;-)****MARMUREK**** :arrow: :arrow: ------FOTO na dole----- :arrow:
Produkty:
*250 g miekkiego masla
*250 g drobnego cukru
*skorka z 1 cytryny(potarta) ----> ja osobiscie nie lubie skorki z cytryny,wiec zamienilam na olejek migdalowy :arrow:
*1 cukier waniliowy
*4 jajka
*500 g maki
*1 op.proszku do pieczenia
*125 ml mleka
Do ciasta ciemnego nalezy zmieszac:
*40 g czarnego kakao
*2 lyzki cukru
*2 lyzki mleka
*troszke tluszczu i bulki tartej na forme
****Sposob przyrzdzenia****
Maslo ucieramy z cukrem,dodajemy cukier waniliowy i skorke cytryny, powoli dodajemy jajka
ciagle mieszajac.Gdy masa bedzie jednolita na przemian albo dosypujemy maki zmieszanej z proszkiem
do pieczenia albo wlewmy mleko.Ciasto dzielimy na dwie polowy,do jednej polowy dodajemy wczesniej zmieszane
kakao z mlekiem i cukrem .Ciasto wrzucamy do przygotowanej formy (tzn.natluszczonej i wysypanej bulka tarta)
Proponuje ciemne ciasto dac na dol a jasne na gore-tak lepiej widac zminy na ciescie przy pieczeniu :arrow:
Zeby uzyskac wzorek trzeba wkuc w ciasto widelec i raz lub dwa razy przeciagnac go w kolo formy.
**Pieczenie**
przy 180°C (piekarnik powinien byc nagrzany)
55-70 minut
Po upieczeniu zostawic w formie zeby troche ostyglo - poczym mozna je wydobyc i
posypac cukrem pudrem lub polac czekolada i posypac migdalami.
(ja osobiscie wole polewe, poniewaz ciasto z cukrem pudrem wydaje mi sie za suche)
***SMACZNEGO***