obiecałam to wstawiam
mam nadzieje że moje tłumaczenie Tiramisu będzie dla was zrozumiałe
Składniki:
Kawowy dip:
4-6 łyżeczek kawy zaparzanej w 400 ml wody
2 łyżeczki cukru
Zabaglione krem:
4 żółtka
100 gram cukru
120 ml wina Marsala (opcjonalnie inne słodkie wino jak porto lub Madera) ja dodałam Amaretto
450 gram (dwa opakowania) sera Mascarpone, w pokojowej temperaturze
230 ml śmietany min. 30% do ubicia
Podkład:
285 gram podłużnych biszkoptów ( około 40 sztuk)
2 łyżeczki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Kawowy dip:
- przygotuj mocny wywar kawowy, 4-6 łyżeczek kawy parzonej na 400 ml wody (ja tak postapiłam z braku espresso)
- posłódź kawę 2 łyżeczkami cukru, pozwól kawie osiągnąć temperaturę pokojową
Zabaglione krem:
- umieść metalową miskę z żółtkami na garnku z lekko gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody
- ubiaj żółtka do momentu aż będą puszyste
- dodaj cukier i wino Marsala
- w misce, w dalszym ciągu umieszczonej nad gotującą sie wodą, mieszaj krem do osiagnięcia gęstej konsystencji, powinny się pojawić drobne bąbelki, odstaw do przestygnięcia
- przy pomocy gumowej szpatułki, rozdrobnij dobrze krem mascarpone, masa ma być gładka
- dodaj masę jajeczną do sera, wymieszaj dokładnie
- ubij śmietanę na sztywno i dodaj do kremu serowo-jajecznego, wymieszaj dokładnie ręcznie
Wykonanie ciasta:
- delikanie zanurz biszkopty w kawowym dipie, jeden po drugim. Umieść je w pojemniku o wymiarach 30x20 cm i wysokości 5 cm.
- równomiernie rozprowadź połowę kremu na biszkoptach
- postąp tak samo jak powyżej z drugą warstwą biszkoptów, ułóż je na warstwie kremu, nastepnie rozprowadż na wierzchu pozostały krem
- oprusz ciasto kakao i przechowuj je w lodówce około 3-4 godziny
Moja mała uwaga:
ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia
na około pół godziny przed podaniem ciasta należy je wyjąć z lodówki