Skocz do zawartości

baryg

Smakowicze
  • Postów

    8
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    marcin

Osiągnięcia baryg

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. baryg

    Drożdże

    Generalnie 1:2 jak było napisane powyżej, ale raczej mniej niz więcej. Np. w moim rodzinnym przepisie na ciasto drożdżowe babcia zawsze dawała całą kostkę (100g) drożdży, a gdy zmieniła na suche wystarczały 1-2 torebki (7-14g). Ale tamto ciasto rosło zawsze całą noc, zatem drożdże miały czas :razz:
  2. baryg

    Cukinia

    Cukinie można oczywiście wekować w wersji klasycznej. Ja natomiast, w ramach ciekawostki polecam przepis na cukinię na słodko, smakującą prawie jak ananas (!). W takiej wersji nadaje się zarówno do ciasta jak na sałatkę. Warto spróbować. Przepis np. tu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe10128.html choć przepisów w internecie krąży wiele.
  3. baryg

    Krokiety

    Własne zawsze lepsze :razz:. Ale przyznam, że zrobienie krokietów na 60 osób to nie lada wyzwanie.
  4. baryg

    Grzanki

    Grzanki "kupne" kupowane solo lub te z gorącego kubka nie mają wiele wspólnego z prawdziwym chlebem, zatem w warunkach domowych raczej nie osiągniesz tego efektu...
  5. baryg

    Jaki Express Do Kawy Wybrać?

    Ekspresy philipsa z tej serii są niezłe, próbowałem. Wychodzi całkiem smaczna kawa, ale moim zdaniem cappucino i inne mleczne wynalazki z tego urządzenia to nieporozumienie. Wszystko jest robione z mleka w proszku, smakuje mocno średnio, nie ma odpowiednie piany. Ja jestem zwolennikiem serii Nespresso - nie jest za tania, ale kawa jak na domowe warunki wychodzi super. Tylko w takim przypadku trzeba kupić albo wersję z dodatkowym spienianiem mleka, albo kupić oddzielnie spieniacz - też Nespresso albo inny.
  6. Co do mrożenia serów: smaku moim zdaniem raczej nie zmienia, ale ser bardzo wysycha, rozpada się i ogólnie traci konsystencję. Radą jest dokładne zapakowanie go i nie trzymanie za długo w zamrażarce. Świetnym pomysłem jest zapakowanie sera próżniowo (są takie domowe pakowaczki, kosztują ok 100zł więc nie za drogo) - wtedy po zamrożeniu i rozmrożeniu jest jak świeży.
  7. Da się, jak najbardziej. Warto poeksperymentować z aromtyzowanie wszelkich olejów - nie trzeba się kurczowo trzymać oliwy z oliwek. Spróbujmy np. oleju lnianego lub z pestek dyni. Też będzie świetny. Tylko olej musi być odpowiedniej jakości.
  8. Możesz zostawić resztę w zamrażarce, tak będzie najlepiej. Jeśli je rozmrozisz wszystkie to koniecznie musisz je zblanszować (obgotować) i w tej postaci przechowywać w lodówce. Aczkolwiek więcej niż 2, max 3 dni bym nie ryzykował. Krewetek rozmrożone, ale nie obgotowane popsują się szybko.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.