Skocz do zawartości

Nikita79

Smakowicze
  • Postów

    38
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

O Nikita79

  • Urodziny 26.09.1979

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Niemcy

Osiągnięcia Nikita79

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. :grin: Kochani bardzo dziękuje za przepisy,jak tylko nadarzy sie okazja będę je realizować! :grin:
  2. Ostatnio byłam w restauracji meksykańskiej i jadłam wyśmienitą pastę z avokado, była to jednolita jasnozielona masa. Ciekawi mnie jak coś takiego zrobić . Avokado, pora ,sól ,pieprz ? Nie mam pojęcia wiec jak wiecie to piszcie.
  3. Nikita79

    Krokiety

    Hejka, oto krokiety mojej babci http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2754&hl= Smacznego :P
  4. :lol: Nie ma co tu duzo pisac :wink: CIASTO JEST PO PROSTU REWELACYJNE mozna powiedziec ze po upieczeniu zywilam sie tylko nim az sie skonczylo :wink: Naprawde serdecznie polecam,Hmmm.....
  5. Nikita79

    Marmurek

    :grin: okazalo sie ze moj kochany schowal sobie rowniez kawalek na dzisiaj i mialam mozliwosc sprawdzic czy wyschla :a wiec mimo tego ze byl to cienki kawalek i lezal samotnie to nie wysechl.Wiec mozna powiedziec ze babka co najmniej 3 dni zachowuje swiezosc :) Zapraszam do sprawdzenia przepisu i oceny... Jestem rowniez otwarta na rozne propozycje modyfikacji babuni :( Pozdrowionka
  6. Nikita79

    Marmurek

    Witam Cie Justynko Wczoraj ja upieklam,zrobilam fotke a dzis wstawilam przepis na forum. Dzisiaj baba jest taka sama "soczysta"jak wczoraj gdy ostygla. *wlasnie wcinam ostatni kawale*hihi* :( Moze jutro by byla juz suchsza , ale u mnie niestety moj chlopak sie rzucil na nia, a dokanczyl sasiad - wiec nie wiem czy jutro by byla bardziej sucha. Musze dodac ze kroilam ciasto na biezaco,a nawet nie zakrylam jej na noc - bo zapomnialam :) Ja uratowalam sobie ostatni kawaleczek i teraz sie delektuje hmm... :grin:
  7. Nikita79

    Marmurek

    ;-)****MARMUREK**** :arrow: :arrow: ------FOTO na dole----- :arrow: Produkty: *250 g miekkiego masla *250 g drobnego cukru *skorka z 1 cytryny(potarta) ----> ja osobiscie nie lubie skorki z cytryny,wiec zamienilam na olejek migdalowy :arrow: *1 cukier waniliowy *4 jajka *500 g maki *1 op.proszku do pieczenia *125 ml mleka Do ciasta ciemnego nalezy zmieszac: *40 g czarnego kakao *2 lyzki cukru *2 lyzki mleka *troszke tluszczu i bulki tartej na forme ****Sposob przyrzdzenia**** Maslo ucieramy z cukrem,dodajemy cukier waniliowy i skorke cytryny, powoli dodajemy jajka ciagle mieszajac.Gdy masa bedzie jednolita na przemian albo dosypujemy maki zmieszanej z proszkiem do pieczenia albo wlewmy mleko.Ciasto dzielimy na dwie polowy,do jednej polowy dodajemy wczesniej zmieszane kakao z mlekiem i cukrem .Ciasto wrzucamy do przygotowanej formy (tzn.natluszczonej i wysypanej bulka tarta) Proponuje ciemne ciasto dac na dol a jasne na gore-tak lepiej widac zminy na ciescie przy pieczeniu :arrow: Zeby uzyskac wzorek trzeba wkuc w ciasto widelec i raz lub dwa razy przeciagnac go w kolo formy. **Pieczenie** przy 180°C (piekarnik powinien byc nagrzany) 55-70 minut Po upieczeniu zostawic w formie zeby troche ostyglo - poczym mozna je wydobyc i posypac cukrem pudrem lub polac czekolada i posypac migdalami. (ja osobiscie wole polewe, poniewaz ciasto z cukrem pudrem wydaje mi sie za suche) ***SMACZNEGO***
  8. :arrow: Ten trick z jablkami i bananami znalam- myslalam jednak ze to dziala raczej odwrotnie , wiem ze bananow nie powinno sie trzymac z innymi owocami , myslalam ze to raczej te owoce szybciej dojrzeja. Ale w krora strone to dziala nie bylam do konca pewna . Moze to wlanie tak jak mowisz. Ta stronka o bananach(i nie tylko) jest rewelacyjna!!! Choc niestety nie zawsze wszystko rozumiem. Ale od czego mamy tlumaczy w interku ;-) Po stokroc dzieki za pomoc :arrow: Pozdrowionka :arrow:
  9. :wink: Dzieki za rade,poeksperymentuje,a moze powinnam kupic calkiem zielone i twarde i wtedy moze by wyszlo?! Na pewno sie nie poddam!!!
  10. Hmmm... kotlety w takiej postaci z majonezem sama wymyslilam i osobiscie nie dodaje surowego jajka , wiem jednak z praktyki (robilam je juz duzo razy ) ze naprawde trzeba uwazac na ilosc tluszczu na patelni , najlepiej dac tylko tyle zeby patelnia sie blyszczala ale zeby nie pluwał tluszcz. Oczywiscie radze trzymac kotlety na jednej stronie dopuki sie nie zarumienia. Mi jakos wychodzi ... Zycze powodzenia. Pozdrawiam
  11. Nikita79

