Na kotleciki potrzebujemy: 
 
1,5 szklanki ugotowanego ryzu 
 
pół szklanki tartego żółtego sera 
 
kajzerka namoczona w mleku 
 
2 jajka 
 
1 średnia zeszklona cebulka 
 
pęczek natki pietruszki 
 
sól,pieprz,papryka słodka,co kto lubi 
 
opcjonalnie bułka tarta, jeżeli masa na kotleciki wydaje nam się zbyt luźna 
 
Składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor  ;)  
 
Gulasz: 
 
1 papryka żółta + 1 czerwona pokrojone w paski 
 
mała cukinia pokrojona w pótalarki 
 
2 średnie marchewki + 1 pietruszka starte(lub pokorojone w zapałke) 
 
30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 
 
mały por(częśc biała) pokrojone w krążki 
 
1 mała cebulka pokrojona w piórka 
 
pomidory w puszce 
 
sól, pieprz do smaku 
 
łyżeczka mąki ziemniacznej 
 
 
 
Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulkę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy, dodajemy resztę warzyw i pieczarki. Jak się przesmażą dodajemy pomidory w puszce.Całość dusimy do momentu aż warzywka będą miekkie (ale nie ciapka) a pomidory rozpadną się i utworzą sosik. Jeśli wydaje nam się zbyt rzadki, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie.  
 
Na talerz nakładamy porcję gulaszu, obok kotlecika i pałaszujemy :)  
 
Życzę smacznego