Skocz do zawartości

Amanita

Smakowicze
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Amanita

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam, zabrałam się dzisiaj do robienia drożdzowej baby wielkanocnej. Zaznaczam, że był to mój pierwszy raz. Użyłam 'świeżych' drożdży, 30g, zrobiłam zaczyn z łyżką cukru, mąki i ciepłego mleka (wg. przepisu) i wstawiłam na 30 min do piekarnika (na najniższą temperaturę u mnie ok.30-40stopni), aby rosło w cieple). Zaczyn trochę podrósł. Po dodaniu reszty składników i wymieszaniu - ciasto w formie już nie wyrosło. Pozostawiłam je tak jak zaczyn, w piekarniku na najniższej temp. przez 1h i niestety już nie podrosło nic a nic. Okazało się, że drożdże, których użyłam były ważne do 8 marca :sad: Nie zauważyłam tego wcześniej. Czy ktoś ma jakies doświadczenia z przeterminowanymi drożdzami? Bo może gdzies indziej popiełniłam błąd i dlatego nie wyrosło. Czy przeterminowane prawie o miesiąc 'świeże' drożdze jeszcze działają czy już nie? To mój pierwszy post na tym forum! :smile: Witam wszystkich!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.