Witam Serdecznie
Mimo że jest to mój pierwszy wpis
Chciałabym coś wyjaśnić
To O czym Państwo piszecie w tym temacie wybaczcie ale nie ma nic wspólnego z Miodem Mniszkowym
Przedstawione przepisy to tylko przepisy na syrop cukrowy z dodatkiem kwiatu mniszka . Owszem nasze Babcie taki uw syropek robiły ale nie miał on nigdy nic wspólnego z Prawdziwym miodem Mniszkowym ani z Ziołomiodem Mniszkowym a ten też można uzyskać mając pszczółki
Szukając w necie wyświetlił mi właśnie się ten temat . Na temat miodu już wiem co nie co i jeżeli Państwo pozwolą chętnie przedstawię Co to jest Prawdziwy Miód Mniszkowy
Od dość dawna zajmuję się pszczelarstwem i pierwszym pożytkiem pszczelim na jednej z naszych pasiek jest właśnie miód mniszkowy
Miód Mniszkowy
Należy do bardzo szlachetnych i niekiedy trudny do zdobycia niektórzy nazywają go miodem majowym powstaje z nektaru mniszka lekarskiego Teraxacum officinale potocznie zwanego mleczem polnym . Miód Mniszkowy - ma jasnożółty kolor ,delikatny smak i mocny wyczuwalny aromat
podobnie jak kwiaty działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo trawienny zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby przewodów i woreczka żółciowego jak również przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek
Miód ten można pozyskać gdzie w okresie kwietnia i maja temp wzrasta do ponad 20stC w cieniu i jest odpowiednio wysoka wilgotność powietrza w nektarniku kwiatu powstaje cenny nektar który zbierają pszczoły znosząc do ula w celu pokarmu dodając wiele cennych enzymów
Proszę nie mylić Miodu z Syropem gdyż nazwa Miód ma swoja definicję
Miód Pszczeli
Naturalny miód pszczeli jest wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi pszczoły zbierając słodką wydzielinę z kwitnących części roślin lub krople wydalonej spadzi przez mszyce i czerwce znoszą ją do ula gdzie zachodzi proces obróbki zwany dojrzewaniem .Podczas tego procesu następuje odparowanie wody oraz wiele procesów biochemicznych np enzymatyczny rozkład sacharozy na cukry proste na fruktozę i glukozę które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Miód odebrany prosto z plastrów pszczelich ma postać płynną gęstą ,lepką zwaną Patoką .
Prawdziwy dojrzały miód ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą zawiera on Enzymy ,Kwasy organiczne ,Sole Mineralne ,sole Wapnia ,Potasu i Magnezu . oraz substancje hamujące rozwijanie się drobnoustrojów