Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

ulinek77

Aktywni Smakowicze
  • Zawartość

    115
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

5 obserwujących

O ulinek77

  • Tytuł
    Przyjaciel Smacznego
  • Urodziny 20.09.1971

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Bielsk Podlaski
  • Zainteresowania
    kulinaria<br />podróże<br />kosmetyki<br />moda i uroda

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    2327022
  1. RYBKA W ZALEWIE 1 kg ryby (mintaja, morszczuka, lub miruny), posypać przyprawą wg uznania (vegetą, przyprawą do ryb itp.) Jajko roztrzepać z przyprawą w płynie Magii, a następnie moczyć rybę w jajku i mące, po czym smażyć. Pokroić 2 cebule oraz w kostkę paprykę konserwową (pół litrowy słoik ), ogórki konserwowe (niepełny słoik). Następnie przygotować zalewę: 1 ¼ szkl wody, 1/2 szkl oleju, 1 mały słoik przecieru pomidorowego, 4 łyżki ketchupu łagodnego, 2 łyżki octu 10%, 4 łyżki cukru. Wszystko zagotować i zalać gorącą zalewą rybę i warzywa. Podawać następnego dnia.
  2. RYBA ZAPIEKANA Dowolną rybę panierować w mące z odrobiną bułki tartej, a następnie obsmażyć. Cebulę posiekać i zeszklić, marchew obrać, ugotować i zetrzeć na tarce. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę na przemian z warzywami. Zmiksować 5 łyżek majonezu, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 jajek. Taką masą zalać rybę. Po wierzchu posypać bułką tartą, zapiekać w piekarniku nagrzanym do około 160 stopni C.
  3. Żeberka z Coca Colą 1,5 kg żeberek , 1 szk. Coca Coli, 1 szk. ketchupu, 1 słodki lub pikantny sos z firmy Vifon. Żeberka zalewamy zalewą przygotowaną z Coca Coli, ketchupu i sosu, a następnie zostawiamy na noc w lodówce. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 1 1,2 godz. Na 10 minut przed końcem pieczenia zlewamy sos i pieczemy tak przez 10 minut, aby się przypiekło i zarumieniło.
  4. ulinek77

    Ostre, Gorące I Jak Pachnie ;-)

    No ja niewiem, boję się trochę ostrych dań..... Ale ale .......
  5. Jestem pod wrażeniem- podejrzewam jednak że GRUMKO - to po prostu kucharz z powołania - polecam jego przepisy :)

  6. ulinek77

    Marcinek- Chluba Podlasia

    hej Pochodzę z centrum Podlasia i rzeczywiście tak jest - MARCINEK SMAKUJE WYśMIENICIE - ale pracochłonny jest ogromnie. Jest on tym lepszy jesli placków jest więcej i wałkuje sie je bardzo , bardzo, bardzo cieniutko!!!!!!!!!!!!!!! na kilka milimetrów. I należy formować kształt tortu. Smakuje wybornie i wygląda smakowicie.
  7. sprawdziłam co było na forum, ale oczekuje czegoś nowego....
  8. ulinek77

    Lekki Deser

    A GDZIE DOKLADNY OPIS NA GALARETKE KAKAOWą???? SZUKAM I SZUKAM ..I NIC..............
  9. Zupa z serkami topionymi ta zupka nie jest trudna, a co ważne bardzo szybko można ją przygotować. Zaręczam, że będzie smakować wszystkim, nawet niejadkom. Składniki: - około pół kg mielonego, chudego mięsa / wieprzowe lub drobiowe/ - 2 litry wody - 3 cebule - mrożona, chińska mieszanka warzywna - 4 kostki bulionu warzywnego - 3 serki topione / Hochland / Mięso i warzywa podsmażyć, każde oddzielnie. Do wody wrzucić kostki rosołowe i zagotować, potem dodać warzywa. Na końcu doprawić serkami topionymi, które należy roztrzepać z odrobiną wywaru. To danie w jednym garnku pasuje nawet na rodzinne imprezy typu komunie, chrzciny czy też wesela. Polecam.
  10. ulinek77

    Karkówka Pieczona Suszonymi Grzybkami Lub Pieczarkami

    fajnie..że smakował. :razz::evil:
  11. ulinek77

    Gulasz - Ale Jaki?

    hehehehhe- rejonie??? chyba regionie. Ale poważnie, uważam, że to tylko chwilowa moda kulinarna.....przygotuje ten przepis i sprawdz!
  12. ulinek77

    Gulasz - Ale Jaki?

    Gulasz węgierski 1 kg mięsa gulaszowego 6 cebul 8 ziemniaków 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 łyżka smalcu sól, pieprz, papryka ostra do smaku Obrać cebulę i pokroić w duże kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku smalec i zeszklić cebulę. Zdjąć garnek z ognia i posypać cebulę 4 łyżkami słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszać. Postawić garnek na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do silnego podgrzania ponieważ papryka zrobi się wtedy gorzka. Dodać do cebuli koncentrat pomidorowy i wsypać 2 łyżeczki soli. Wlać do tego litr wody i zagotować całość. Wrzucić do tego pokrojone mięso i dusi pod przykryciem około 40 minut. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa dodając jeszcze wody. Razem wszystko dusić do miękkości. Na koniec doprawić ostrą papryką.
  13. ulinek77

    Wspaniałe Roladki

    Biszkoptowe roladki Ciasto: - 6 jaj - ½ szklanki maki - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników upiec biszkopt. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt wyjąć i ściąć 1/3 ciasta. Górna cześć posmarować dżemem truskawkowym i zwinąć w roladę ( po krótszym boku). Ostudzić. Masa: - ½ litra mleka - 2 budynie śmietankowe - 1 galaretka cytrynowa - ¾ szklanki cukru - 1 kostka Palmy Ugotować dwa budynie na pół litra mleka. Do gorącej masy wsypać galaretkę i wymieszać. Po czym odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na biszkopt. Roladę pokroić na plasterki i ułożyć na masie, zalać galaretką cytrynową. Pozostawić w zimne miejsce.
  14. Karkówka z pierzynką Karkówkę pokroić na grubsze plastry, przyprawić vegetą, pieprzem, solą. Nasmarować oliwą i tak przygotowane mięso pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień posiekać cebulę w kostkę i wymieszać z majonezem. Mięso poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie smarujemy tłuszczem), na mięso ( po środku) uklepać cebulę z majonezem. Piec w temp. 160 – 180 stopni C, aż cebula się zarumieni ( ok.45 min.) Podawać gorące.
  15. Zupa z porów Na ok. 4 litry wody wrzucić 3 kostki rosołowe. Dodać starkowane 3 marchewki i 2 pietruszki oraz pokrojone ½ kg pieczarek. 3-4 pory pokroić w ½ talarka, podsmażyć na maśle i wrzucić do zupy. Wszystko razem podgotować. Do tego wrzucić malutkie klopsiki zrobione z ½ kg mięsa wieprzowego, przygotowanego jak na kotlety mielone. Na koniec zaprawić serkiem topionym (2 serki – smak śmietankowy i 2 serki smak pieczarkowy). Zupę można ugotować wcześniej, a serki dodać przed podaniem. A podajemy we fleczarkach z bułką kajzerką.
×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.