Skladniki:
Na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki maki(mozna dac pol na pol z ziemniaczana)
1 lyzka kakao
Wykonanie:
Jajak ubijac z cukrem na najwyzszych obrotach przez okolo 10 min na puszysta mase, zwolnic obroty, dodac olej wciaz miksujac. Gdy olej polaczy sie z jajkami wylaczyc mikser. Dodac przesiana make i kakao delikatnie wymieszac lyzka. Ciasto przelac do wysmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta tortownicy(srednica ok.26cm) piec ok. 15-20min w temperaturze 180 stopni. Po wystygnieciu przekroic ciasto na pol. Jesli ktos lubi mozna nasaczyc oba placki kawa.
Na mase:
galaretka o smaku owocow lesnych
galaretka cytrynowa
3/4 szklanki mleka
opakowanie sniezki
Wykonanie:
Galaretke cytrynowa rozpuscic w 500ml wody i odstawic do zastygniecia, pokroic w kostke. Galaretke o smaku owocow lesnych rozpuscic w niepelnej szklance wody odstawic do ostygniecia. Ubic zimne mleko ze sniezka dodac zimna galaretke, wymieszac z galaretkowa kostka.
Na wierzch:
galaretka malinowa
mleczko zageszczone z puszki(okolo pol szklanki)
puszka brzoskwin
Wykonanie:
Galaretke rozpuscic w 400ml wody zostawic do ostygniecia. Mleczko ubic chwile dodac galaretke i zmiksowac. Brzoskwinie osaczyc z syropu pokroic w paski.
Na dnie tortownicy ulozyc jeden placek wylac na to mase przykryc drugim plackiem ulozyc brzoskwinie wylac galaretke z mleczkiem wstawic do lodowki. Po okolo godzinie ciasto jest gotowe do jedzenia. SMACZNEGO!!!