Skocz do zawartości

Undead84

Nowi Smakowicze
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Polska
  • Zainteresowania
    Gotowanie, Gry, bieganie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Undead84

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No jasne :) możesz też zastąpić kawałkami ryby lub warzyw :) Poczytaj sobie artykuł na blogu tam masz ciekawe informacje czym jest curry :) http://breweriekulinarne.pl/2015/12/03/kilka-slow-o-curry/
  2. Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym użytkownikiem a to mój pierwszy post :) Uwielbiam gotować i wymyślać ciekawe przepisy :) A to jeden z moich pikantnych przepisów :) CURRY Z INDYKA Składniki /3 – 4 porcje 500 g fileta z indyka 1 szalotka bananowa 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 1 płaska łyżeczka kuminu 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka garam masali Łodyga trawy cytrynowej Skórka z jednej limonki Sok z jednej limonki Porządna szczypta soli morskiej Szczypta czarnego pieprzu 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka stołowa oleju kokosowego Garść świeżej kolendry 1,5 szklanki ryżu basmati Ryż gotujemy według instrukcji powyżej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy posiekany ząbek czosnku, obydwie pasty curry, posiekaną szalotkę, kolendrę w ziarnach, kumin, posiekaną papryczkę chili, garam masalę, zmiażdżoną trawę cytrynową i wszystko smażymy na niewielkim ogniu uważając aby przyprawy i czosnek się nie przypaliły. Dzięki temu przysmażone przyprawy uwolnią zawarte w nich olejki i nasze curry będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku. Filet z indyka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z przyprawami i smażymy kilka minut a właściwie do momentu aż mięso stanie się białe i na pierwszy rzut oka będzie usmażone. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z limonki, sok z limonki , szczyptę soli i pieprzu oraz 2/3 posiekanej świeżej kolendry. Całość gotujemy około 10 minut. Gotowe curry podajemy z ryżem, posiekane świeżą kolendrą i świeżym chili. Nie należy obawiać się że moje curry jest bardzo pikantne, mleko kokosowe neutralizuje jego ostrość a świeża kolendra i sok z limonki nadaje potrawie świeżości. Jeśli jednak obawiacie się, że potrawa będzie zbyt pikantna, wystarczy że dodacie mniej jednej i drugiej pasty curry oraz ograniczycie ilość chili.
  3. Fajny pomysł. Najprostsze przepisy są najlepsze bo są szybkie i właśnie proste ;). Tylko zamiast tej kostki zrobił bym ją na bulionie :) Ale jak ktoś nie ma bulionu to kostka też jest ok ;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.