    Oryginalna Potrawa

    Witam Ja niestety nie mialam jeszcze przyjemnosci posmakowac rekina , to napewno bylo ciekawe doswiadczenie.Ja kiedys w restauracji jadlam kaczke na "chrupiaco"z ciemnym sosie w azjatyckich warzywach z dotatkiem orzechow.Moze nie zbyt ciekawe ale za to jaka rozkosz dla podniebienia. Deser byl rowniez smaczny - duszona gruszka w sosie z wina czerwonedo + galka lody cynamonowego. Hmmm... , pychota... :) Pozdrowionka
  12. Nikita79

    lody

    -Droga Polu Połetek- To brzmi ciekawie , mozesz podac nam swoj przepis na lody ? Poniewaz zastanawiam sie nad kupnem takiej maszynki i chcialabym wiedziec czy oplaca sie i czy nie da rady zrobic tego mikserem.
  13. Witam Podaje przepis na szybkie danie obiadowe: 6 jajek majonez musztarda bulka tarta cebule sol pieprz olej Gotujemy jajka na twardo , po ochlodzeniu obieramy i siekamy na drobno w kostke , dodajemy rowniez na drobno posiekana cebule , okolo 1 lyzki majonezu i okolo 1 lyzeczke musztardy.Wszystko przyprawiamy sola i pieprzem . Nastepnie dodajemy do masy bulke tarta - poto azeby ustabilizowac mase, ktora powinna byc na tyle zbita zeby uformowane kotlety nie rozlatywaly lub nie rozplynely sie nam w rekach .Formujemy kotlety tak samo jak na mielome. Poczym kulamy kotleciki w bulce i wkaladamy na patelnie na rozgrzany olej (kotlety nie moga w nim plywac , bo sie rozwala - powinnismy obchodzic sie z nimi delikatnie poniewaz nie sa tak stabilne jak mielone). Obsmazamy z obu stron i gotowe. Swietnie pasuja do gotowanych ziemniaczkow i salaty Życze smacznego i pozdrawiam :mrgreen:
  14. Witam Bardzo mnie cieszy ze krokiety smakowaly , babcia napewno sie ucieszy jak jej powiem :mrgreen: Pozdrawiam
  15. Nikita79

    Kolacja

    Hejka. Niestety jestem na forum dopiero od niedawna wiec nie bylam w stanie polecic Ci cos w ubieglych latach , w tym roku jednak jestem wiec i polece: Smaczne krokiety z czerwonym jak milosc barszczem. :mrgreen: Oto link do przepisu: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=2754 Zycze udanej randki i smacznego.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.