Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

kapik

Smakowicze
  • Zawartość

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O kapik

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  • Urodziny 11.06.1984

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Rzeszów
  1. Co nam będzie potrzeba?? Śliwowica minimum 70% sok malinowy tabasco Sposób przyrządzenia: do kieliszka 50ml wlać 35ml śliwowicy dolać soku malinowego 15ml dodać około 10-15 kropel tabasco Odważnym mówię na zdrowie !! :razz:
  2. kapik

    Sos Myśliwski

    Kurcze to naprawdę może być smaczne, bede próbował na weekendzie zrobić z kluskami kładzionymi na wode. Podzielę się z Wami efektami :razz:
  3. Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne niewielkie kawałki żeberek wieprzowych doskonałych jako przystawka przed daniem właściwym. Co nam będzie potrzebne? - około 75 dag chudych żeberek wieprzowych - 1 łyżeczka pieprzu kolorowego - 2 łyżki soli morskiej - poł łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków - półtorej łyżki mąki kukurydzianej - olej arachidowy do głębokiego smażenia - natka pietruszki (do dekoracji) Składniki do marynaty: - 2 łyżki jasnego sosu sojowego - 1 łyżeczka cukru brązowego - 1 łyżka chińskiego wina ryżowego (sake) lub białego wytrawnego wina - mielony pieprz Opis przyrządzenia: 1. Potnij żeberka na kawałki o długości około 5 cm. Umyj, osusz, włóż do salaterki. Jeżeli żeberka są zbyt tłuste, odkrój zbędny tłuszcz. 2. Najpierw dobrze nagrzej wok, dopiero teraz wrzuć ziarna pieprzu kolorowego, wsyp sól i przesmaż szybko ciągle mieszając (około 2 minuty). Zgaś ogieńm dodaj przyprawę "pięć smaków", wymieszaj i odstaw, żeby ostygło. 3. Ostygnięta już mieszankę przypraw utrzyj starannie w moździerzu na proszek. 4. Do żeberek w salaterce wsyp 1-2 łyżeczki tak przygotowanej soli z przyprawami, wetrzyj dokładnie w mięso. Przygotuj marynatę, mieszajać wszystkie jej składniki, wlej do salaterki z żeberkami i wymieszaj. Przykryj salaterkę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. 5. Zlej marynatę, a do żeberek wsyp makę kukurydzianą i wymieszaj. żeby równomiernie pokryc je mąką. 6. Do woka wlej olej (do poowy wysokości ścianek) nagrzej go do temperatury około 170 C. Wkładaj żeberka po kilka naraz i smaż partiami około 3 minuty każdą partię. Powinny się zrumienić. Wyjmuj cedzakowatą łyżką i odkładaj. Gdy wszystkie zostaną już usmażone, ponownie nagrzej ten sam olej do temperatury około 170 C, włoż wszystkie kawałki żeberek i smaż po raz drugi przez 2 minuty, żeby nabrały chrupkości. Wyjmij na papier kuchenny. Przed podaniem posyp solą z przyprawami i udekoruj natką pietruszki. Smacznego ! http://kuchennarewolucja.blogspot.com/
  4. Bardzo smaczna, a zarazem bardzo szybka sałatka. Składniki jakie potrzebujemy do przyrządzenia sałatki na 8-10 porcji: - 40 dag sera zółtego edamer w kawałku - puszkę ananasów - puszke kukurydzy - 5 ząbków czosnku - 3-4 łyżki majonezu Sposób przyrządzenia: 1. Do salaterki scieramy na dużych okach ser. 2. Dodajemy kukurydzę 3. Ananasy w puszki kroimy w niewielkie kawalki 4. Ząbki czosnku wyciskamy 5. Na koniec dodajemy majonezu 3-4 łyżki tak aby całość się ladnie połączyła. 6. Odtsawiamy na pół godziny do lodówki Smacznego !!
  5. Chciałem się z Wami przywitać. Od jakiegos czasu zaglądałem tutaj z żoną i korzystaliśmy z różnych przepisów zamieszczonych na forum. Teraz nadszedł czas żebyśmy się podzielili z Wami naszymi przepisami, może komuś coś podejdzie :razz:. Witam Was jeszcze raz !
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.