Skocz do zawartości

annablaziak

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O annablaziak

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. dziś polecam Drożdżówki Siostry Anastazji 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopić na patelni. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłu
  2. witam dziś polecam makowiec zawijany MAKOWIEC ZAWIJANY Składniki: pół kg mąki, 3 jajka, 3 dag drożdży, 20 dag cukru, 3/4 szklanki mleka, 150 g masła. Masa makowa: pół kg maku, 20 dag cukru, 2 jajka, 10 dag masła, cukier waniliowy, 50 g rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowej. Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta wykruszamy drożdże oraz dodajemy przesianą mąkę oraz mleko (ciepłe lecz nie gorące). Wyrabiamy gładkie ciasto, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Masa: Mak zalewamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.