Skocz do zawartości

555

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    26
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O 555

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Składniki: BISZKOPT: - 6 jajek, - pół szklanki cukru, - szklanka mąki, - 6 łyżek kakao, - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy; KREM: - kostka masła, - szklanka cukru, - 2 jajka, - 2 łyżki kakao, - 2 łyżki koniaku; POLEWA: - 2 łyżki masła, - tabliczka czekolady deserowej; DODATKOWO: - 3/4 szklanki mocnej słodkiej herbaty + 2 łyżki rumu (albo wiśniówka bez herbaty w wersji dla dorosłych), - ok. pół szklanki wydrylowanych wiśni z alkoholu (mogą być ze spirytusu, z likieru itp.), - 2 łyżki wiórków kokosowych albo zestrugane wiórki białej czekolady itp. do dekora
  2. Składniki: - duża garść suszonych grzybów; - 2-2,5 litra wody; - 1 kostka bulionu grzybowego; - 1 średniej wielkości cebula; - śmietana; - mąka; - sól; - pieprz; - kwasek cytrynowy; - makaron (np. łazanki, świderki, rurki). Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 30 minut (może być trochę dłużej). Natępnie grzyby w wodzie, w której się moczyły, postawić na niewielkim gazie, dodać bulion grzybowy oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut. Z wywaru wyłowić ugotowane grzyby i cebulę, grzyby pokroić na wąskie paski, dodać z powrotem do wywaru. Zupę zaprawić śm
  3. Składniki: - pół średniej wielkości kapusty pekińskiej, - nieduży kawałek wędzonego kurczaka (np. połowa udka lub piersi), - mały kubeczek jogurtu naturalnego, - kopiasta łyżka majonezu, - 2 ząbki czosnku, - pieprz ziołowy, - sól. Kapustę umyć, osączyć i drobno poszatkować, wrzucić do salaterki. Obficie posypać pieprzem ziołowym. Mięso wędzonego kurczaka oddzielić od kości (jeśli nie ma kości, to tym lepiej ;)) ), pokroić na małe kawałki. Dodać do kapusty, wymieszać. Przygotować sos: jogurt wymieszać z majonezem, szczyptą soli i wyciśniętym czosnkiem do uzyskania jednolitej konsystenc
  4. Składniki: - 4 naprawdę kwaśne jabłka (najlepsze szare renety z własnego sadu, a jak nie ma to coś w tym stylu); - 4 kopiaste łyżki kwaskowego dżemu z czarnej porzeczki; - 4 duże łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej jeśli ktoś lubi); - masło lub margaryna do smarowania. Jabłka dokładnie umyć szczoteczką i posmarować tłuszczem. Z jabłek ostrą łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne, tak że powstaje spory dołek. W uzyskane dołki włożyć po łyżce dżemu z czarnej porzeczki, używam własnej roboty, więc jest dużo owoców i mało galaretki. Przygotowane jabłka ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu
  5. Składniki: - ok. 1 litra maślanki (najchudsza, ale świetnie sprawdzi się kefir, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana); - 1 duży mięsisty słodki pomidor (lub 2 mniejsze); - 1 długi ogórek wężowy (lub więcej krótszych); - pęczek łagodnych rzodkiewek; - pęczek szczypiorku (siedmiolatka najlepsza); - ok. 150 g (pół opakowania) sera feta; - sól, cukier, pieprz ziołowy, inne przyprawy wg uznania. [proporcje dla dwóch osób z dużym apetytem] Ponieważ nie lubię chłodników z burakami ani z koperkiem (szczególnie jak trafi się taka grubsza łodyżka..), proponuję troszkę inny wariant: Wszystkie
  6. zauwazylam, ze przepisy dodane 21 maja przez kleopatre pochodza w wiekszosci ze strony www.gotowanie.wkl.pl i maja roznych autorow.. (gdyby byla to jedna osoba to podejrzewalabym, ze podaje swoje przepisy po prostu w kilku miejscach).. malo tego, kleopatra po prostu "zywcem" je skopiowala i wkleila nie podajac nawet zrodla.. mysle, ze takie podejscie jest jak najbardziej naganne i powinno byc pietnowane!!! co na to inni uzytkownicy?
  7. popieram propozycje kleopatry.. rozumiem, ze chodzi o dzial forum dotyczacy przepisow internautow :)) pozdrawiam
