
Jolanta
Aktywni Smakowicze-
Postów
380 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
12
Ostatnia wygrana Jolanta w dniu 6 Kwietnia 2019
Użytkownicy przyznają Jolanta punkty reputacji!
O Jolanta
- Urodziny 08.04.1972
Informacje o użytkowniku
-
Płeć
Kobieta
-
Lokalizacja
NL.
Osiągnięcia Jolanta
-
Dziewczyny dzieki za przypomienie przepisu!Ja juz go ''wieki nie pieklam",ale sie ciesze ze wam smakuje. :biggrin: Pozdrawiam.
-
Moze byc 250g lub 200g. .Pozdrawiam.
-
Skladniki: 1kostka sera bialego(250g) serek maskarpone 400ml smietany slodkiej 0,5 szkl.cukru pudru 2 cukry waniliowe 2 opakowania zwyklych herbatnikow(240g jedno opakowanie) w sumie to jest 64 sztuk. Smietane ubijamy z jednym cukrem waniliowym,gdy otrzymamy juz bita smietanke wkladamy ja na chwile do lodowki.Nastepnie kostke bialego sera ucieramy mikserem z cukrem pudrem i drugim cukrem waniliowym.Do tej masy dodajemy serek maskarpone i dalej ucieramy.Gdy serki nam sie dobrze polacza dodajemy bita smietane i juz mieszmy najlepiej drewniana lyzka do polaczenia skladnikow.Na blaszke lub szeroka deseczke ukladamy herbatniki 4 na 4.Mozemy je troche nasaczym samym mlekiem.Na to wykladamy troche masy serowej i na to herbatniki i az do wyczerpania skladnikow.Mi wychodza 4 warstwy.Na koniec polewamy polewa czekoladowa i dekorujemy wiorkami kokosowymi.Wkladamy na kilka godzin do lodowki a pozniej sie zajadamy . Smacznego!!! Sory, ale zdjecia nie mam poniewaz ciacho szybko zniknelo .
-
Upieczona i zjedzona.Zajeb....ze tak powiem .Krem rewelacja!!!
-
Maxion nie zalamuj sie do odwaznych swiat nalezy!!!kolezanka dala Ci dobra rade,ja tez napisalam w poradach jak ubic smietane a szczegolnie w takie upaly jakie teraz panuja w Polsce.Powodzenia .
-
Maxion mi sie wydaje ze za dlugo ubijasz ta smietane?Musisz ja wyczuc.jak jest za zadka to jeszcze troszke doslownie chwilke ubij i sprawdz czy ci Konsystencja odpowiada.
-
Otoz moje drogie jest sposob jak ubic bita smietane w upany dzien!Miske metalowa wkladamy do zamrazalnika na pare minut az sie zrobi na niej szron,mozemy tez na ten czas wlozyc smietane aby sie lepiej nam schlodzila.Wyjmujemy miske,wlewamy smietane i ubijamy!!!Daje 100% ze sie ubije bo juz nie raz tak robilam .
-
Basia mi tez sie rozpadala przy nakladaniu,ale dla mnie to nie jest az tak wazne,najwazniejsze to chyba ze wam smakowala. A tobie Mart tez sie rozpadala przy nakladaniu? A i oczywiscie nie przykrywamy naczynia z zapiekanka.
-
Skladniki: 5-6 duzych ziemniakow ogorek swiezy cebula Ziemniaki ugotowac w mundurkach.Wystudzic.Ogorka obieramy i kroimy w kostke,dodajemy ziemniaczki pokrojone w kostke i cebule tez.Wszystko mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem i zalewamy sosem czosnkowym. Wymieszac dokladnie. Mysle,ze kazdy ma swoj przepis na sos czosnkowy. Salatka ktora polecam zrobila furrore na grilowaniu . Udanego grillowania!
-
Mart to jest naprawde oszczedzanie.Tak ja pisalam juz w odpowiedzi w ''pavlowej'' wlasnie pieklam ja z tych bialek wczesniej zamrozonych.Uwazam,ze lepiej sie ubijaja poniewaz sa dobrze schlodzone po rozmrozeniu.
-
Masz racje Mart,ze ta pavlowa jest super.Ja wlasnie wczoraj ja robilam na swoje imieniny,a szczegolnie ta pianka co jest w srodku jeju niebo w gebie!!! Ta jak obiecalam,dodam zdjecia tylko najpierw musze je wkopiowac z aparatu. A bym zapomniala oczywiscie bialka mialm wczesniej zamrozone i je odmrozilam i pieknie wyrosla i nic nie opadla .
-
Skladniki: 5 bialek 1 szkl cukru 1lyzka octu winnego 1 lyzka maki ziemniaczanej Bialka ubic na sztywna piane,dodawac powoli cukier i dobrze ubic.Nastepnie nie uzywac miksera! dodac ocet winny delikatnie wymieszac drewniana lyzka,a nastepnie dodac make ziemniaczana i takze delikatnie wymieszac. Na duzej blaszce wylozonej pergaminem narysowac okrag,na ktory wylozyc ubita piane z bialek.Piekarnik nastawic na 180 stopni i wlzyc ciasto i piec przez jakies 10min.Nastepnie zmniejszyc temperature na 150 stopni i piec przez 1,5 godz. Ja ma piekarnik elektryczny i pieklam ta beze na gornej i dolniej grzalce. Udekorowac bita smietana i owocami,mozna posypac starta goszka czekolada lub polac sosem czekoladowym. Bita smietana: 2 smietnki slodkie po 200ml cukier waniliowy 2 lyzki cukru pudru Wszystko ubijam mikserem. Zdjecia dodam pozniej
-
Chcie sie podzielic moja rada na oszczedzaniu bialek.Poniewaz sama kiedys wyrzucalam bialko z jajka kiedy bylo mi nie potrzebne,ale znalazlam swietny pomysl na ich przechowywanie,czyli mrozenie.Tak,tak mozena je zamrazac.Wlasnie uzbieralam sobie kilka takich bialek i dzis wlasnie pieke ciasto Pavlowa.Swietnie sie bialko ubilo.Kiedys czytalam w internecie wlasnie o zamrazaniu bialka,malo bylo informacji na ten temat.Sprobowalam wiec tego i od dzis nie wyrzuce zadnego bialka .Zachecam.
-
Zaluje tylko,ze nie mam zdjecia bo zapiekanka szybko zniknela.Jak bede robila to musze szybko zrobic zdjecie .Pozdrawiam.