Skocz do zawartości

pasieka

Smakowicze
  • Postów

    1
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Sucha Beskidzka
  • Zainteresowania
    Pszczelarstwo

Osiągnięcia pasieka

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Serdecznie Mimo że jest to mój pierwszy wpis Chciałabym coś wyjaśnić To O czym Państwo piszecie w tym temacie wybaczcie ale nie ma nic wspólnego z Miodem Mniszkowym Przedstawione przepisy to tylko przepisy na syrop cukrowy z dodatkiem kwiatu mniszka . Owszem nasze Babcie taki uw syropek robiły ale nie miał on nigdy nic wspólnego z Prawdziwym miodem Mniszkowym ani z Ziołomiodem Mniszkowym a ten też można uzyskać mając pszczółki Szukając w necie wyświetlił mi właśnie się ten temat . Na temat miodu już wiem co nie co i jeżeli Państwo pozwolą chętnie przedstawię Co to jest Prawdziwy Miód Mniszkowy Od dość dawna zajmuję się pszczelarstwem i pierwszym pożytkiem pszczelim na jednej z naszych pasiek jest właśnie miód mniszkowy Miód Mniszkowy Należy do bardzo szlachetnych i niekiedy trudny do zdobycia niektórzy nazywają go miodem majowym powstaje z nektaru mniszka lekarskiego Teraxacum officinale potocznie zwanego mleczem polnym . Miód Mniszkowy - ma jasnożółty kolor ,delikatny smak i mocny wyczuwalny aromat podobnie jak kwiaty działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo trawienny zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby przewodów i woreczka żółciowego jak również przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek Miód ten można pozyskać gdzie w okresie kwietnia i maja temp wzrasta do ponad 20stC w cieniu i jest odpowiednio wysoka wilgotność powietrza w nektarniku kwiatu powstaje cenny nektar który zbierają pszczoły znosząc do ula w celu pokarmu dodając wiele cennych enzymów Proszę nie mylić Miodu z Syropem gdyż nazwa Miód ma swoja definicję Miód Pszczeli Naturalny miód pszczeli jest wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi pszczoły zbierając słodką wydzielinę z kwitnących części roślin lub krople wydalonej spadzi przez mszyce i czerwce znoszą ją do ula gdzie zachodzi proces obróbki zwany dojrzewaniem .Podczas tego procesu następuje odparowanie wody oraz wiele procesów biochemicznych np enzymatyczny rozkład sacharozy na cukry proste na fruktozę i glukozę które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Miód odebrany prosto z plastrów pszczelich ma postać płynną gęstą ,lepką zwaną Patoką . Prawdziwy dojrzały miód ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą zawiera on Enzymy ,Kwasy organiczne ,Sole Mineralne ,sole Wapnia ,Potasu i Magnezu . oraz substancje hamujące rozwijanie się drobnoustrojów
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.