  8. hmm.. to ja mam taka mala prosbe, aby ewentualnie poinformowac uzytkownikow wortalu, ktore z uwag uznales za "nietrafne" i zaproponowac duskusje na ich temat.. rozumiem, ze teraz zbliza sie sesja, i czasu troche malo.. ale.. pozdrawiam
  9. probowalam dzisiaj kupic slimaczki w puszce, ale, niestety, nigdzie nie bylo.. jeszcze sie bede musiala rozejrzec.. ;)) a tak przy okazji, jest jakas sprawdzona firma/rodzaj tych puszkowanych? nie mam z tym doswiadczenia (zawsze jadalam w lokalach) i nie chce zepsuc apetytu ani sobie, ani tym bardziej mojemu ukochanemu, ktorego dopiero musze "nauczyc" slimakow :)) jesli mozesz, poratuj informacja..
  10. no tak..!!! a ja mialam przed oczami obraz slimakow oczyszczajacych sie kilka dni w wiadrze.. rozlazacuch po domu.. hehe :)) pozdrawiam :)
  11. oczywiscie do dan obiadowych ciagle mozesz podawac biale wino i inne napoje (woda mineralna, soki, szprycer - biale wino z gazowana woda mineralna, itp.).. dla dzieci - one beda pochlanialy napoje w duzych ilosciach - moze byc woda z sokiem lub jakis kompot, jesli bedziesz miala czas ugotowac - ja uwielbiam rabarbarowy, orzezwiajacy i nie za slodki.. a teraz desery: mysle, ze twoi goscie juz beda bardzo najedzeni po poprzednich smakowitosciach :)) nie moze zabraknac na pewno kawy i herbaty, zimnych napoi jak do obiadu.. oprocz tego ze 2-3 rodzaje ciast, sernik jest lekki i nie za slodki
  12. teraz danie glowne: nie wiem do konca, jakim sprzetem agd dysponujesz, dlatego moje propozycje moga byc troche trudne dla ciebie do zgrania.. nie bede tutaj zbyt oryginalna, jednak nie rezygnuj z kurczaka pieczonego.. najlepiej w postaci udek.. co tu kryc, kurczaka lubia prawie wszyscy, dorosli i dzieci, mozesz go podpiec wczesniej i zagrzac przed podaniem (najlepiej sprawdza sie prodiz).. polecam rowniez schab faszerowany sliwkami lub morelami suszonymi (znow klasyka) albo pieczen z indyka - przyprawiona ziolami piers pieczona w rekawie z folii.. w sosjerkach podaj sosy do miesa.. a jako
  13. nie wiem, czemu przystawka weszla mi podwojnie, moze admin jedna wykasuje :)) a ja przechodze do zupy: rowniez proponuje cos, co mozesz zrobic chociazby dzien wczesniej i czego przygotowanie nie zajmie ci wiecej jak pol godziny.. moja ulubiona pieczarkowa z serkami topionymi (posolone i popieprzone podsmazone pieczarki zalac bulionem grzybowym i ugotowac do miekkosci, nastepnie dodac do zupy serki topione smietankowe i mieszac tak dlugo, dopoki sie nie rozpuszcza calkowicie i nie powstanie kremowa zupa).. zupe mozesz podgrzewac, ona zyskuje z kazdym dniem, chociaz jest tak pyszna, ze u mn
  14. przystawka: losos wedzony na zimno podany z cytryna na lisciach salaty (kazda porcja osobno na malym talerzu), do tego na stol w ozdobnych salaterkach - slicznie wyglada przezroczyste biale szklo - ze dwie lekkie (nie majonezowe) salatki, np. grecka (salata lodowa, pomidor, ogorek swiezy, papryka, czerwona cebula, czarne oliwki, sos vinegret) i jakis niecodzienny smak (chociazby mieszane salaty, ser typu rokpol, gruszka, orzechy wloskie, vinegret) do tego male kromki bialego pieczywa (np. bagietka cienko pokrojona) i prawdziwe maslo.. w czasie kiedy bedziesz w kuchni przygotowywac salatki (p
  15. mysle, ze menu przyjecia w duzej mierze zalezy od rodzaju osob, ktore zaprosilas.. jesli sa to osoby o podejsciu tradycyjnym, to na pewno nie obedzie sie bez rosolu z makaronem, schabowego/filetow z kurczaka a la schabowy/kotletow wieprzowych, zasmazanej mlodej kapusty, polmiska wedlin czy salatki jarzynowej.. poza tym nie napisalas, czy przewidujesz tylko obiad z deserem, czy ewentualnie przedluzenie imprezy do godzin wieczornych - wtedy niezbedna jest jakas kolacja.. jesli ja organizuje przyjecia, to staram sie tak dobierac menu, zebym mogla zajmowac sie goscmi, a nie siedzec w kuchni caly c
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.