Witam,
zabrałam się dzisiaj do robienia drożdzowej baby wielkanocnej. Zaznaczam, że był to mój pierwszy raz.
Użyłam 'świeżych' drożdży, 30g, zrobiłam zaczyn z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka (wg. przepisu) i wstawiłam na 30 min do piekarnika (na najniższą temperaturę u mnie ok.30-40stopni), aby rosło w cieple). Zaczyn trochę podrósł. Po dodaniu reszty składników i wymieszaniu - ciasto w formie już nie wyrosło. Pozostawiłam je tak jak zaczyn, w piekarniku na najniższej temp. przez 1h i niestety już nie podrosło nic a nic.
Okazało się, że drożdże, których użyłam były ważne do 8 marca :sad: Nie zauważyłam tego wcześniej.
Czy ktoś ma jakies doświadczenia z przeterminowanymi drożdzami? Bo może gdzies indziej popiełniłam błąd i dlatego nie wyrosło.
Czy przeterminowane prawie o miesiąc 'świeże' drożdze jeszcze działają czy już nie?
To mój pierwszy post na tym forum! 🙂 Witam wszystkich!