Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

annablaziak

Smakowicze
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O annablaziak

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. dziś polecam Drożdżówki Siostry Anastazji 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia. W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie (z sera, maku) i posmarować roztrzepanym jajem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. więcej przepisów na http://ciastaciastkaciasteczka.blogspot.com
  2. witam dziś polecam makowiec zawijany MAKOWIEC ZAWIJANY Składniki: pół kg mąki, 3 jajka, 3 dag drożdży, 20 dag cukru, 3/4 szklanki mleka, 150 g masła. Masa makowa: pół kg maku, 20 dag cukru, 2 jajka, 10 dag masła, cukier waniliowy, 50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wykruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Masa: Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy, gotujemy w nowej wodzie kilka minut, po czym osączamy i mielimy 3x. Do zmielonego dodajemy masło oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę smażymy i studzimy. Dodajemy cukier i jajka. Po godzinie (około), gdy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 2 części, 1 połowę wałkujemy na grubość 1 cm, smarujemy białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Ponownie smarujemy białkiem (masa nie będzie odstawała od ciasta) i zwijamy w rulon. Podobnie czynimy z drugą połową ciasta. Z podanej proporcji wyjdą nam dwa makowce. Strucle zawijamy w papier do pieczenia (dzięki temu farsz makowy nie będzie odstawał od ciasta) układamy na blaszce, pieczemy około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe) w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np.skórką kandyzowaną. więcej przepisów znajdziecie tutaj
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.