
Utrzyj drożdże, wodę, mleko i dwie łyżeczki cukru pudru. Po 20 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru pudru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 1h 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoji objętość, zagnieć je ponownie i rób z nich średniej wielkości kuleczki, a następnie w środku każdego zrób dziurkę małym kieliszkiem. Ciastka ułuż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Smaz w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniczku. Obtocz w cukrze pudrze.
SMACZNEGO!!! :wink: :wink: