Do ~minia51
W przepisie śląskim nie ma pieczarek. A oto przepis "wymęczony" po drugim pobycie na Śląsku Cieszyńskim:
Gotujemy kapustę kiszoną.
Pokrojoną w kostkę wędzoną słoninkę smażymy.
Do słoninki dodajemy startego surowego ziemniaka i robimy z tego zasmażkę.
Osobno gotujemy ziemniaki.
Ugotowaną kapustę odcedzamy i dolewamy wody z ugotowanych ziemniaków
jednym słowem odcedzamy ziemniaki do kapusty.
Można dodać do gotującej kapusty kilka ząbków czosnku.
Ziemniaki podajemy do kapusty.
Fajny zestaw to:
kapusta, ziemniaki i krupniok, wtedy można okrasić tłuszczykiem spod krupnioka ziemniaki pieczone w
całości w piekarniku.
Ja osobiście jadłem w Wiśle i Istebnej zasmażaną kiszoną kapustę ze smażoną golonką.
Do tego kieliszek gorącego maliniaka z domowej spiżarni.
Niebo w gębie :)
I co z tego że niezdrowe jedzenie - bo smażone? Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę "luksusu" :-)).
Pozdrawiam